Închide
Închide
Închide

INTERACȚIONEAZĂ CU NOI PE REȚEAUA DE SOCIALIZARE PREFERATĂ!

Skoda Octavia facelift 2024

Odată cu venirea anului 2024, cel mai cunoscut model al constructorului ceh a ajuns acum la jumătatea vieții. După cum probabil v-ați dat deja seama, este vorba despre Škoda Octavia, model aflat la a patra generație, care a beneficiat recent de un facelift mult așteptat.

În industria auto există o multitudine de modele diferite care au identități atât de puternice, încât ele pot fi rezumate printr-un singur cuvânt. Totuși, despre puține mașini se poate spune că au în ADN-ul lor un spirit pragmatic mai dezvoltat decât cel al Octaviei.

De ce spunem asta? Pentru că în cele aproape trei decenii de când se află în producție și este dezvoltată sub concernul Volkswagen, Octavia, fie ea în varianta de caroserie liftback sau break, a reușit să rămână același cal de povară al Europei, care combină tehnologia VW cu spiritul practic al cehilor.

Așa cum ne-a obișnuit deja constructorul ceh, și acest facelift este o evoluție, nicidecum o revoluție. Deși unii ar putea considera asta un lucru rău, noi suntem de o părere opusă, cei de la Škoda orientându-se în continuare către cumpărătorul tipic de Octavia. Ce înseamnă asta mai exact? Pe scurt, șansele ca cineva care își dorește un Peugeot 308 să aibă în vedere și o Škoda Octavia sunt minime.

La exterior, modificările adusei noii Octavia sunt greu de observat pentru ochiul neantrenat, de aceea este datoria noastră să atragem atenția asupra faptului că partea frontală a fost ușor retușată. Modificări subtile pot fi observate și la jantele disponibile, dar și la bara din spate. Știm, Octavia pare neschimbată, dar va trebui să ne acordați aceeași încredere pe care o acordăm și noi producătorului din Cehia, când vine vorba de schimbările pe care spune că le-a adus Octaviei.

Cei care se așteptau ca adevărata revoluție să fie la interior vor fi dezamăgiți. Ca și la exterior, schimbările sunt minime. Totuși, o noutate importantă este reprezentată de integrarea lui ChatGPT în sistemul de infotainment cu ecran de 13 inch.

Motorizările și transmisiile rămân, în mare parte, aceleași, cea mai mare diferență fiind, cel puțin deocamdată, lipsa unei versiuni plug-in hybrid, care era disponibilă anterior. În rest, Octavia beneficiază de aceleași bine-cunoscute propulsoare TSI și TDI de origine VW.

Motorizările pe benzină au puteri cuprinse între 115 cai-putere pentru varianta de bază și 265 de cai-putere pentru varianta de top RS, cea din urmă având 20 de cai-putere în plus față de modelul precedent.

Škoda a ținut cont și de faptul că încă sunt destui fani ai motoarelor pe motorină, motiv pentru care a păstrat în gamă propulsorul 2.0 TDI cu puteri cuprinse intre 115 și 150 de cai-putere.

Octavia folosește atât transmisii manuale cu 6 rapoarte, cât și transmisii cu șapte rapoarte și tehnologie cu dublu-ambreiaj. O variantă cu tracțiune integrală va apărea și ea în anul 2025, în combinație cu un propulsor 2.0 TSI de 204 cai-putere.

Este de așteptat ca prețurile pentru variantele de bază să rămână sub pragul de 30 000 de Euro.

Škoda Octavia a reușit cumva să fie mereu un model bine pus la punct, neavând niciodată nevoie de modificări ample, fapt care se poate vedea și la faceliftul celei de a patra generații. Totuși, la fel ca și viitoarea generație a fratelui geamăn VW Golf, este de așteptat ca Octavia să-i pășească pe urme, trecând la sisteme de propulsie 100% electrice.

CONCLUZII

Nota: