Închide
Închide
Închide

INTERACȚIONEAZĂ CU NOI PE REȚEAUA DE SOCIALIZARE PREFERATĂ!

Test Drive Lexus RZ 450e

Pentru a pune în mișcare circa 2100 de kg, Lexus RZ folosește o baterie cu capacitate netă de stocare de 64 kWh. Lexus UX, primul model electric premium al constructorului are un acumulator cu capacitate netă de 45kWh, dar are o masă cu circa 12% mai mică. De ce fac comparația cu UX-ul? Pentru că acest model a fost, din punct de vedere al autonomiei, o dezamăgire pentru unii clienți. RZ-ul caută să rectifice acest lucru.

Încrengătura de litere și cifre din numele acestui model (Lexus RZ450e DIRECT4) ne face să înțelegem că are tracțiune integrală și utilizează aceeași platformă precum bz4X. De la BZ la RZ nu e diferență mare de nume, dar e diferență mare de numere. RZ 450 e cu nivel de echipare Luxury costă 84.000 euro cu TVA inclus, deci nu mai primești reducerea de la stat. Atunci, de ce să nu iei bZ4X?

Un motiv ar fi pentru că Lexus-ul este mai puternic. În față există un motor electric de 204 cai putere, iar în spate unul de 109 cai putere. Ambele motoare sunt de tipul motor sincron cu magnet permanent, ceea ce ar trebui să însemne un consum de energie mai bun. Consumul mediu reușit de mine a fost 18.5 kWh/100 km, , dar dacă utilizezi climatizarea mai des, vei avea consum de 19.5 ceea ce înseamnă că mașina ar avea o autonomie reală de 340 km, asta în condiții de vara. Iarna, probabil undeva la 270 km va fi autonomia. Consider că acestea sunt estimări adecvate nevoilor posesorului de Lexus care probabil mai are și un Lexus LS pentru momentele când pleacă la drum cu familia.

Lăsând la o parte datele empirice, interiorul îți ia ochii cu acea eleganță specifică Lexus, iar plafonul vitrat cu opacitate reglabilă reprezintă un truc de magie cu care îți vei impresiona toți pasagerii.

Lexus RZ450e reprezintă un mare pas înainte din punctul de vedere al modelelor electrice premium de origine japoneză, dar așteptăm cu nerăbdare dezvăluirea bateriei solid state pe care Toyota o dezvoltă si despre care se zvonește că ar oferi autonomie de circa 1200 km și încărcare rapidă în 10 minute. Până atunci, RZ450e este un început timid, dar promițător.

CONCLUZII

Nota:

Galerie foto Facebook