Voi incepe acest articol cu o spovedire in public: dragi cititori, iertati-ma caci am pacatuit! Am pacatuit crezand ca Seat nu este o marca de luat in seama. Am pacatuit crezand ca marca spaniolilor nu va putea iesi vreodata din umbra concernului VAG. Am pacatuit crezand ca nu vor realiza vreodata un design care sa imi placa in totalitate. Dar, dragi prieteni, valul de pe ochii mei a fost luat cand am inceput sa conduc Seat Leon FR.
Motor/Cutie: Sub capota acestei masini isi face de lucru un motor pe benzina de 1.8 litri, turbo, cuplat unei cutii manuale in 6 rapoarte (ai auzit Renault Clio? cutie MANUALA!).
Motorul dezvolta 180 de cai putere si un cuplu de 250 Nm ce e disponibil la discretie daca tii masina turata peste 2500-3000 rpm. Sa vorbim mai pe larg despre cutia de viteze: unitatea in 6 trepte este usor de folosit, precisa si cu rapoarte scurte. Ambreiajul este destul de lejer pentru a fi folosit in oras, dar indeajuns de rapid pentru a-ti oferi satisfactie atunci cand conduci sportiv iar pedalele sunt plasate numai bine. Motorul, nu prea are suflu daca nu il mentii peste 2500 de turatii, dar daca esti peste acest numar magic, atunci te vei distra cu Leon FR chiar si daca mergi pana la supermarket sa faci cumparaturile pentru saptamana ce urmeaza. In ciuda faptului ca este o unitate cu cilindree mica, motorul este plin de caracter: ii place sa fie turat si scoate tot felul de sunete frumoase atunci cand refuzi sa schimbi treapta intr-un mod economic. M-a uimit acest motor, in mare parte pentru ca nu ma asteptam sa fie atat de distractiv atunci cand il turezi.
Consum: Cei de la Seat estimeaza 7.5l/100 km. Eu am condus masina in maniera sportiva, dar si mai cuminte in oras, reusind un consum final de 9.5l/100 km, ceea ce nu este rau deloc. Avand in vedere ca in Bucuresti te astepti ca orice masina pe benzina sa consume cel putin 10l/100 km, Seat-ul a consumat chiar mai putin, dupa ce in prealabil a si fost condus sportiv pe serpentine. Da, cosumul real nu coincide cu cel estimat de producator, dar nici nu e rau deloc.
Performante: Seat Leon FR are nevoie de 7.5 secunde pentru a atinge 100 km/h si continua sa mearga pana la o viteza maxima limitata electronic de 225 km/h. Totusi, nu doar motorul merita laudat pentru modul in care te face aceasta masina sa te simti: trebuie sa vorbim despre coloana de directie si suspensie. In primul rand, coloana de directie. Cand invarti de volan, ai impresia ca Seat-ul stie deja unde vrei sa mergi si este mai mult decat bucuros sa te duca acolo, cat vrei tu de repede. Face toate aceste lucruri fara a avea nici macar un pic de punct mort in directie: imediat ce ai invartit volanul, catusi de putin, rotile te asculta si ele si merg in directia comandata de tine. Tot ce am relatat mai sus nu ar fi posibil fara suspensia excelenta. Cei de la Seat (Volkswagen) au reusit sa creeze o suspensie confortabila in oras, dar perfect capabila sa te serveasca la condusul sportiv. Angrenajul multi-link de pe spate face Leon FR sa se aseze foarte bine in curbe, facand masina sa fie cat mai previzibila cu putinta. Cand conduci rapid pe serpentine, nu vrei sa te susprinda nimic din partea masinii tale si Seat-ul incearca sa fie cat mai ascultator cu putinta.
