În cadrul Salonului Auto de la Bruxelles din ianuarie 2025, Toyota a prezentat noul model Urban Cruiser, un SUV electric de dimensiuni mici, dezvoltat pe aceeași platformă cu Suzuki e-Vitara.
Până în prezent, singurul model cu sistem de propulsie 100% electric din oferta celor de la Toyota era bZ4X, un SUV de dimensiuni medii. Noul Urban Cruiser va fi poziționat în gamă sub bZ4X.
Despre designul exterior vă putem spune doar atât: nu este unul extravagant. Liniile sunt cât se poate de simple, nu insipiră nici agresivitatea unui model sport și nici eleganța unui Lexus. Partea din față are niște faruri asemănătoare cu cele ale lui Prius, între care se află un ornament negru lucios.
Pe laterale pot fi observate niște protecții din plastic, ce au rolul să îl facă pe Urban Cruiser să pară mai robust. Mânerele ușilor din spate sunt integrate în partea de sus, în dreptul geamurilor. Oare aici japonezii s-au inspirat de la bătrâna Alfa Romeo 156? Aripile spate sunt ușor evazate, detaliu care îl face pe Urban Cruiser să pară mai lat decât este de fapt.
În partea din spate nu putem vorbi despre nimic notabil. Stopurile unite de o bandă LED care se întinde pe întreaga lățime a hayonului reprezintă un element tipic de design al mașinilor din ultimul deceniu, iar luneta de mici dimensiuni nu promite prea multă vizibilitate. Evident, detaliul din urmă ne va fi confirmat (sau infirmat) abia în urma unui test.
Dimensiunile noului Urban Cruiser sunt după cum urmează: 4285 mm lungime, 1800 mm lățime, 1640 mm înălțime și 2700 mm ampatament.
La interiorul lui Urban Cruiser, tema simplității se continuă. Nu aș numi habitaclul chiar monoton, dar cert este că nu se încadrează în ceea ce unii ar numi excentric.
Înainte să continui, mă simt dator să fac niște precizări atât în ceea ce privește exteriorul cât și interiorul noului Urban Cruiser. Faptul că discutăm despre un design simplu, poate chiar anost pentru unii și care urmărește funcția mai mult decât forma nu este aici un motiv de critică. Aici este vorba despre Toyota și nicidecum despre Lancia sau Citroën, unde te-ai aștepta la fel și fel de artificii de design. Așadar, în acest caz, Toyota rămâne Toyota și putem trece mai departe.
Instrumentarul de bord este unul complet digital și are un ecran cu o diagonală de 10.25 inchi. Sistemul de infotainment oferă funcțiile Apple CarPlay și Android Auto, iar diagonala ecranului acestuia este de 10.1 inchi. De asemenea, Urban Cruiser va putea fi oferit și cu iluminare ambientală în 12 culori diferite. Un detaliu care ne-a atras atenția și pe care îl considerăm un motiv de laudă este faptul că Toyota încă nu a renunțat complet la butoanele fizice. Mulțumim!
În echiparea standard, noul Urban Cruiser vine cu toate sistemele de siguranță și asistență la care v-ați fi așteptat, precum pilot automat adaptiv, alertă la părăsirea benzii, sistem de menținere a benzii, cât și sistemul de pre-coliziune.
Alte dotări care vor fi disponibile pe noul Urban Cruiser sunt un sistem de sunet JBL, reglajul electric pentru scaunul șoferului, o trapă fixă, dar și un sistem de camere de 360 de grade.
Trecând la capitolul propulsie, trebuie să menționez că Toyota Urban Cruiser este construită pe o platformă nouă, mai ușoară și dedicată vehiculelor electrice. De asemenea, datorită rezistenței și durității acesteia, nu este nevoie de niciun fel de traversă în construcția ei, ceea ce aduce un plus de spațiu pentru integrarea bateriilor în podea, fără a compromite spațiul din interior.
Noul Urban Cruiser va fi disponibil atât cu tracțiune pe roțile din față, cât și cu tracțiune integrală. Vor exista două versiuni de baterii, ambele cu tehnologie LFP.
Prima variantă are o baterie cu capacitatea de 49 kWh și o putere a motorului electric de 144 cai-putere. Această versiune este disponibilă exclusiv cu tracțiune pe roțile din față.
Cea de-a doua variantă are o baterie cu o capacitate de 61 kWh, iar în configurația cu tracțiune față motorul electric dezvoltă 174 de cai-putere.
Dacă se optează pentru tracțiune integrală, puterea totală a sistemului este de 184 de cai-putere. În aceasta configurație, Urban Cruiser primește un al doilea motor electric pentru roțile din spate, a cărui putere este de 48 kW. Acesta va avea și funcție de asistență la coborâre, dar și diferite moduri de rulare care să îmbunătățească aderența în condiții mai neprietenoase.
Nu avem încă date despre consum și autonomie, dar este de așteptată o valoare de aproximativ 400 de kilometri în ceea ce privește autonomia noului Urban Cruiser.
Intrarea pe piață este programată pentru sfârșitul verii anului 2025, iar prețul de pornire se va situa undeva în jurul a €35 000.
Nota:
ARTICOLE SIMILARE