Închide
Închide
Închide

INTERACȚIONEAZĂ CU NOI PE REȚEAUA DE SOCIALIZARE PREFERATĂ!

Test Drive Audi A5 Sportback 2017 [REVIEW & VIDEO]

Test Drive Audi A5 Sportback 2017 [REVIEW & VIDEO]

Pentru că momentele în care vom părăsi Pământul pentru o excursie pe Marte sunt din ce în ce mai aproape trebuie să te gândești la un mijloc de transport. Pe lângă motorizare, trebuie să ții cont de nivelul tehnologiilor de la bord. Cred că ideea asta a avut-o și Audi când a creat noul A5 Sportback.

 

Introducere

Lansat acum 10 ani, Audi A5 a reînsemnat pentru constructorul din Ingolstadt revenirea în segmentul coupe premium după o pauză de 11 ani. Au mai trecut doi până când varianta Sportback a ieșit la iveală. În 2011 a suferit un facelift, iar în 2013 i-au fost modificate organele interne. Ultimul model a fost prezentat anul trecut în iunie și noi îl așteptăm de atunci. Până acum…

VIDEO

Design

Un Tesla Model S mai nervos, așa arată A5 Sportback din față. Poate este nervos pentru această comparație, dar cert e că arată bine. Chiar foarte bine. Farurile dau o notă de feminism mașinii, dar capota masivă cu acele nervuri ieșite vizibil în relief îi redau caracterul masculin. Radarele integrate în locul răposatelor proiectoare de ceață îi dau acea tentă futuristă la care te aștepți oarecum atunci când îți iei un mijloc de transport în afara atmosferei. Grila cromată deja în forma clasică la Audi aduce un iz al eleganței cu care te vei mai întâlni mai peste tot. Din lateral se observă influențele masive ale caroseriei coupe, ușile spate trădând identitatea lui Sportback. Au o dimensiune considerabilă, făcând acest A5 cu mult mai practic față de varianta coupe. După cum ne-a obișnuit și în trecut, Audi oferă geamurile ușilor fără ramă, detaliu care fac mașina să arate excelent, dar care vine și cu câteva dezavantaje despre care vom discuta mai târziu. Linia fluidă de coupe este accentuată de o linie în caroseria laterală care începe din colțurile exterioare superioare ale farurilor și se încheie la nivelul martorilor luminoși din spate. Dacă tot am ajuns să le menționez, noile lumini din partea spate readuc în discuție esteticul, lucru care absenta la ultima generație. Tot aici avem parte și de semnalizare progresivă, un lucru nu foarte util, dar care cu siguranță îți atrage privirea. Apreciez enorm sistemul de evacuare adevărat, oarecum împotriva trendului prezent de ceva vreme în industrie, acela de a modela evacuări false în bara spate de dragul simetriei.

La interior povestea se schimbă. Pe cât de fluid, cursiv și romantic arăta la exterior A5 Sportback, când urci la volan devine modern și rece ca aluminiul care este prezent mai peste tot. Parcă este conștient că nu peste mult timp nu va mai avea nevoie de tine la pedale ci va putea să se conducă singur, iar tu cumva accepți asta. Probabil pentru că simțurile îți sunt derutate de calitatea materialelor de la interior, care surprinde. Piele, Alcantara, aluminiu și plastic moale, cam astea sunt cele de care te lovești. Nimic care să te deranjeze. În fața ta vei avea ecranul Audi Virtual Cockpit, o idee îndrăzneață apărută pe TT, dar care și-a făcut loc aproape în toată gama producătorului. Cu siguranță vei aprecia controalele nivelului de temperatură, acele rotițe de cu marginea din aluminiu și afișajul temperaturii în centru. Un detaliu care îți va rămâne în minte sunt butoanele pentru reglarea diferitelor proprietăți ale instalației de climatizare, fabricate din aluminiu. Acestea sunt sensibile la atingere în sensul în care dacă le atingi iconița aferentă se va augmenta, iar ca să selectezi acel lucru, trebuie să apeși butonul fizic. Un compromis plăcut între vechile butoane și noile sisteme cu touch-screen. Schimbătorul de viteze a fost redesenat și acum arată cu o manșă a unui avion, în ton cu restul designului mașinii. Volanul sport este una din dotările must-have dacă îți place să te bucuri de condus. Are diametrul mai mic decât unul clasic, iar grosimea prinderii este mai mare.

