Închide
Închide
Închide

INTERACȚIONEAZĂ CU NOI PE REȚEAUA DE SOCIALIZARE PREFERATĂ!

Test Drive Toyota RAV4 HSD 2.5 CVT 4WD LUXURY REVIEW & VIDEO

Test Drive Toyota RAV4 HSD 2.5 CVT 4WD LUXURY REVIEW & VIDEO

Din pacate, atunci cand avem nevoie de un SUV incapator, imediat il asociem cu un motor diesel pentru a nu genera un consum prea mare. Problema este ca motoarele diesel, in continuare, nu sunt la fel de prietenoase cu mediul inconjurator cum sunt motoarele pe benzina, asa ca ne asumam poluarea in plus intr-un mod destul de nepasator. Dar daca am putea avea o masina cu sistem de propulsie hibrid ce rezolva atat problema consumului cat si cea a noxelor? Haideti sa facem cunostinta cu Toyota RAV4 Hybrid.

Motor/Cutie: E impropriu spus “motor” pentru ca sistemul de propulsie este mult mai complicat de atat. In cazul de fata, sistemul de propulsie este format dintr-un motor pe benzina de 2.5l ajutat de doua motoare electrice, insumand un total de 197 cai putere. Puterea este pusa pe sosea cu ajutorul unei cutii CVT si a celor patru roti, motorul electric din spate functionand doar atunci cand masina este in modul 4X4. Ansamblul functioneaza simplu: atunci cand pornesti de pe loc, masina foloseste doar puterea electrica, combustia interna venind in ajutor atunci cand accelerezi mai tare. Cei 270 Nm ai motorului electric din fata ajuta SUV-ul sa plece la fel de repede ca orice alta masina de la semafor doar ca, spre deosebire de o masina cu sistem de propulsie clasic, RAV4 Hybrid pleaca de la semafor intr-o liniste completa. E distractiv sa vezi fetele pietonilor atunci cand observa ca ditamai masina pleaca fara sa scoata un sunet. Cand esti la drum intins si apesi pedala la fund pentru depasiri sau devansari, motorul pe benzina sta turat pe toata durata apasarii acceleratiei la podea. Cutia de viteze de tip CVT nu are un numar finit de rapoarte iar acest lucru face motorul sa para ca are o singura viteza si ca se tureaza foarte mult, parca fiind chinuit. Lasand acest lucru deoparte, schimbul intre propulsia electrica si cea cu combustie interna se face lin si eficient. Atunci cand conduci masina asa cum ar trebui condus un SUV, totul este perfect previzibil si usor de folosit.

toyota-rav4-hybrid-eblogauto (2)

Consum: Cu siguranta aceasta este categoria cea mai interesanta atunci cand vine vorba despre o masina cu sistem de propulsie hibrid. Atat in mediul urban cat si cel extraurban, Toyota estimeaza un consum de aproximativ 5 litri/100 km. Noi am condus atat in mediul urban cat si in cel extraurban, dar un lucru interesant s-a intamplat: masina consuma mai mult la drum intins decat in oras. De ce? Pentru ca in oras, franele si opririle dese permit masinii sa incarce si sa foloseasca mai des bateria, astfel reducand timpul in care ar fi fost folosit motorul cu combustie interna. Prin urmare, in oras am obtinut un consum mediu de 6.5 litri/100 km iar dupa ce am facut un drum de 40 km pe autostrada, acest consum a crescut la 7.2 litri/100 km. Oricum ar fi, pentru un SUV ce foloseste un motor pe benzina, consumul este unul foarte bun. Asta, ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca emisiile motoarelor pe benzina sunt mai blande cu mediul decat emisiile motoarelor diesel; in cazul acestei masini, intre 115-117 g/km. Ca sa va faceti o idee, un Prius din a treia generatie emana aproximativ 111 g/km.

toyota-rav4-hybrid-eblogauto (7)

