Închide
Închide
Închide

INTERACȚIONEAZĂ CU NOI PE REȚEAUA DE SOCIALIZARE PREFERATĂ!

Test Drive Audi A4 2.0 TDI Quattro 2017 [REVIEW si VIDEO]

Test Drive Audi A4 2.0 TDI Quattro 2017 [REVIEW si VIDEO]

Segmentul sedanurilor “executive” primeste atentie si in 2017: daca BMW si Mercedes sunt multumiti deocamdata cu modelele Seria 3, respectiv C Class, Audi tine sa improspateze look-ul lui A4 cu generatia B9. Schimbari mari la design nu sunt fata de B8, dar modelul nemtilor este in continuare demn de luat in seama, in ciuda rivalilor mai sus mentionati precum si a altora care incep sa prinda puteri, cum ar fi Jaguar XE. Reuseste Audi sa faca din A4 o masina dezirabila din nou? Aflam in cele ce urmeaza.

 

Performante

Probabil raportul ideal performante-consum, motorul 2.0 TDI ce dezvolta 190 cai putere este exact ce avea nevoie Audi A4. Fiind o masina cumparata in mare parte de familisti, Audi A4 trebuie sa ofere pe langa fiabilitate si consum redus, o mare doza de placere a condusului. Motorul in cauza era cuplat, unei cutii automate cu 7 rapoarte care din cand in cand, la viteze joase, devenea putin confuza – pe masura ce retrograda, putea fi simtita o frana de motor destul de puternica iar atunci cand accelerai de la viteze joase, cutia te “lovea” cu mult cuplu, dupa care revenea la o acceleratie normala si progresiva. In acelasi timp, atunci cand masina era in modul “Dynamic” motorul era lasat sa se tureze cat trebuie pentru a oferi o experienta de condus incitanta. Cu piciorul la podea, masina atinge 100 km/h in aproximativ 7.2 secunde, ajungand la o viteza maxima limitata electronic de 235 km/h.

 

Sistemul Quattro ne demonstreaza in continuare de ce este unul din cele mai populare sisteme de tractiune integrala, oferind cu adevarat manevrabilitate excelenta in curbe, indiferent de starea carosabilului. Cu ESP-ul inchis, Audi A4 permite o foarte buna pivotare in jurul propriei axe, adica exact ce are nevoie pentru a diminua subvirarea, chiar daca acest fenomen este prezent atunci cand masina este impinsa la limita. Chiar si asa, sistemul Quattro ramane un motiv important pentru care multi cumparatori opteaza pentru Audi. Prin urmare Audi A4 2.0 TDI Quattro este o masina ce poate sa impace atat mersul la drum lung cat si cel in oras in orice perioada a anului, dar din punct de vedere al performantei am fost cu adevarat impresionat de puterea de oprire a acestei berline.

In ziua cand noi filmam, era umed pe jos iar afara era frig – nu erau cele mai bune conditii de condus. In ciuda conditiilor vitrege, puterea de franare a masinii nu s-a diminuat nici atunci cand am pus mai multe frane violente succesive. Ma asteptam ca Audi A4 sa aiba o acceleratie decenta, ma asteptam sa stea bine un curbe gratie sistemului Quattro, dar nu pot sa spun ca ma asteptam la un set de frane atat de bune! Nu spun acum ca fiecare proprietar de A4 TDI ar trebui sa mearga pe circuit, dar e bine de stiut ca exista potential.

Avand in vedere ca Audi A4 TDI Quattro are o masa estimativa de 1575 kg, nu e de mirare ca motorul diesel de 2.0 litri trebuie sa munceasca putin pentru a pune in miscare ditamai automobilul. Totusi, germanii au reusit sa faca un motor care reuseste sa puna in miscare masina intr-un mod eficient; bine, nu atat de eficient pe care ar vrea sa ne farmece estimarile lor de consum (5.3 litri/100 km in mediul urban), dar destul de eficient. Masina noastra de test a fost condusa 85% in oras si 15% la drum intins, cu portiuni unde s-a condus sportiv. Deasemnea, trebuie sa tinem cont si de faptul ca, fiind iarna, consumul a fost sporit si de sistemul de incalzire ce a mers fara incetare. Toate acestea fiind zise, consumul final de 7.9 litri/100 km nu e rau deloc, mai ales daca tinem cont si de sistemul de tractiune integrala.

Siguranta

Noul Audi A4 pune mare accent pe siguranta, astfel ca germanii ofera elemente de siguranta importante cum ar fi sistemul Audi Pre Sense City. Acest sistem foloseste senzorii masinii pentru a scana ceea ce se intampla in fata autoturismului, astfel activand un semnal sonor daca soferul nu este atent, mai tarziu actionand chiar frana daca aceasta nu este activata de sofer, totul pana la o viteza de 85 km/h.

Un sistem demn de suedezii obsedati de siguranta de la Volvo, dar care este mai mult decat binevenit si pe masina germanilor. Fiind o masina super tehnologizata, Audi A4 poate sa franeze si daca detecteaza masina din sens opus atunci cand soferul efectueaza o curba la stanga cu viteza scazuta. Sistemelor amintite mai sus li se adauga si multe alte masuri de siguranta cum ar fi ABS, ESC, ABV, EDS, etc si pleiada de airbag-uri ce este deja obligatorie pe masinile din vremurile noastre. Daca mai luam in considerare si faptul ca masina e construita ca un tanc, concluzia e clara: nu prea ai ce sa patesti in noul Audi A4.

Interior

Dupa cum probabil va asteptati, interiorul acestei masini este aproape impecabil: imediat ce te urci in ea simti nevoia sa atingi fiecare element, fiecare panou din habitaclu, numai ca sa poti simti materialele de calitate superioara. Audi continua implementarea sistemului “Virtual Cockpit”, astfel ca in locul clasicelor ceasuri de bord exista un ecran ce prezinta soferului informatii usor accesibile si configurabile.

Pozitia la condus are caracter sportiv, iar spatiul pe bancheta spate este mai mult decat suficient. Daca ar trebui sa fiu mofturos, as spune ca nu inteleg de ce ecranul de pe consola centrala nu se poate retrage in bord, iar daca tot nu se poate retrage, de ce nu este un ecran tactil? Astfel s-ar fi putut elimina o gramada de butoane de pe consola centrala, ceea ce ar fi creat un design si mai minimalist si elegant. Evident, acestea sunt lucruri minore ce nu vor deranja eventualii posesori ai acestei masini.

Daca aveti bani in plus in buzunar, nu ezitati si optati pentru sistemul Bang&Olufsen – va merita investitia, se aude divin! Cu usurinta veti putea pune muzica prin Bluetooth, AUX, card SD si orice veti asculta se va auzi foarte bine. Masina noastra avea si dotarea optionala “Audi Phone Box Wireless Charging” care face exact ceea ce sugereaza: daca aveti un telefon compatibil cu standardul wireless de incarcare QI, nu trebuie decat sa il puneti in suport si se incarca automat. Cand am facut cunostinta cu noul Audi MMI, mi s-a parut marea revelatie de care constructorul german avea nevoie in materie de sistem de infotainment, dar acum, trebuie sa recunosc ca iar mi se pare ca este un pic mai complicat decat trebuie. Mi-a luat ceva pana sa ma obisnuiesc din nou cu controalele de pe volan, dar chiar si dupa o folosire mai intensa, mai greseam cate un buton din cand in cand sau stateam sa ma gandesc cum sa fac lucruri relativ simple cum ar fi conectarea unui nou telefon prin Bluetooth. Acestea fiind zise, fata de vechiul sistem, este un imens pas inainte! De fapt, cam asa am putea descrie tot ceea ce se intampla in interiorul lui A4: un imens pas inainte! Bine, poate mai putin partea aceea din portbagaj unde am gasit cateva fire expuse. Pentru mai multe detalii, va invit sa vedeti review-ul video.

Exterior

Evolutia in design a lui A4 este subtila la exterior, dar in acelasi timp creeaza un aspect mult mai “musculos”. De fapt, va provoc sa gasiti o linie curba pe caroseria acestui model; sunt sigur ca s-ar putea sa va ia ceva timp si tot nu ati reusi. Farurile si stopurile si ele arata ca si cum ar fi fost desenate cu rigla, iar binecunoscuta grila fata a constructorului german reuseste in continuare sa impuna respect. Farurile si stopurile ce includ semnalizare progresiva cu tehnologie LED in continuare sunt interesante si placute privirii, mai-mai ca iti vine sa semnalizezi de fiecare data cand schimbi banda. LED-urile si optica farurilor sunt in continuare impecabile, asa cum ii sta bine unui producator ce a deschis drumul in aceasta tehnologie. In concluzie, pentru fanii masinilor germane, aspectul lui A4 va fi exact ce se asteptau.

 

Pret

Audi A4 2.0 TDI Quattro cu cutia automata porneste de la 44.544 Euro, dar pretul se ridica mai rapid decat te-ai astepta atunci cand incepi sa adaugi extraoptiuni. Spre exemplu, masina noastra de test ajunge la un pret de 65.551 Euro, lucru de asteptat cand adaugi tapiteria din piele (2000 euro), suspensiile confort (1.111 Euro), scaunele fata reglabile electric (867 Euro), pachetul de asistenta “City” (2.652 Euro), pachetul Advanced Audi A4 ce include cruise control, scaune incalzite, hill hold assist, etc. (1755 Euro), navigatia MMI Plus (2754), si multe alte jucarii ce iti fac viata mai usoara.

Vezi galeria foto completa: Click aici! Vezi alte teste cu modele AUDI Click aici!

PRO: dinamica, motor, sistemul Quattro
CONTRA: finisaje

Productie eblogAUTO.ro
Adi Dima – tester
Osiris Film – video
Alex Orosanu – foto

Partener Porsche Pipera

reclama