Confort

Scaunele sunt marele plus la acest capitol. De fapt, sunt cele mai bune scaune în care am stat în ultima vreme. Ai parte de atât de mult suport lateral încât te face să te întrebi cum se simt scaunele de pe varianta S. Pasagerii din spate nu sunt nici ei neglijați: spațiul la genunchi este mai mult decât suficient, iar spațiul la cap este suficient pentru o persoană cu înălțimea până în 1.80m. Fiind un model quattro, tunelul transmisiei este destul de ridicat, astfel că locul din mijloc de pe bancheta spate nu este recomandat la drumuri lungi.

Suspensia este gândită în jurul conceptului coupe, astfel că unii o pot considera mai dură decât la alte modele. Se observă că inginerii Audi au încercat să maximizeze ținuta de drum a acestui A5 Sportback. Oricum, nu se apropie de fermitatea amortizoarelor de pe S5, așa că nu vei suferi pe drumurile mioritice. Comutarea între modurile Confort și Dinamic nu aduce vreo mare diferență la acest capitol. Ce mi-a plăcut este că A5 Sportback este silențios la capitolul suspensii. Din păcate nu se poate spune același lucru în ceea ce privește zgomotul motorului diesel sau zgomotul anvelopelor. Primul îți deranjează confortul la viteze mici, iar al doilea la viteze de autostradă. Acesta este compromisul pe care îl faci pentru ușile cu geamuri fără ramă. Dacă ajung să te deranjeze aceste zgomote poți ridica volumului sistemului audio pentru a rezolva această problemă. Standard A5 Sportback vine echipat cu un sistem audio cu 8 difuzoare. Noi însă, am avut un sistem opțional cu un amplificator pe 6 canale și cu 10 difuzoare. Sunetul este clar, puțin peste media concurenților. Bineînțeles, dacă nu ești mulțumit poți comanda sistemul Bang&Olufsen care te va face să scoți din buzunar aproape 1.300 euro.

Tech corner

Mașina testată a venit cu transmisie integrală și o motorizare 2.0 TDI legată la o cutie S tronic automată cu 7 rapoarte. Motorul dezvoltă 190 de cai putere între 3.800 și 4.200 RPM și un cuplu de 400 Nm disponibil de la 1.750 la 3.000 RPM. Cifrele astea pe o caroserie cu o masă de 1.675 kilograme arată bine. Ajunge de la 0 la 100 km/h în 7.4 secunde, fiind cu 0.2 secunde mai lent decât varianta coupe.

Dacă nu te-a impresionat motorizarea, sigur vei schița un zâmbet când afli despre tehnologia pe care A5 Sportback o are la bord. Modelul nostru era dotat cu un sistem opțional de navigație cu un ecran de 8.3″. Împreună cu Audi connect, îți aduc în mașină Google Earth și Google Street View, prognoza meteo, știri, posibilitatea de crea hotspot în mașină și multe altele. Cotiera nu este una simplă ci vine cu posibilitatea de a-ți încărca telefonul wireless. În loc de clasicul cluster analogic, Audi aduce virtual cockpit, tot ca și dotare opțională pe A5 Sportback. Toate datele legate de viteză, turație, navigație, consum, multimedia sunt afișate direct în fața ta pe un ecran de 12.3″.

