Închide
Închide
Închide

INTERACȚIONEAZĂ CU NOI PE REȚEAUA DE SOCIALIZARE PREFERATĂ!

Proiectul LGM1: renașterea unui vis, primul monopost românesc „Formula Easter”

La 40 de ani distanță de la prezentarea oficială, primul monopost autohton construit după specificațiile Formula Easter a fost descoperit într-o stare precară și achiziționat de un pasionat care intenționează să-i redea strălucirea de odinioară. Procesul de restaurare se dovedește anevoios și are nevoie de sprijinul pasionaților, acesta fiind motivul pentru care s-a organizat o strângere de fonduri pentru ducerea proiectului la bun sfârșit.

Cultura automobilistică nu este un capitol la care România să exceleze, mai cu seamă datorită vremurilor complicate de până în 1989. Chiar și așa, există excepții, unele extrem de frumoase, iar timpul și timpurile încearcă să le facă dreptate. Puțini sunt cei care știu că, deși într-o oarecare izolare față de cele ce se petreceau în Occident, în România au existat competiții de monoposturi în anii ’80. Era o „formulă” dedicată țărilor socialiste, permisivă din punct de vedere tehnologic, botezată „Easter”. În contextul acelor vremuri, termenul „permisiv” s-ar putea traduce prin „creativitate”, căci acesta a fost fundamentul monoposturilor construite la noi.
În 1980, septembrie, pe kartodromul din Cluj-Napoca își făcea intrarea o apariție intrigantă. Pilotul local, Laurențiu Moldovan, prezenta marelui public un monopost concepție proprie, gata de start. Se întâmpla în pauza unei competiții internaționale de karting, iar tribunele au primit cu aplauze ceea ce avea să fie cunoscut drept LGM1.

La 40 de ani distanță, în 2020, pilotul și jurnalistul clujean Edwin Keleti a dat de urma monopostului conceput de „Lenți” Moldovan, l-a achiziționat, iar în 2021 a început un laborios proces de restaurare. Pornind de la structura tubulară și având drept model doar o serie de fotografii ale vremii, Keleti împreună cu un grup de pasionați care au aderat voluntar la proiect au început munca de aducere a monopostului la forma imaginată de Moldovan.

Costurile pe care proiectul LGM 1 le implică sunt mai mari decât estimările inițiale, însă valul de entuziasm stârnit nu poate lăsa lucrurile neterminate. Astfel, Edwin Keleti a decis împreună cu familia celui care a fost Laurențiu Moldovan să inițieze o campanie de strângere de fonduri care să aiba ca finalitatea readucerea monopostului la un start oficial, în exact starea tehnică din 1980.
Pentru ajutorul pe care orice pasionat îl poate da proiectului LGM1 s-a apelat la platforma indiegogo.com, acolo unde a fost concepută o prezentare și se pot efectua tranzacții financiare. Nu există sume fixe, însă pentru anumite praguri au fost concepute pachete promoționale, contribuitorii urmând a primi cadou de la stickere și medalii și până la o experiență pe circuit cu monopostul LGM1 restaurat. Strângerea de fonduri poate fi accesată aici.

Despre LGM1:
Monopostul LGM1 a fost imaginat, proiectat și construit de către Laurențiu Moldovan, cu sprijinul prietenilor. Structura de rezistență era de tip tubular, iar brațele punților și dispunerea sistemului de suspensie era de concepție proprie. Inima monopostului a fost asigurată de o motorizare Renault. Era vorba despre o unitate grefată de pe un Renault 8 Gordini, la pachet cu transmisia. Ulterior, pentru a face față schimbărilor de regulament din România, s-a trecut la o mecanică împrumutată de la Dacia 1300.

Carenele monopostului erau construite din fibră de sticlă după studiile efectuate de Laurențiu Moldovan, care era de profesie conductor-arhitect. Acestea au suferit multiple modificări după ce monopostul LGM1 a fost înstrăinat, iar echipa coordonată de Keleti face tot posibilul să le reconstruiască în forma originală. De asemenea, după îndelungi căutări, s-a reușit achiziționarea unor componente identice cu cele utilizate în 1980: volan, oglinzi laterale, instrumentar de bord.

„Proiectul LGM1 este mult mai mult decât o provocare pentru mine, este o încântare! Pentru că nu sunt deloc străin de el, nu e o întâmplare că am ajuns în punctul ăsta. De când mă știu m-am învârtit în universul motorsport. Culmea, părinții mei nu aveau automobil personal, însă personaje precum Mihai Mureșan, Mihai Avram și chiar Laurențiu Moldovan, adevărați monștri sacri ai competițiilor automobilistice din anii ’70 și ’80, m-au primit în universul lor; pe mine, copilul de 6 -7 ani. Am crescut spălând jante și faruri de automobile de competiție, am fugit de nenumărate ori de la biroul la care îmi făceam temele atunci când auzeam motorul Daciei de curse, într-o perioadă în care în peisaj erau doar Dacia 1300, Lada sau Skoda. Era o vrajă fantastică! Am crescut lângă ei, am ajuns să învăț despre cum se pregătește o chiluasă de competiție, cum se echilibrează un arbore cotit, o bielă, un piston, am mers cu ei la curse și am schimbat uleiul încins în punctul de asistență fără să am mănuși, plus multe altele. Anii au trecut, am ajuns în presa auto, apoi m-am concentrat pe pilotaj, cu rezultate care mă fac mândru și pentru că viața a fost generoasă cu mine, doresc să închid niște cercuri. Am construit în 2019 o replică a Daciei „Miketeam” cea care a fost reperul copilăriei mele, iar acum restaurez „Formula Easter” care a fost construită de Laurențiu Moldovan în 1980 și care a schimbat peisajul automobilistic autohton, stabilind un reper. În momentul de față sper ca această poveste minunată să aducă alături de mine și de familia lui Lenți cât mai mulți pasionați, iar strângerea de fonduri pe care am fost forțați de împrejurări să o inițiem să conducă la finalizarea cât mai rapidă a proiectului LGM1”, a declarat Edwin Keleti, proprietarul LGM1 și inițiatorul proiectului de restaurare.

Despre Laurențiu „Lenți” Moldovan:
Despre părintele LGM1 se spune că a fost un caracter aparte. Multilateral dezvoltat, fost ciclist de performanță, muzician (a cântat la clape în mai multe trupe din Cluj-Napoca), a fost de profesie conductor-arhitect, îndrăgostit de formele fluide. A descoperit automobilismul sportiv și s-a îndrăgostit de el, iar rezultatele notabile i-au permis să obțină titlul de Maestru Emerit al Sportului în România. Cu multiple victorii și titluri de campion la raliuri și viteză pe circuit, Moldovan și-a realizat visul: acela de a construi propriul automobil de competiție, prin intermediul căruia să-și pună în aplicare viziuni personale. A concurat trei sezoane la bordul monopostului LGM1, ulterior fiind tentat de alte provocări în carieră. Și-a dus pasiunea pentru automobilism până la capăt, plecând dintre noi în timpul unui concurs de viteză în coastă desfășurat la Reșița, în anul 2008.

CONCLUZII

Nota: