Închide
Închide
Închide

INTERACȚIONEAZĂ CU NOI PE REȚEAUA DE SOCIALIZARE PREFERATĂ!

Test Drive Nissan Qashqai e-POWER 2023

Nissan Qashqai e-Power este în acte un hibrid, dar în realitate, este o mașină electrică sub acoperire. Să țineți minte e-Power pentru că de acum înainte o să mă auziți vorbind des de acest sistem de propulsie, mă declar fanul lui înfocat. Haideți să începem cu motorul termic – un 1.5 benzină, turbo, cu 3 cilindri și raport de compresie variabil.

În mod normal, bielele se conectează la arborele cotit, doar că în cazul acestui motor, între biela și lobii de pe arborele cotit mai există o piesă care poate modifica astfel cursa pistonului în cilindru, realizându-se astfel rapoartele de compresie diferite. Motorul acesta poate varia de la compresie 8 la 1, până la compresie 14 la 1. Cu ce ne ajută acest lucru? Motorul arde benzina mult mai eficient atât atunci când este la ralanti, dar și când este în sarcină.

Dacă vi s-a părut complicat motorul termic, stați să auziți care e treaba cu acest sistem de propulsie. Sistemul de propulsie e format din: motor termic, motor electric, invertor și baterie. Când accelerezi, traseul este următorul: energie ce pleacă din motorul termic, trece prin invertor, ajunge in baterie și de acolo merge la motorul electric.

Motorul termic poate în același timp sa ofere îndeajuns de multa energie pentru a încărca bateria și pentru a deplasa mașina cu ajutorul motorului electric. Deci motorul cu combustie internă poate să alimenteze bateria, dar și să ofere energie direct motorului electric, prin invertor.

Există senzori care detectează dacă suprafața pe care se rulează este inegală, ca de exemplu drumurile noastre. Știind că suprafața este inegală, mașina intuiește că va fi un pic mai mult zgomot în habitaclu astfel că pornește și motorul termic pentru a genera curent electric. Când mașina observa că suprafața de rulare este dreaptă și se merge lin, atunci oprește motorul termic, pe cât posibil, pentru a oferi o experiență de condus cât mai relaxantă.

Deși motorul termic dezvoltă 156 cai putere, după cum spuneam, puterea lui nu contează pentru propulsie. Ce te va ajuta atunci când accelerezi este motorul electric ce dezvoltă 190 CP și 330 Nm cuplu. Fiind un motor electric ce livrează puterea ca atare, mașina este foarte fâșneață în oraș și trage liniar și previzibil, exact ca o mașină electrică. După cum vă spuneam Qashqai e-Power este o mașină electrică sub acoperire.

Între 39.000 și 45.000 de euro te va costa un Qashqai e-Power, preț de listă cu TVA inclus. De aici mai scazi ce oferă statul și ajungi la costuri mai digerabile. Acestea fiind zise, cred că modelul nipon are șanse mari să fie unul dintre cele mai importante SUV-uri din această clasă grație sistemului e-Power.

CONCLUZII

Nota:

Galerie foto Facebook