Închide
Închide
Închide

INTERACȚIONEAZĂ CU NOI PE REȚEAUA DE SOCIALIZARE PREFERATĂ!

Vrei masina second-hand? Asigura-te ca nu dai banii pe prostii.

Vrei masina second-hand? Asigura-te ca nu dai banii pe prostii.

Haideti sa fim seriosi: nu avem bani cu totii sa ne luam masini noi. Ba mai mult decat atat, piata second hand din Romania este extrem de activa. In mod constant se aduc masini de prin toate partile lumii si se vand aici. De multe ori, masinile care ajung la noi in tara nu au un istoric foarte bine detaliat si exista teama constanta ca de fapt masina este mult mai veche si mai “folosita” decat ar vrea cumparatorul. Mie imi place, din cand in cand, sa merg si sa ma plimb prin targul din Vitan (cei din Bucuresti vor sti imediat despre ce vorbesc) si sa ma uit la ce mai vand domnii de pe acolo. Preturile par incredibile pentru ceea ce ofera si de multe ori domnii vanzatori fac tot posibilul sa incerce sa te convinga ca nu trebuie sa lase deloc la pret. Oamenii isi vad interesul: profitul! Doar ca uneori, isi urmaresc interesul in defavoarea cumparatorului. De cate ori nu ati auzit povesti cu prieteni care au cumparat un Golf V diesel cu 150.000 km si dupa trei luni masina a ramas in mijlocul drumului? Decat sa fii nevoit sa platesti platforma de tractare si pe deasupra si piesele ce trebuie investite in masina, nu mai bine te duci in targ cu temele facute?

Sa zicem ca te intereseaza un anumit model, de dragul exemplului sa presupunem ca este vorba de o Mazda 3. Ce ar trebui sa faci?

  1. Impune-ti o suma de bani pe care esti dispus sa o cheltui pe masina. La fel cum domnii vanzatori tin la pret, si tu trebuie sa tii la oferta ta.
  2. In functie de modelul masinii, intra pe Wikipedia, pe forum-uri, scotoceste tot internetul. Cele mai multe detalii le vei gasi pe forum-uri, acolo poti intreba direct ce te intereseaza si vei primi raspunsuri de la mai multi proprietari. Asa afli cel mai bine care sunt componentele masinii care cedeaza cel mai repede si in ce perioada de viata a masinii.
  3. Odata ajuns la fata locului, pentru inceput, verifica seria de sasiu a masinii. Inainte sa te uiti dupa rugina, indoituri asigura-te ca seria sasiului nu este stearsa, altfel vei avea mari probleme la inmatricularea masinii.
  4. Acum ca ai vazut seria de sasiu a masinii, uita-te putin la vanzator. Vezi cam care e treaba cu el. Ar fi practic daca ai putea “citi” oamenii cu usurinta, pentru a-ti putea face o parere despre el si despre produsul pe care l-ar putea vinde.
  5. Abia acum poti incepe sa te uiti pe langa masina. Evident, te uiti la starea caroseriei (praguri, interiorul aripilor, dedesubtul masinii, etc), la starea motorului (cum suna cand e pornit, trepidatii la ralanti, etc), la starea interiorului (de obicei, uzura interiorului indica daca o masina are kilometrii dati inapoi) si la starea componentelor vitale (sistem de franare, suspensie, si alte lucruri care ar putea crea probleme in mers)/4.
  6. Acum poti sa iesi cu masina la o plimbare sa vezi cum se comporta pe drum!

Din tot ce am enumerat mai sus, majoritatea factorilor sunt subiectivi si se vad la fata locului. Totul depinde de starea masinii, de pretul cerut pe ea si de disponibilitatea cumparatorului. Totusi, exista un mod de a fi cat mai pregatit atunci cand cumperi o masina, si anume: verificarea VIN-ului. Nu, nu ma refer aici la degustarea de bauturi alcoolice, ci la verificarea seriei de sasiu a masinii. In ce fel ne poate ajuta aceasta verificare? Simplu: istoricul masinii este cel mai important lucru ce trebuie luat in seama cand cumperi un automobil la mana a doua. Nu ma refer aici doar la kilometri parcursi, ci si la modul in care a fost intretinuta masina in cauza (in cazul nostru Mazda 3). Trebuie vazut daca service-ul automobilului a fost facut la dealer-ul Mazda, trebuie vazut daca au fost schimbate consumabilele la timp, si nu in ultimul rand, trebuie vazut daca masina a avut parte de daune nedeclarate de vanzator.

Toate bune si frumoase, dar unde putem verifica seria de sasiu a masinii? Un site pe care eu il recomand cu caldura este www.autodna.ro. De ce? Pentru ca rapoartele lor includ doar informatii din surse de incredere precum institutii nationale de administrare, institutii financiare si registre auto centrale, astfel ca nu trebuie sa iti fie teama de veridicitatea lucurilor pe care le vei afla. Fiind pe piata inca din 2010, nu prea au cum sa greseasca, tu trebuie doar sa introduci seria de sasiu si apoi sa alegi unul din rapoartele disponibile.

De la ei vei afla cu exactitate istoricul de pret al masinii, istoricul cronologic, istoricul de daune, precum si alte informatii ce ar putea fi relevante cuiva ce cumpara o masina la mana a doua.

Pentru un plus de incredere cand iti cumperi o masina la mana a doua, incearca cu incredere www.autodna.ro. Click pe imaginea de mai jos pentru a incepe sa verifici o masina:

reclama