Siguranta: O masina ce poate fi condusa atat de repede cum permite Seat Leon FR trebuie sa aiba si dotari de siguranta pe masura vitezei, pentru orice eventualitate. Astfel, inca din varianta standard, masina vine cu: airbag pentru genunchi sofer, airbag cortina, airbag-uri frontale pentru sofer si pasager si airbag-uri laterale pentru sofer si pasager. Pentru a preveni eventualele situatii in care airbag-urile ar trebui folosite, ABS, ESC si sistemul de franare automata Post Colission Brake sunt si ele prezente. Nu e de mirare ca Seat Leon se mandreste cu 5 stele la testele Euro NCAP.
Tehnologie: Din acest punct de vedere, nu vei avea nicio problema cu Leon FR: ecranul tactil cu diagonala de 5” este usor de folosit si raspunde foarte usor la comenzi. Sistemul de operare este intuitiv, reactionand exact cum ar face-o un smartphone/o tableta. Pentru ca nu rateaza niciun input, este usor de folosit chiar si in mers daca este nevoie. Ce trebuie mentionat la acest sistem este ca inglobeaza si Android Auto si Apple CarPlay. Acest lucru insemna ca atunci cand conectezi prin USB un smartphone cu sistem de operare Android sau iOS, poti avea la discretie aplicatiile compatibile de pe telefon pe ecranul sistemului de infotainment. Spre exemplu, daca nu vrei sa folosesti sistemul de navigatie al masinii, iti poti conecta telefonul si poti folosi Google Maps chiar pe ecranul tactil din masina. In zilele noastre, cand toata lumea are un smartphone, acest sistem este mai mult decat binevenit si convenabil tuturor celor care doresc sa aiba la discretie beneficiile sistemului de operare mobil preferat.
Interior: Nu frapeaza cu absolut nimic si cred ca acesta este punctul sau forte: totul este desenat simplu, materialele folosite sunt de o calitate cat mai buna iar imbinarile sunt exact cum te-a astepta de la o masina facuta de germani. Scaunele sunt confortabile, in acelasi timp oferind o foarte buna sustinere laterala pentru momentele cand conduci sportiv iar pe bancheta din spate incap 3 adulti, un pic inghesuiti. Portbagajul are o capacitate de 380 litri, cam atat cat te-ai astepta de la hatchback. Masina noastra avea si trapa, aceasta reusind sa pacaleasca perceptia umana ca interiorul este mai spatios decat era intr-adevar.
Vezi galeria foto completa: Click aici!
Exterior: Puteti sa spuneti ce vreti, dar mie nu mi-au placut niciodata exterioarele Seat-urilor. Tot timpul am avut impresia ca nu s-au putut hotari la proportii si uneori liniile masinilor pareau intr-un fel… Contradictorii! Toate aceste lucruri se schimba odata cu aparitia lui Leon III FR: liniile sunt clare si agresive, avand parca un scop comun – acela de a da masinii o dimensiune cat mai buna pe orizontala. Soldurile masinii se continua foarte frumos pe usi, creand un efect foarte frumos atunci cand masina este privita din lateral. Farurile cu led arata bine, dar stop-urile parca sunt pictate, iar noaptea arata ca niste circuite expuse. Excelent!
Pret: Seat Leon FR costa nici mai mult nici mai putin de 22.100 Euro (lista de preturi). La o prima vedere par a fi cam multi bani, dar dupa ce conduci masina si incepi sa ii intelegi scopul, parca incepe sa merite. Unde mai gasesti o masina ce dezvolta indeajuns de multi cai putere incat sa te poti distra pe Transfagarasan in timp ce cari 3 adulti si bagajele lor? Ca sa nu mai spun ca in oras, reuseste sa aiba un consum sub 10l/100 km! Daca stai putin si te gandesti, Seat Leon FR ar putea fi singura masina de care vei avea nevoie vreodata!
PRO: suspensia, cutia de viteze, sistemul de infotainment
CONTRA: motorul letargic sub 2500-3000 rpm
Productie:
tester Adi Dima
foto Orosanu Alex Photography
video Spune-DA
montaj Alexandru F. Biță
Parteneri:
Porsche Bucuresti Nord si F64
ARTICOLE SIMILARE