Închide
Închide
Închide

INTERACȚIONEAZĂ CU NOI PE REȚEAUA DE SOCIALIZARE PREFERATĂ!

Au început cursurile gratuite de specializare a instructorilor auto

Au început cursurile gratuite de specializare a instructorilor auto

Riscul rutier în România se menţine încă la un nivel ridicat, chiar dacă în ultimii ani autorităţile şi societatea civilă şi-au intensificat eforturile pentru reducerea numărului şi a consecinţelor accidentelor de circulaţie. La finele anului trecut ne plasam pe locul al doilea la nivel european, în ceea ce priveşte mortalitatea rutieră, trendul înregistrat în ultimii ani arătând că România riscă să nu poată îndeplini obiectivul general de reducere cu 50% a numărului persoanelor decedate până la sfârșitul anului 2020.

Un lucru îmbucurător este acela că, conform datelor furnizate de Direcția Rutieră, “de la începutul anului și până la jumătatea lunii august, comparativ cu perioada similară a anului trecut, numărul accidentelor grave de circulație a scăzut cu aproape 6%, numărul persoanelor decedate în urma acestora diminuându-se cu 8,3%, iar cel al persoanelor rănite grav cu 5,25%”, a declarat Comisar-șef de poliție Aurelian Călineață, șeful Brigăzii Rutiere București. Principalele trei cauze generatoare de accidente rutiere sunt: viteza (neadaptată la condițiile de drum/excesivă), neacordarea priorității de trecere pietonilor și neacordarea priorității de trecere vehiculelor.

Pentru redresarea situaţiei, prin conştientizarea factorului uman în vederea recunoașterii și gestionării eficiente a riscului rutier, cunoașterea modului de manifestare a autovehiculelor în situaţii limită și a manevrării lor corecte în aceste împrejurări, respectiv a adoptării unei atitudini defensive în trafic, Academia Titi Aur, prin Asociatia LIKE Bucharest, în parteneriat cu Direcţia Rutieră din cadrul I.G.P.R. şi Autoritatea Rutieră Română – A.R.R., a lansat, pentru 2017, campania socială “ViATA e a ta”, care se derulează la nivel național, timp de 12 luni.

Ajunsă acum la cea de-a doua etapă, Campania îşi propune să contribuie la compensarea lipsei de pregătire a şoferilor şi îmbunătăţirea comportamentului rutier al acestora, cunoaşterea cauzelor generatoare de accidente în România, precum si la promovarea cursurilor de conducere defensivă, ca metodă de prevenţie, prin specializarea unui număr cât mai mare de instructori auto, care să transmită apoi aceste cunoştinţe cursanţilor lor.

Astfel, începând din 21 august şi până la finalul lunii septembrie, se va derula activitatea propriu-zisă de specializare a instructorilor auto în mun. Bucureşti şi centrele zonale Craiova, Timisoara, Cluj, Iasi şi Brasov.

Programul Caravanei Academiei Titi Aur:

 IMPORTANT! Pentru toate sesiunile, mai sunt locuri disponibile! La Academia Titi Aur următoarele sesiuni sunt pe: 24, 28 și 30 august, iar în țară, programul este mai sus. Instructorii auto care mai doresc să participe trebuie să trimită un mail la adresa sustin@viataeata.ro sau sa sune la 0722.266.610.

Instructorii auto din România nu vor să fie specializați… gratuit!

În momentul lansării, la nivel național, a campaniei sociale „ViATA e a ta”, Academia Titi Aur și-a propus ca împreună cu sponsorii susținători să specializeze 1000 de instructori auto din toată țara. În perioada de înscriere, au fost contactate școlile de conducători auto din baza de date a ARR, în vederea desemnării instructorilor auto care să participe în acest proiect ambițios. S-au înregistrat online 473 de instructori auto, după ce perioada de înscriere a fost prelungită de două ori.

Acum, în etapa de efectuare a cursurilor, cel puțin în ceea ce privește Bucureștiul, mulți nu și-au mai confirmat prezența la sesiunile de specializare care durează o zi, programul fiind 09:00 – 17:00. Din păcate, unii au cerut direct diploma pentru că nu considerau că au nevoie de pregătire, alții au susținut că nu mai au ce învăța.

“Am înțeles că, de fapt, noi ne-am propus să încercăm imposibilul. Ne-am propus să specializăm niște profesori care, însă, se consideră pe deplin cunoscători, care nu vor să-și asume o pregătire unitară a viitorilor șoferi și care nu înțeleg cât de important este pentru acești tineri să deprindă, încă din școală, o atitudine preventivă în trafic și o conduită defensivă. Ori, tocmai pentru categoria de șoferi cu vârstă între 18 și 24 ani, la nivel internațional, se fac cele mai multe demersuri de conștientizare și se insistă pe o pregătire temeinică în cadrul școlilor de șoferi, deoarece pentru ei accidentele rutiere reprezintă cauza numărul 1 de deces”, a precizat Titi Aur, directorul Academiei cu același nume.

Cei mai deschiși la a urma cursul de specializare susținut de specialiștii Academiei Titi Aur, conform datelor prelucrate în cadrul Campaniei, rămân instructorii auto cu vârsta de peste 45 de ani, care au min. 20 de ani vechime în această meserie și reprezintă mai mult de 60% dintre cei care s-au înscris pe www.viataeata.ro.

“Îi felicit pe cei care au ales să participe la aceste cursuri, mai ales că mulți dintre ei fac și efortul de a se deplasa într-un alt oraș decât cel de reședință. Sperăm ca echipa Academiei Titi Aur să le ofere informații utile pe care să le transmită mai departe cursanților lor. Din 2018, cursul va fi disponibil și contra cost pentru instructorii auto care doresc să se perfecționeze. Poate dacă trebuie să plătească pentru a fi mai buni, vor conștientiza utilitatea unui astfel de curs”, a adăugat Titi Aur.

Conform datelor furnizate de Autoritatea Rutieră Română, la începutul semestrului 2 (2017), în România erau 5.232 de instructori auto angajați, 2081 de profesori de legislație și 1623 de școli de conducători auto autorizate.

STATISTICI ARR începutul semestrului 2 (2017)

                                                                               NAȚIONAL      BUCUREȘTI

Școli de conducători auto autorizate      1.623         –       129

Instructori auto autorizați                          2.130         –       203

Instructori auto angajați                              5.232         –       484

Profesori de legislație rutieră                    2.081         –       176

reclama