Închide
Închide
Închide

INTERACȚIONEAZĂ CU NOI PE REȚEAUA DE SOCIALIZARE PREFERATĂ!

Sfaturi pentru un condus eficient si in siguranta pe timp de iarna

Iată zece sfaturile pentru că dumneavoastră şi automobilul să treceţi cu bine de această perioada:

1. Cea mai importantă condiţie este utilizarea anvelopelor de iarnă

Obligatorii în perioada 1 noiembrie – 31 martie indiferent dacă pe carosabil este zăpadă sau nu. În caz contrar, veţi fi nevoiţi să plătiţi amenzi cuprinse între 2.500 lei şi 4.000 de lei plus daunele aduse elementelor care compun drumul. Este recomandată înlocuirea anvelopelor cu cele de iarnă atunci când temperatura coboară sub 7 grade.

2. Combustibil suficient

Dacă efectuaţi drumuri lungi asiguraţi-va că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru că în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi, totodată, să puteţi continuă drumul după deblocare.

3. Verifică antigelul

Odată cu scăderea temperaturi, recomandăm verificare concentraţiei antigelului şi schimbarea lichidului de parbriz cu cel specific sezonului de iarnă.

4. Curată sistemul de climatizare

Indiferent dacă maşină este aproape nouă sau mai veche, trebuie să verifici instalaţia de climatizare, să cureţi frunzele moartea de pe gurile de ventilaţie, precum şi alte mizeri ce pot menţine umezeală, evitând astfel aburirea rapidă a geamurilor.

5. Verifică bateria şi instalaţia electrică a maşinii

Dacă vrei să eviţi evetualele probleme apărute după lăsarea frigului, verifică starea bateriei şi a instalaţie de încărcare pentru a face faţă temperaturilor scăzute.

6. Verifică uleiul de motor

Este un factor important să ai uleiul potrivit pe timp de iarnă, pentru a evita pornirea greoaie a motorului dimineaţă şi uzură ce apare până până când uleiul ajunge la temperatura optimă de funcţionare.

ahe-holding

7. Dotează maşină corespunzător pentru drumuri lungi

Pentru e evita o situaţie neplăcută când pleci la drum, verifică să ai următoarele :

• Lopăţică pliabilă

• Triunghiuri reflectorizante

• Racletă pentru gheaţă

• Spray dezgheţat încuietori

• Veste reflectorizante

• Verifică starea stergătoarelor

• Verifică integritatea chederilor de la geam

8. Protejează-ţi parbrizul

Pentru a evita curăţirea lui în fiecare dimineaţă, recomandăm acoperirea parbrizului pe timp de staţionare cu o prelate sau chiar un carton, pentru a împiedică formarea gheţii, protejând totodată şi lamelele stergătoarelor.

9. Verificaţi sistemul de iluminare

Recomandăm verificarea luminilor de poziţie, faza lungă şi de întâlnire, semnalizare, stopuri şi proiectoarele de ceaţă, să fie în perfectă stare de funcţionare pentru o vizibilitate optimă în condiţii grele de ninsoare.

10. Adoptaţi o conduită rutieră preventivă

Când temperatura de afară scade sub 5 grade, avelopele devin mai dure şi pierd mult din aderenţa de aceea este recomandat să evitaţi bruscarea comenzilor (frână bruscă, schimbarea bruscă a direcţiei de mers) adoptând un stil de condus mai lin.

autor: Adrian Pantir, manager www.ahe-holding.ro

reclama