Închide
Închide
Închide

INTERACȚIONEAZĂ CU NOI PE REȚEAUA DE SOCIALIZARE PREFERATĂ!

Ce tip de transformator 12V trebuie ales – toroidal, electronic sau de siguranță?

Ce tip de transformator 12V trebuie ales – toroidal, electronic sau de siguranță?

Transformatoarele cu putere mică reprezintă una dintre numeroasele categorii de transformatoare utilizate în electrotehnică, electronică și automatică. Cum se alege corect un transformator 12V? Ce tip de transformator merită ales?

Ce tip de transformator 12V trebuie ales?

Printre cele mai utilizate tipuri de transformator 12V se numără transformatoarele toroidale, transformatoarele de siguranță și transformatoarele electronice. Care este diferența între ele? Când ar trebui ales un transformator electronic și când unul toroidal sau de siguranță?

Transformator toroidal

Transformatoarele toroidale se caracterizează printr-o construcție ușoară și de dimensiuni mai mici, comparativ cu transformatoarele tradiționale cu coloane. Acest transformator toroidal constă dintr-un miez eliptic (toroidal) cu bobină înfășurată și este utilizat cel mai des în tehnici de iluminare, sisteme audio și alte aplicații electronice. Avantajele lor sunt parametrii magnetici buni și pierderile mici de putere.

Transformator de siguranță

Acest transformator monofazat este utilizat pentru a reduce tensiunea de rețea la un nivel de tensiune nepericulos. De cele mai multe ori, transformatoarele de siguranță reduc tensiunea de la 230 V la 24 V, dar pe piață se regăsesc și transformatoare 12V, care respectă prevederile de securitate a muncii. Sunt utilizate în special pentru protejarea circuitelor electrice în locuri cu risc ridicat de electrocutare –  cum este de exemplu în cazul sistemelor de iluminat din băi sau din canale de atelier.

Transformator electronic

La rândul său, așa-numitul transformator 12V electronic este utilizat în principal ca parte a unui convertor de tensiune de rețea până la o tensiune de 12V cu frecvență crescută. De obicei, transformatoarele electronice sunt utilizate pentru alimentarea lămpilor cu halogen de tensiune joasă. Multe dintre transformatoarele electronice de pe piață sunt dotate cu o funcție de pornire lentă a tensiunii (provine din englezescul soft start), care protejează în plus circuitele electronice alimentate și receptoarele împotriva supraîncărcărilor și a scurtcircuitelor.

Transformator 12V – toroidal sau electronic?

Merită știut că transformatoarele electronice reprezintă una dintre cele mai bune alternative la transformatoarele toroidale. Acest lucru se datorează, în primul rând, dimensiunilor lor mai mici, parametrilor magnetici și electrici buni, precum și prețului comparabil. În plus, transformatoarele electronice sunt prevăzute cu funcția soft start menționată anterior, care reprezintă o protecție suplimentară împotriva supraîncărcărilor și a scurtcircuitelor receptoarelor și circuitelor electronice. Pe de altă parte, transformatoarele toroidale se caracterizează printr-o rezistență mai mare în condiții adverse de funcționare și o fiabilitate ridicată.

reclama