Închide
Închide
Închide

INTERACȚIONEAZĂ CU NOI PE REȚEAUA DE SOCIALIZARE PREFERATĂ!

Porsche Road Tour 2016: duminica în care ți-ai fi dorit să lucrezi

Porsche Road Tour 2016: duminica în care ți-ai fi dorit să lucrezi

Se spune că dacă îți dorești un lucru foarte mult și visezi la el când ești mic, se împlinește. În cazul meu pot să spun că a funcționat pentru că duminică am testat nu unul, ci cinci modele Porsche în habitatul natural al acestora: circuitul.

După o noapte mai mult nedormită datorită cursei de la Le Mans am pornit împreună cu Ionuț, fotograful nostru, spre Crevedia pentru a ne întâlni cu caravana Porsche Road Tour 2016 pe Autodromul Titi Aur. Totul a început cu un briefing la o cafea alături de instructorii Porsche și ceilalți jurnaliști prezenți. Am aflat că acest eveniment este varianta mai scurtă a ceea ce se întâmplă pe Istanbul Park de două ori pe an la Porsche Media Driving Academy.

5

Primul exercițiu al zilei a fost „the rânjet maker”, plecarea cu launch control urmată de o frânare de urgență. Ușor, nu? Păi nu e chiar așa precum pare. Când te afli la volanul unui 911 Turbo S Cabrio care dispune de 580 cai putere și 850 Nm și ai parte de acea accelerație violentă care te face să ajungi la 100 km/h în 3 secunde parcă nu vrei să pui piciorul pe pedala din stânga. De la start până la semnul de începere a frânării erau aproximativ 60 metri în care ajungeai la vreo 120 km/h și te opreai în 25 metri ajutat de ceramica de la bord. Plecarea și oprirea sunt atât de violente că mușchii gâtului te-ar înjura dacă ar putea vorbi, iar sunetul, oh da, sunetul, acea simfonie a motorului dirijată de eșapament ce-ți face pielea de găină atât ție care ești la volan, cât și persoanelor din afara mașinii. Deja îmi sărise mintea la cum aș putea face asta în fiecare zi, dar până să mă pot dezmetici am trecut la exercițiul următor.

7

Traseul de slalom urmat de o schimbare a suprafeței de rulare cu una mai puțin aderentă pentru întoarcere a constituit a doua probă a zilei. Pentru a face totul mai interesant, aveam două parcurgeri, una pentru recunoașterea traseului și una cronometrată. Așadar am participat la o competiție pentru a vedea cine se obișnuiește cel mai repede cu volanul noului 718 Boxster. Nu ne-au spus timpul realizat, tot ce știu este că nu a fost suficient de bun pentru a prinde podiumul.

10

A urmat probabil cea mai frumoasă parte a zilei: circuitul. Pentru acest exercițiu am avut la dispoziție trei modele: 911 Carrera S, 911 Carrera 4S și 718 Boxster. Pot spune că am observat cu ușurință diferența de tracțiune dintre primele două modele pentru că în modul Sport+ sistemul PTM (Porsche Traction Management) te lasă să derapezi puțin înainte de a interveni. Mașinile sunt incredibil de agile pe viraje grație sistemului activ de direcție pentru puntea spate. Modelul 718 Boxster care prin faptul că este cabrio sunetul evacuării este mai prezent la interior. Acesta din urmă mi s-a părut puțin mai greu de strunit pe viraje comparativ cu celelalte două.

24

Ultima atracție a zilei a fost exercițiul de derapaj. La bordul unui Macan GTS ne îndreptam cu o viteză cuprinsă în intervalul 50-60 km/h de-a lungul unei linii drepte, iar la un moment dat ajungeam pe un sistem mecanic care ne arunca spatele mașinii într-o anumită direcție. Aceste variabile plus faptul că aveam parte de o suprafață udă de rulare făceau acest exercițiu unul destul de interesant. Scopul acestuia era de a observa diferența la nivelul redresării cu sistemul Porsche Stability Management pornit și oprit deoarece față de alte mărci atunci când PSM-ul este oprit acesta nu intervine pe ascuns pentru a ajuta șoferul, ci îl lasă să se distreze. Cu sistemul pornit, redresarea este ușoară, prea ușoară pentru o mașină de asemena dimensiuni. Nu este nevoie decât de a contrabraca puțin, mult mai puțin decât mă așteptam. Lucrurile au revenit la normal în proba cu PSM-ul oprit unde ai nevoie de reflexe antrenate și trebuie să simți mașina.

Finalul evenimentului ne-a găsit pe toți urmărind cu sufletul la gură ultimele momente ale legendarei curse de 24 de ore de la Le Mans când prototipul Toyota care se afla la conducerea cursei a rămas fără propulsie, fiind nevoit să oprească pe linia de start-sosire, iar Porsche trecând pe prima poziție impunându-se încă o dată pe Circuit de la Sarthe la finele celor 24 ore de concurs.

reclama