Performante: Daca va spun ca ditamai magaoaia de masina accelereaza de la 0 la 100 km/h in 8.3 secunde, ma credeti? Pentru ca acesta e timpul de care are nevoie RAV4 Hybrid pentru a ajunge la 100 km/h. Atunci cand vrei sa depasesti la drum intins, masina nu iti va insela asteptarile si motorul cu combustie interna te va ajuta sa duci la bun sfarsit devansarea. Ca tot veni vorba de drumuri intinse, RAV4 se aseaza bine si nu are un ruliu prea mare atunci cand o bruschezi, deci nu va fi greu sa te obisnuiesti cu noul tau SUV daca in ultima vreme ai condus o berlina. Locul in care RAV4 Hybrid va petrece cel mai mult timp este, cu siguranta, in oras. Aici masina se comporta exemplar: pornirea in mode electric face plecarile de la semafor o placere, cuplul motorului electric fiind disponibil instant. Pozitia de condus face masina usor de condus in mediul urban iar daca tot ai greutati, te vor ajuta cu siguranta camerele din jurul masinii. Atunci cand incepi sa accelerezi in modul electric, nici nu iti vine sa spui ca masina cantareste 1.7 tone. RAV4 Hybrid poate functiona si exclusiv in modul electric, dar raza este foarte mica – 1 km. Bateriile se incarca la franare si procesul se face destul de rapid: ai pus frana de cateva ori si deja te trezesti cu jumatate de baterie! Din pacate nu am reusit sa testam RAV4 Hybrid si in conditii off road, dar avand in vedere garda la sol, nu cred ca ar avea mari probleme. Oricum, pentru iarna si mersul la munte pe teren accidentat, cu siguranta masina va face fata.

toyota-rav4-hybrid-eblogauto (6)

Siguranta: O masina atat de inalta este fara indoiala si sigura. Ca sa ne asigure de acest fapt, japonezii doteaza masina cu senzori si camere ce incearca sa previna tot felul de lucruri mai putin placute. Spre exemplu, in spatele oglinzii exista o camera ce “citeste” semnele de circulatie din fata masinii si avertizeaza soferul de limitarile de viteza pe care de multe ori le incalca. Acea camera mai ajuta soferul intr-un mod foarte important: alaturi de cativa senzori de proximitate si un radar pe unde milimetrice creeaza sistemul de pre-impact cu detectare a pietonilor. Ce inseamna asta? Atunci cand masina detecteaza impactul cu un alt automobil sau chiar cu un pieton, pentru inceput avertizeaza soferul prin semnale vizuale si auditive. Daca soferul nu reactioneaza, franele vor fi actionate automat, astfel minimizand efectele unui impact. Daca mai adaugam la acest sistem si monitorizarea unghilui mort, avem o masina in care e foarte greu sa faci accident, astfel ca Toyota RAV4 a obtinut fara nicio problema un scor de 5 stele la testele Euro NCAP.

toyota-rav4-hybrid-eblogauto (3)

Inovare: Suntem in anul 2016 si un sistem de propulsie hibrid deja nu mai inseamna “inovare”. Totusi, Toyota RAV4 Hybrid are ceva inovator: pretul la care reuseste sa implementeze acest propulsor. Credeti ca e asa de ieftin sa faci un motor hibrid? Ganditi-va ca pe langa costurile motorului electric in sine, se adauga si sistemul de reincarcare si bateriile. Ca sa nu mai spun ca RAV4 Hybrid are doua motoare electrice: unul pe fata ce functioneaza atunci cand pleci de la semafor si unul pe spate ce te ajuta atunci cand vrei sa mergi cu masina pe teren accidentat si cuplezi modul off-road. Aceasta masina ar trebui sa coste mult mai mult decat SUV-ul nemtesc cu motor diesel de 2.0 litri pe care il tot configurezi sperand sa iasa mai ieftin, dar costa mai putin, consuma mai putin si polueaza mult mai putin. Daca mai adaugam si faptul ca Toyota este un producator recunoscut pentru masinile trainice, deja incepe sa ne surada ideea unui SUV Hybrid.

