C-HR, Toyota C-HR, este noul model lansat de cei de la Toyota și care cu siguranță va frânge multe inimi. Modelul se alătură gamei de mașini hibride a producătorului japonez, dar poate fi achiziționat și doar pe benzină, așa cum este modelul testat de către noi. Încă de când a apărut design-ul exterior ne-a luat ochii, așa că abia așteptam să vedem ce ne-au mai pregătit cei de la Toyota!
C-HR vine în 6 versiuni disponibile (C-ENTER, C-ULT, C-ULT LED, C-LASSY, C-LASSY LED, C-ITY), dintre care toate mai puțin unul (C-ITY) nu poate fi comandat și în varianta hibrid.
Performanțe
Modelul testat nu a fost unul hibrid și a fost echipat cu motor de 1.2L Turbo C-LASSY cu patru cilindri, cu tracțiune integrală și transmisie automată (CVT). Motorizarea îndeplinește normele de poluare Euro 6.
Așa cum ne-au obișnuit cei de la Toyota, în ceea ce privește cutia de viteze, nu prea avem ce să-i reproșăm, nu există un delay sesizabil la schimbarea vitezelor.
Pentru modelul testat, producătorul a anunţat un consum mediu combinat de 6.3 l/100km, urban de 7.6 l/km și extraurban de 5.7 l/100km. Noi am obținut un consum urban de 10.2 l/100km și combinat de 7.1 l/100km. Pe autostradă, la 130 km/h consumul este de 7.5 l/100km, un consum destul de mare dat fiind faptul ca motorul este unul mic. Evident, pentru modelul hibrid aceste cifre scad considerabil.
Modelul are 116 CP la 4.000 rpm, iar accelerația de la 0 la 100 km/h are loc în 11.4 secunde, având o viteză maximă de 180 km/h. Din cauza cuplului mic și a greutății mari, mașina este puturoasă…
Siguranţă
Modelul vine în dotare cu foarte multe opțiuni pentru sistemul de siguranță la interior, precum: avertizor centuri față-spate, sistem de pretensionare și limitatoare de forță, SRS (sistem de reținere suplimentară) – 7 airbag-uri, sistem fixare ISOFIX.
Dintre cele mai importante dotări de siguranță regăsim:
– sistem pre-impact cu sistem de detecție a pietonilor;
– sistem de avertizare la părăsirea benzii de rulare și de control al direcției;
– sistem asistență marcaje rutiere, reglaj automat al fazei farurilor;
– tempomat adaptativ;
– sistemul de monitorizare a unghiului mort (BSM) – foarte util mai ales pentru orașele aglomerate;
– sistem anti-blocare frâne (ABS);
– sistem asistență la frânare (BA);
– sistem asistență pornire în rampă (HAC);
– sistem avertizare presiune pneuri (TPWS);
– sistem de avertizare pentru ieșirea din parcare (RCTA);
– cameră video marșarier;
– sistem inteligent asistență parcare (SIPA);
– sistem de control al stabilității vehiculului (VSC) + sistem de control al tracțiunii (TRC) – care sunt foarte eficiente, în timpul mersului poți seta să îți apară în display-ul din bord când acestea acționează.
Interior
Și am ajuns și la interior, al cărui design este destul de futurist și când spunem asta trebuie să menționăm că am avut ocazia să conducem de pe scaunul lui Batman sau cel puțin așa ni l-am imaginat noi.
Modelul tapițeriei este unul futurist și foarte interesant per total (zonă superioară a planșei de bord – maron închis, textură tactilă pe zona superioară a planșei de bord, inserție Piano Black în zona superioară a planșei de bord, linie decorativă argintie pe planșa de bord), deci la interior putem da nota 10, mai ales că și bordul arată foarte bine, iar calitatea materialelor folosite ne-a impresionat, aducând mult cu cele din clasa premium, nefiind plasticoase, iar îmbinările fiind perfect realizate. Volanul este îmbrăcat în piele, iar manevrabilitatea acestuia a fost pe placul nostru, mașina per total fiind foarte ușor de condus. Important de menționat este faptul că toate geamurile au filtru UV.
