După înlocuirea unor componente ale sistemului de frânare, se întâmplă adesea ca unii posesori de autoturisme să revină la service-ul care a executat operațiunile de reparație deoarece au apărut din nou probleme. Este vina mecanicilor? Nu mereu!
Pentru orice conducător auto este important să știe faptul că simpla înlocuire a unor consumabile precum plăcuțele sau discurile de frână nu este suficientă. Un detaliu necunoscut pentru mulți este necesitatea sistemului de frânare de a trece printr-un proces de rodaj.
În privința asigurării longevității și a eficienței frânelor, iată ce ne sfătuiește Scott Irwin, șeful pregătirii technice la Textar, companie recunoscută la nivel mondial pentru produsele și inovațiile din domeniul sistemelor de frânare:
Probabil ați mai auzit termenul de rodaj atunci când vine vorba despre motorul unui autoturism nou sau despre un motor proaspăt recondiționat. În cazul frânelor, procesul este unul mult mai simplu decât în cazul unui motor cu ardere internă, care are atât de multe piese aflate în mișcare.
În general, se recomandă ca în primii 200 de kilometri de la înlocuirea oricăror consumabile ale sistemului de frânare să se evite frânarea bruscă (în limita siguranței, evident) și ca pedala de frână să fie călcată progresiv.
În cazul înlocuirii discurilor de frână cu unele noi, este important de reținut că acestea sunt acoperite de un strat protector, al cărui rol este de a împiedica apariția coroziunii în timpul depozitării. Acest strat nu trebuie să contamineze suprafața de frecare a plăcuțelor de frână, de aceea se recomandă o frânare progresivă de la 50 km/h pentru asigurarea unui rodaj corect.
În urma frânării de la viteze mari sau a frânărilor repetate, precum se întâmplă, de regulă, pe circuit, sistemul de frânare poate atinge niște temperaturi extrem de mari. În aceste situații, acesta nu doar că va fi afectat din punct de vedere al longevității, dar va avea și o eficiență mult mai scăzută.
Tocmai de aceea, este recomandată evitarea frânării agresive în mod repetat, în special fără a trece un interval suficient de timp care să permită răcirea frânelor. De asemenea, frânarea agresivă în perioada rodajului frânelor poate duce la funcționarea incorectă a acestora.
Deși este trecut cu vederea de foarte mulți posesori de autoturisme, lichidul de frână are un rol esențial în asigurarea unei frânări eficiente.
Un aspect important de reținut este acela că lichidul de frână este higroscopic. Ce înseamnă asta? Înseamnă ca el are proprietatea nu doar de a absorbi, dar și de a atrage umezeala din atmosferă. Acest lucru duce la contaminarea în timp a acestuia.
Deși el se află într-un circuit închis și etanș, moleculele de apă se pot infiltra prin furtunurile de cauciuc și pot contamina lichidul de frână în timp, ceea ce poate duce la apariția coroziunii.
De asemenea, odată cu contaminarea lichidului de frână cu molecule de apă, punctul de fierbere al acestuia va scădea considerabil. Astfel, frânarea va fi una mult mai puțin eficientă și, în anumite cazuri, chiar periculoasă.
Este recomandat ca lichidul de frână să fie schimbat în intervalele recomandate de producătorul autoturismului în cauză. În absența unor indicații în acest sens, Textar vă recomandă schimbarea lichidului de frână la fiecare 18 luni. Un alt detaliu care trebuie menționat este că lichidul de frână nu este atât de afectat de rulajul autoturismului, cât de intervalul de timp în care acesta este utilizat.
TMD Friction este una dintre cele mai mari companii furnizoare de soluții de frânare pentru industria auto și cea a sistemelor de frânare. Din portofoliul companiei fac parte bine-cunoscutele branduri Textar, Pagid, Mintex, Don, Cobreq și Bendix. TMD Friction dezvoltă componente vitale precum plăcuțe și saboți de frână. De asemenea, prin intermediul brandurilor Pagid Racing și Mintex Racing, sunt produse componente pentru sistemele de frânare și pentru motorsport, sub brandul Cosid.
Grupul TMD Friction are în prezent peste 4200 de angajați la nivel mondial, atât în varii locații din Europa, cât și în SUA, Orientul Mijlociu, Brazilia, Mexic, Japonia sau China.
Nota:
ARTICOLE SIMILARE