Nu sunt multe masinile care reusesc sa aiba minimum de masa dar maximum de personalitate. Printre ele se numara Fiat 500, Mini Cooper si, fara nicio indoiala, Smart Fortwo. Putini stiu ca aceasta marca a pornit de la ideea unui om de afaceri care facea ceasuri pentru Swatch. Initial masina trebuia sa aiba un propulsor hibrid si prototipul a fost numit “Swatchmobile”.
Cei de la Volkswagen au refuzat ideea dar in 1994 Mercedes-Benz a acceptat contractul cu mica companie. Astfel a fost creat brand-ul Smart avand ca sigla un “C” de la “compact” si o sageata care semnifica gandirea in perspectiva. Sa vedem unde se afla producatorul 21 de ani mai tarziu.
Motor/Cutie: O astfel de masina nu are nevoie de multa putere, avand un raport putere/masa foarte bun. Unitatea de propulse si cutia pe care o folosesc cei de la Mercedes este imprumutata de la prietenii lor din Franta, Renault. La fel este si sasiul. Francezii urmeaza sa lanseze noul Renault Twingo, amandoua masinile folosind aceeasi arhitectura: motoare mici amplasate in spate si manevrabilitate extrema. Astfel ajungem si la problema acestui model: motorul amplasat in spate nu pare sa fie racit cum trebuie. Noi am avut unitatea de 999 cm³ care dezvolta 71 CP cu functie start/stop si cutia in 5 trepte disponibila pe toate modelele. Dupa doua ore de trafic bucurestean intr-o zi in care temperaturile au ajuns pana la 27 de grade Celsius, din spatele masinii radia puternic caldura, in ciuda faptului ca la interiorul masinii portbagajul este captusit cu un covor ce izoleaza destul de bine caldura de habitaclul masinii, chiar daca portbagajul nu este separat de mediul inconjurator soferului. Motorul ramane fara suflare in turatiile mai inalte dar acest lucru e de asteptat avand in vedere ca este vorba de o unitate cu 3 cilindri.
Consum: La acest capitol am o mare problema cu masinuta asta mica. Cei de la Smart spun ca aceasta masina ia in oras maxim 4.9 l. Stim cu totii ca fiecare producator minte la acest capitol, asa ca ma asteptam ca masina sa ia 6 l lejer. Cand am luat masina de la reprezentanta, imi arata in bord un consum mediu de 7.3 l. Am zis ca nu vad eu bine. Am resetat valorile si am pornit sistemul start-stop, in speranta ca la sfarsitul perioadei de testare voi realiza un consum de circa 6l/100 km. Nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut ca masina imi indica un consum mediu de 7.1l/100 km. Stiu si din ce cauza mi-a indicat aceste valori: motorul este foarte mic si trebuie turat mai mult ca sa dezvolte un cuplu multumitor. La 2500 rpm, deja suna ca si cum si-ar lua zborul; te astepti sa iasa aripi din usi si sa decolezi. Nu ca nu ar fi posibil la cat de usoara este masinuta.
Performante: Marele atu al plasarii motorului in spate este manevrabilitatea. Motorul fiind in spate, rotile din fata se pot deplasa la un unghi mai mare, astfel luand curbele mai strans. Pentru oras acest lucru este mana cereasca: nu doar ca masina are dimensiuni mici dar este si foarte usor de manevrat. Parcarile sunt incredibil de usor de facut iar la acceleratie, in primele doua viteze masina dezvolta un cuplu multumitor; de ajuns pentru plecari rapide de la semafor. Cu o viteza maxima de 151 km/h si o acceleratie de la 0 la 100 km/h in 14.4 secunde, cu siguranta nu este un automobil cu calitati sportive. Pentru asta, va trebui sa asteptam varianta Brabus (o sa asteptam noi mult si bine). In curbe masina sta foarte bine, chiar daca pare a avea centrul de greutate mai ridicat, agilitatea fiind datorata si greutatii mici. Din pacate, nu simti nimic prin volan, astfel simtindu-te deconectat de la condus si directia fiind cam vaga. Ca sa concluzionam: pentru oras, masine are performante echilibrate.
Siguranta: Aici masina surprinde intr-un mod pozitiv posibilii cumparatori. Prima intrebare pe care mi-o puneau toti prietenii mei cand ma vedeau conducand Smart ForTwo era: “da daca te loveste ceva, esti praf si pulbere, nu?” Nu chiar. Constructorul foloseste o arhitectura numita “celula de siguranta tridion”. Oricat de pompos ar suna, nu este decat “rama” masinii care este facuta in asa fel incat protejeaza pasagerii asemena unei coji de nuca, energia fiind dispersata uniform si deformarea fiind minima. In ciuda acestui lucru, masina a obtinut 4 stele la testele Euro NCAP. I-au fost scazute puncte la sectiunea de siguranta a pietonilor, forma botului nefiind prea prietenoasa cu ceea ce loveste.