Tehnologie: Era de asteptat ca o masina cu un sistem de propulsie performant sa fie si adanc tehnologizata, ca urmare RAV4 Hybrid nu duce lipsa de nimic la acest capitol. Lasand la o parte toata tehnologia care incearca sa previna si sa fereasca soferul de intamplari neplacute, japonezii ofera si diferite sisteme ce au ca scop crearea unei experiente cat mai placuta in masina. Sistemul de infotainment este unul din cele mai usoare de folosit iar ecranul tactil este si el unul performant, raspunzand foarte bine la comenzi. Pentru conectivitate avem la dispozitie, AUX, USB si Bluetooth iar navigatia este asigurata de sistemul Toyota Touch 2. Sistemul este simplu de folosit si intuitiv, astfel ca proprietarii noi nu vor avea nevoie de un timp lung de acomodare. Un sistem interesant este si monitorizare panoramica. Ce face? Simplu: o pleiada de camere aranjate in puncte strategice in jurul masinii creeaza pe ecran o imagina completa de 360° aratand soferului tot ce se afla in mediul inconjurator in afara masinii. Un sistem bun pentru momentele cand iti este frica sa iesi din masina.

toyota-rav4-hybrid-eblogauto (4)

Interior: Materialele folosite la interior dau senzatia ca vor rezista cu bine testului timpului, astfel ca nu trebuie sa iti para rau de interiorul noii masini nemtesti pe care tocmai si-a achizitionat-o vecinului tau. Scaunele sunt confortabile iar pe bancheta din spate ai putea sa tragi un pui de somn linistit; podeaua fiind dreapta, cei trei ocupanti ale locurilor din spate nu vor avea un sentiment de claustrofobie. Portbagajul este generos, avand o capacitate de 501l, putand fi extins prin rabatarea banchetei spate pana la 1633l. Pozitia la condus, ca in orice SUV, este inalta si permite soferului sa se ghideze usor in functie de mediul inconjurator. Bordul este cel mai interesant element stilistic al interiorului, avand o margine acoperita cu piele ce se continua pana in usa pasagerului. Interiorul lui RAV4 Hybrid are un singur scop: sa reziste cat mai mult.

Exterior: Mai tineti minte cum arata RAV4 inainte? Da, era o masina care arata in regula, dar nu era nimic special la exterior. Acest lucru se schimba odata cu noua generatie: aspectul agresiv a luat locul imaginii de SUV compact cuminte. Blocurile optice aduc aminte de GT86 iar stopurile ne trimit cu gandul la Lexus. Liniile exteriorului ofera lui RAV4 o doza bine meritata de “testosteron”. Design-ul jantelor poate ca nu a fost cel mai inspirat, dar asta e o chestie de gust. In concluzie, RAV 4 este o masina care poate impresiona acolo unde este vazuta, fiind chiar eleganta daca e nevoie.

Vezi si alte teste cu modele TOYOTA: Click aici! Vezi galeria foto completa: Click aici!

Pret: Masina testata de noi, Toyota RAV4 Hybrid Luxury – cel mai inalt nivel de echipare, costa 38.982 Euro cu TVA inclus. Acum, daca ne gandim cat costa un SUV nemtesc cu un diesel care sa nu fie nici scump la taxe si la consum, parca incepem sa vedem avantajele unui hibrid. Daca mai adaugam si faptul ca statul roman ajuta cu sume importante achizitia de automobile hibrid si nu le taxeaza, atunci deja ne surade ideea unui hibrid. Colac peste pupaza, mai amintim si de consumul scazut si de fiabilitatea legendara a unei masini Toyota, atunci deja ar trebui sa fim hotarati asupra acestei masini. Ideea de “clean diesel” a ramas un gand frumos, dar greu de pus in practica, asa ca un sistem hibrid ramane singura solutie. Cel putin pana vom gasi o metoda sa incarcam masinile electrice mai rapid si mai eficient.

PRO: consum, interior, exterior
CONTRA: zgomot in cabina la viteze mari

Productie
tester Adi Dima
video Claudiu Bodrug
foto Alex Orosanu

Parteneri
Toyota Romania si F64.ro

powered by f64.ro

SanDisk SD 32GB Extreme Pro 95mb/sec
Canon Acumulator LP-E6
Canon EF 70-200mm f/4 L IS USM
Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 DC Macro OS Canon [C]
Canon EOS 60D body

reclama