Închide
Oferta AUTO
Închide
Oferta AUTO
Închide

INTERACȚIONEAZĂ CU NOI PE REȚEAUA DE SOCIALIZARE PREFERATĂ!

Oferta AUTO

Viitorul înseamnă intersecții fără semafoare

Viitorul mașinilor autonome despre care am povestit într-un alt articol, va determina schimbări și în ceea ce privește infrastructura. Cîțiva cercetători de la MIT sunt de părere că semafoarele sunt pe cale de dispariție.

Acum câțiva ani laboratorul Sensable City din cadrul MIT a creat un sistem numit DriveWave. Pe scurt, datorită mașinilor autonome va apărea nevoia schimbării intersecțiilor și a semafoarelor deoarece acestea vor fi capabile să se strecoare în trafic fără a lovi celelalte mașini. Astfel vor scădea timpii de deplasare în oraș.

Un articol recent a prezentat ideea de intersecții bazate pe slot(loc) în care mașinile vor fi interpretate ca elemente care așteaptă să iasă dintr-o coadă. Simulările au arătat dublarea fluxului și o reducere semnificativă a timpilor de așteptare. Datorită acestui ultim beneficiu se va reduce și numărul emisiilor din timpul în care mașinile staționează la semafor. Un mod de funcționare al acestui sistem ar putea fi de forma „primul venit, primul servit” realizat prin accelerarea sau frînarea vehiculelor care se apropie de intersecție atunci când au sau nu spațiu între celelalte mașini participante la trafic. Totuși, acest sistem nu ar fi eficient în cazul unor artere principale cu un număr mare de mașini care ajung la intrarea în intersecția respectivă. Așadar a apărut ideea de a creea un pluton și de a-l deservi înainte de a da frîu liber mașinilor a căror traiectorie se intersectează cu cea a plutonului. Aici se ridică problematica eficienței deoarece în cazul cel mai defavorabil ar fi mai slab decât un sistem clasic semaforizat.

Ca și dezavantaj principal se evidențiază nevoia unui număr ridicat de mașini autonome pentru ca acest sistem să fie unul valid, intervenția factorului uman fiind predispusă erorii, cauzînd astfel accidente.

Primul pas în dezvoltarea unui asemenea sistem inteligent pentru navigarea în trafic va necesita identificarea unor parametri cheie de performanță. Este de la sine înțeles că siguranța ar fi cel mai important dintre aceștia și când zic siguranță mă refer atât la siguranța unui singur autovehicul care se deplasează pe o traiectorie dar și al unui grup de mai multe mașini a căror traiectorii se intersectează.

Rămîne de văzut câți ani vor trece pînă atunci, dar un lucru este sigur: viitorul înseamnă eficiență.

Oferta AUTO
reclama