Inovare: Noul Smart ForTwo nu vine cu prea multe lucruri noi dar ceea ce face, face bine. Celula de siguranta tridion este un mare plus pentru cei care vor o masina sigura si este un lucru pe care cei de la Smart il fac foarte bine. In aceeasi categorie se incadreaza si arhitectura cu motor amplasat in spate. Rotile fata pot vira mult mai abrupt, acest lucru facand masina foarte manevrabila in oras. Dupa ce ai condus un Smart este greu sa treci iar la o masina conventionala: te inveti foarte usor cu raza de viraj dar te dezveti mai greu.
Tehnologie: Masina vine cu multe dintre gadget-urile pe care ne asteptam sa le vedem in zilele noastre la o masina de productie: un ecran touch-screen (ce imprumuta sistemul R-Link al celor de la Renault, aceeasi Marie cu alta palarie), conexiune USB si AUX, Bluetooth, Navigare, etc. Nimic iesit din comun, nimic special, dar totul perfect functional. Nu am putut testa navigarea pentru ca hartile la sistemele R-Link si derivate din R-Link se pun pe un card SD care mai apoi intra in consola sistemului. Cand am luat masina de la reprezentanta, ghiciti ce: cardul nu era la locul lui. I-am sesizat pe domnii de la Mercedes dar nu aveau un alt card pe care sa mi-l dea in locul celui care lipsea. Oricum, cunoscand sistemul R-Link, pot spune ca navigatia merge bine in Bucuresti.
Interior: La acest capitol, Smart-ul isi intra foarte bine in drepturi, avand un interior cu design foarte interesant si oferit intr-o gama larga de culori pentru toate gusturile. Bordul este acoperit cu un material textil care ii da un aspect aparte si care pare ca rezista bine timpului. Volanul are o marime adecvata pentru manevrare rapida iar plafonul vitrat pe care l-am avut montat pe masina noastra de test dadea o senzatie incredibila de spatiu. O mentiune speciala merge catre scaune. Nu stiu ce au facut cei de la Smart, nu stiu ce vraji sau voodoo au invatat de pe la aborigeni dar scaunele sunt incredibil de confortabile. Nu stiu cum sa va fac sa intelegeti cat de confortabile sunt scaunele. Cand le-am vazut, pareau ca nu o sa imi placa foarte mult. Dar dupa ce m-am asezat prima oara, m-am indragostit. Nu cred ca am condus ceva cu scaune atat de confortabile. Ca sa intelegeti ce vreau sa spun, duceti-va si luati un ForTwo la un test drive. Chiar mai mult de atat, scaunul pasagerului se pliaza ca sa puteti cara ceva mai lung. Spatiul de stocare din spatele scaunelor este destul de mic, dar de ajuns pentru genti sau alte bagaje pentru excursii scurte sau cumparaturi la supermarket. Un lucru pozitiv pe care l-au reusit cei de la Smart este ca in masina nu ai senzatia ca stai inghesuit. Ba dimpotriva, te simti de parca ai avea tot spatiul din lume. Abia cand iesi din masina iti dai seama cat de mica este.
Exterior: Noul Smart ForTwo cred ca are o criza de personalitate. Nu mai vrea sa fie masina draguta si adorabila care poate fi parcata oriunde oricum. Din acest motiv, s-a hotarat sa isi puna faruri si stopuri cu LED-uri, astfel avand un aspect mai agresiv. Agresiv e cam mult spus: e doar o masina care era candva draguta iar acum s-a hotarat sa fie mai suparata. Din ce motiv, nu stiu si nici ea nu cred ca stie. Trebuie sa recunosc ca imi place mai mult cum arata din spate decat cum arata din fata: botul masinii mi se pare un pic prea abrupt dandu-mi senzatia ca este neterminat. Per total, masina arata bine, foloseste multe panouri de plastic la exterior dar acest lucru nu ar trebui sa va descurajeze: plasticul este rezistent si ieftin de schimbat in caz ca se intampla ceva.
Pret: Cei de la Smart ne-au oferit modelul ForTwo cu nivelul de echipare “Proxy”, cu pachetul Sport si toate gadget-urile. Cu aceasta echipare, masina porneste de la 12.004 Euro fara TVA. In varianta de baza, masina porneste de la 9.155 Euro fara TVA. Avand in vedere ce ofera aceasta masina, nu cred ca e nevoie sa va aruncati la varianta de top pentru ca nu ofera lucruri indispensabile. Eu va recomand varianta de echipare “Prime” care are cateva din gadget-urile variantei de top, dar pretul mult mai mic (porneste de la 10.827 Euro fara TVA). Nu este o masina foarte ieftina, dar trebuie sa platesti faptul ca este o masina interesanta.
PRO: interior interesant, scaune confortabile, design exterior.
CONTRA: motorul care ramane fara suflare, elemente de interior ridicate direct din sanul celor de la Renault (schimbatorul si cheia asemanatoare cu cele de Logan), consumul, caldura emanata de motor.