5

Situatia vanzarilor pe primul semestrul 2013 in tara si in Vrancea.

Piata auto din Romania a scazut in primele sase luni cu 18.6% fata de 2012. Aceasta evolutie negativa este resimtita si pe pietele externe: Germania -8.1%, Italia -10.3%, Franta -11.3%. Un motiv pentru aceasta scadere, pe langa criza economica, poate fi si demararea tarzii a Programului Rabla. In primele 5 luni, ponderea persoanelor fizice in vanzarile auto era de 15% iar o data cu inceperea programului, procentajul a ajuns la 19%. Un alt motiv care a dus la aceasta scadere a vanzarilor auto este accesul greoi la credite si de ce nu taxa de mediu. Prin noua taxa de mediu, persoanele nu isi mai pot vinde masinile vechi in vederea achizitionarii alteia noi din cauza nivelului ridicat al taxei. De asemenea, se simte si o lipsa de interes in vederea cumpararii de vouchere pentru Programul Rabla. In acest moment, pretul unui tichet rabla nu depaseste 1.500 – 2.000 lei.
 
Topul marcilor in primele 6 luni in 2013 pe plan national este: Dacia (8.494 unitati vandute), VW (3.450 unitati vandute), Skoda (2.347 unitati vandute), Renault (1.754 unitati vandute), Ford (1.622 unitati vandute) si Hyundai (1.361 unitati vandute). Referitor la modele, la mai vandut model este Dacia Logan, urmat de Duster, Sandero, Skoda Octavia si VW Golf.
 
In judetul Vrancea, Dacia a reusit sa vanda in primele 6 luni un numar de 67 de unitati iar la masini de import, Hyundai Focsani (HELIOS SERVICE) conduce topul cu un numar de 32 unitati vandute, urmat de VW Focsani (SCORPION) cu 26 unitati vandute si Toyota Focsani (AutoBestCenter) cu 15 unitati vandute. Top-ul 10, cele mai vandute modele auto in Vrancea, este urmatorul:

Despre autor:

Sunt de profesie economist si in timpul liber tatic, deci nicio legatura cu industria auto. Dar pentru ca inca din copilarie iubesc masinile, in 2012 am pornit proiectul eblogAUTO.ro.

5 COMMENTS

 1. Edi

  Daca acestea sunt vanzarile pe acest semestru atunci chiar ca este dezastru pe piata auto. Este un sector al economiei care a intrat in avarie iar cei implicati nu reactioneaza. Sunt curios sa vad raportul vostru dupa cele 12 luni.

 2. Anonymous

  Poti face un top al celor mai bune serviceuri din zona moldovei?

  1. Robert Drilea

   Recomandari da, top este mai greu dar ne vom gandi. Multumim pentru sugestie!

 3. Anonymous

  Foarte interesant topul vostru, ciudat mai este judetul vostru.

  1. Robert Drilea

   Nu este chiar deloc…pe vreme de criza, oamenii vand masini nu invers ca in vremurile bune.

Articole Similare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Cîmpurile obligatorii sunt marcate. *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.