1

Ce alegem? Piese auto ORIGINALE, OEM sau Aftermarket?

 Atunci cand o piesa trebuie schimbata la masina cum aleg cel mai bun raport calitate pret ?
A cunoaste diferitele tipuri de piese disponibile pentru a selecta exact vaianta cea mai buna poate salva sute, dacă nu mii de lei.
 
Producătorii auto nu produc piese de schimb.
 
Contrar credintei populare, masina care a-ți cumpărat-o nu a fost realizat in totalitate de compania auto. Toti producatorii de automobile folosesc companii independente pentru proiectarea și fabricarea celor mai multe piese utilizate în mașinile lor.
 
Care sunt diferitele tipuri de piese ?
 
Piese de schimb sunt clasificate de către compania care le-a făcut sau modul în care acestea sunt vandute, categoriile sunt :
CV_AHE
Originale OE
O piesa ORIGINALA OE este partea care a fost pus inițial în mașină atunci când a autoturismul a plecat din fabrica. Ea vine într-o cutie cu logo-ul producatorul auto, creeand atfel confuzia ca piesa este fabricate chiar de el dar acesta a fost de fapt făcută de către o altă companie specializata in fabricarea de piese auto. Acestea sunt cele mai scumpe tipuri de piese pe care le puteți achiziționa .
Exemplu : Filtru ulei OE VW cod  # 038115466 dar pe producator are codul HU726/2X
 
 
OEM  (Original Equipment Manufacturer)
Sunt piesele care vin de la aceeasi fabrica care face piesele originale dar sunt ambalate in brandurile proprii.
Exemplu : Filtru ulei Mann Filter cod OEM # HU726/2X are codul OE VAG 038115466
Aceste piese sunt vândute direct de la producător la furnizorii sau comercianții cu amănuntul și nu prin intermediul rețelei dealer, și de obicei, înseamnă economii pentru consumatorul final, caliatea fiind la aceleași standarde OE impuse de producatorul masinii.
ahe-holding
Aftermarket
Sunt piesele făcute de către un alt producator decât cel original. 
Companiile care produc piese aftermarket cumpara drepturile de a produce aceste părți. Chiar dacă unele ar putea avea un aspect ușor diferit ele indeplinesc normele minime de calitate, in unele cazuri putem gasi chiar identice cu cele originale ca si durabilitate dar la preturi mult mai bune decat cele OEM .
Daca masina ta este mai vechi de 3 sau 4 ani, o parte piața pieselor de schimb non-vitale le poti alege dintre producatorii AM daca preferi variant economica ca pret.

articol: Adrian Pantir, manager AHE HOLDING
Despre autor:

Sunt de profesie economist si in timpul liber tatic, deci nicio legatura cu industria auto. Dar pentru ca inca din copilarie iubesc masinile, in 2012 am pornit proiectul eblogAUTO.ro.

1 COMMENT

  1. Ionut

    Sunt total de acord cu voi. Eu recomand piesele aftermarket de cat cele originale. Cateva exemple; in urma cu 2 ani de zile am vrut sa achizitionez un VW Golf 5, norocul meu a fost ca am un prieten care lucreza ca mecanic la Porsche Romania care m-a sfatuit ce trebuie sa aleg / sa intreb si sa verific atunci cande cumpar masina.

    Mi-a zis in felul urmator, asgurate ca au fost schimbate kitul de ambreiaj si compresorul de aer conditionat. Aceste piese originale se strica cel mai repede si producatori aftermarket LUK sau Sachs sunt mult mai bune.

    In momentul de fata detin o Skoda Octavia primul schimb de filtre am ales producator original si am ramas surprins sa vad ca in cutie se afla filtre MANN.

    Inca o chestie importanta am vazut pe anunturipieseauto.ro piese originale second hand care se vand mai scump decat piesele noi. Asa este in Romania cauti piese din dezmembrari fara sa te interesezi cat costa una noua.

Articole Similare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Cîmpurile obligatorii sunt marcate. *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.