Ceea ce fac A5 Sportback cu adevărat special la capitolul tehnologii sunt sistemele active de asistență a șoferului. Pe lângă faruri automate și cruise control adaptiv găsești asistentul la ambuteiaje. Cu acesta activat mașina se conduce singură în intervalul 0-65 km/h dacă recunoaște marcajele de pe șosea. Varianta evoluată a acestui sistem este asistentul de păstrare a benzii, care funcționează de la 65 km/h în sus și care pe lângă că reușește să ia și viraje, în cazul în care mașina tinde să părăsească banda de rulare, avertizează șoferul prin vibrații în volan. Mașina nu-i ignoră nici pe pietoni deoarece are sisteme de frânare automată și avertizare a șoferului în cazul unei coliziuni iminente. Trebuie să te urci la volan ca să realizezi de fapt ce înseamnă toate acestea.

Proba practică

Modurile de condus de pe A5 Sportback sunt următoarele: confort, auto, dinamic, eficient și individual. Modificările între aceste moduri sunt sesizabile mai ales atunci când compari extremele. În modul dedicat eficienței motorul, transmisia, climatizarea și sistemul cruise control sunt utilizate cât mai lin cu putință. În modul dinamic mașina începe să prindă viață. Cumva acesta se desparte în două: cu și fără ESP. Cu sistemul electronic al stabilității activat mașina tinde să subvireze ușor, iar fără situația este cu mult mai bună. Oricum, față de modelul precedent este o îmbunătățire semnificativă. Feedback-ul de la roți este timid în modul dinamic și aproape absent în celelalte. Direcția devine mai rigidă, dar simți că este o rigidizare artificială. Modul confort este acolo pentru tine și cumva mașina te face să îl folosești doar pe acesta. Direcția este mai ușoară, iar motorul nu este turat excesiv atunci când nu ai nevoie.

Cutia de viteze schimbă rapid și pentru momentele în care vrei să preiei controlul ai la dispoziție padelele de pe volan. Uneori cutia ajunge să te enerveze că schimbă înaintea ta cu câteva milisecunde, îndeajuns cât să ia în considerare și comanda ta, astfel că sari peste o treaptă. La testul de frânare acest Audi m-a lăsat mut. Mașina oprește extraordinar de repede.

A5 Sportback a fost creat pentru a-i da lui A5 Coupe un caracter practic. Astfel portbagajul de 465 litri se deschide la fel ca și la un hatchback, fiindu-ți mult mai ușor să îl încarci/descarci. Cu scaunele spate rabatate volumul portbagajului crește la 1.300 litri. Tot în portbagaj găsești diferite puncte de ancorare, o priză de 12 V și plasă pentru fixarea obiectelor de dimensiuni reduse. La interior te poți bucura de spațiu suficient în buzunarele ușilor, un spațiu uriaș oarecum ascuns în bord, sub controlul luminilor.

Prețul

Prețul de bază al modelului testat de noi, anume A5 Sportback 2.0 TDI quattro cu echipare Sport este de 47.353 euro. La acesta s-au adăugat aproximativ 12.000 euro ajungând la un total de 60.453 euro.

Vezi galeria foto completa: Click aici! Vezi alte teste cu modele AUDI: Click aici!

Concluzii

Acest A5 Sportback te face să te simți special atunci când ești la volan prin prisma tehnologiilor prezente, dar și datorită noului desen al întregului habitaclu. Minusul major al configurației avute este motorul și nu din cauza puterii, a cuplului sau al consumului mediu de 5.8 litri la suta de kilometri, ci din cauza zgomotului produs care ajunge mai tot la interior. Unui coupe, chiar și unuia mai mare cum este acesta, îi stă bine cu un motor pe benzină.

Cauti un AUDI? Completeaza formularul si te ajutam sa iti gasesti unul: CLICK AICI!

Productie eblogAUTO.ro
Horatiu-Serban Voicu – tester
Tommy Film – video
Calin Tamas – foto

Partener Autoworld Audi

reclama