Spațiile de depozitare de la interior nu sunt foarte multe, dar sunt suficiente, cotiera este tapisată cu imitație de piele pe cutia consolei centrale frontale, dar arată bine și este confortabilă pentru șofer și poziționată perfect atât pentru persoanele înalte cât și pentru cele mai scunde. În schimb, nu putem da note foarte mari în ceea ce privește spatius de depozitare din portbagaj, acesta fiind destul de mic și nici în ceea ce privește locul pasagerilor din spate, persoanele înalte cu siguranță nu ar avea suficient loc la picioare cât să se simtă la drum lung confortabil.
Un lucru foarte ciudat a fost faptul că mașina a început să bage aer cald mai repede decât s-au încălzit scaunele, de regula scaunele se încălzesc primele.
Modelul testat a fost echipat cu sistem inteligent de pornire (Start/Stop), direcție asistată electric (EPS), volan încălzit, comezi pe volan, comutator sistem avertizare la părăsirea benzii de rulare, cruise control, ecran camera video marșarier, oglindă retrovizoare electrocromatică, sistem NanoeTM pentru purificarea și umidificarea aerului (foarte interesantă și utilă această opțiune pe care am regăsit-o la puține mașini din clasa sa), Bluetooth, conectivitate wi-fi, Ecran multimedia cu diagonală de 8″, sistem multimedia și navigație Toyota Touch® 2 with Go – de altfel foarte reușit a celor de la Toyota. Sistemul audio este foarte mișto și nu vrem să ne crezi pe cuvânt, poți să te convingi din testul de aici.
Din pacate, dacă bass-ul este dat la maxim, se pierde din claritatea sunetului.
Pe autostradă foarte util este și sistemul care păstrează distanța față de autovehiculul din față, însă poate deveni uneori enervant pentru că îți frânează automat când te apropii la o anumită distanță făță de mașina din față, dar dacă muți banda, se reaccelerează automat până la viteza setată anterior.
La pilotul automat, odată setat, se poate modifica viteza doar cu multipli de 5 km/h, de exemplu – chiar dacă ai 93 km/h, dacă dorești să crești viteza inițial îți crește până la 95 km/h, ulterior din 5 în 5 km/h. La comenzile de pe volan, putem spune că butoanele destinate comenzilor audio ar fi putut fi mai sensibile, pentru că dacă nu ești cu ochii în consolă până te obișnuiești nu îți dai seama când apeși dacă schimbă sau nu melodia.
Exterior
Design-ul exterior este un punct forte al modelului C-HR care cu siguranță poate lua fața competitorilor din clasa sa Qashqai sau Kadjar. Interesantă de menționat este aici si holograma C-HR care iese in evidență atunci când mașina se descuie, fiind proiectată la nivelul solului. Am putea începe prin a lăuda sistemul de iluminare, noaptea mărește vizibilitatea pe margini impresionant de mult. Sistemul de avarii este foarte interesant și util, cu siguranță iese în evidență în trafic.
Datorită sistemelor din dotare, mașina are o stabilitate foarte buna în orice condiții, am testat inclusiv aderența cauciucurilor din dotare atât pe zăpadă, cât și pe polei și s-au comportat extraordinar de bine. Putem spune cu mâna pe inimă că: “ăsta DA crossover!” pe care să te poți baza. De asemenea, să nu uităm de garda la sol care adaugă un alt plus mașinii, fiind destul de mare pentru un crossover.
Vom menționa câteva din dotările de la exterior care ni s-au părut interesante:
– Grilă frontală superioară Piano Black;
– Spoiler posterior;
– Geamuri spate fumurii;
– Faruri cu funcție Follow-me-home;
– Stingere automată a farurilor;
– Senzor iluminare ambientală;
– Senzor ploaie;
– Sistem inteligent de acces & start;
– Reglaj automat al fazei farurilor;
– Lumini de zi (tip LED);
– Faruri proiector & reflector, lămpi halogen;
– Stopuri LED.
Preţ
Toyota C-HR pleacă de la un preț de 19.560 euro cu TVA inclus pentru versiunea cu motorizare 1.2 tractiune față și cutie manuală. La acești bani primești: aer condiționat, geamuri electrice față-spate, LED-uri de zi, sistem audio cu CD/MP3 player/AUX/USB și jante de 17″.Modelul testat de noi ajunge la costul total de 29.460 euro, cei de la Toyota oferind 6 ani de garanție în limita a 200.000 km. Care sunt rivalii lui C-HR? 1. Honda HR-V care pleacă de la 17.490 euro cu TVA pentru motorizarea pe benzină de 1.5 cu cutie manuală; 2. Nissan Qashqai are un preț de pornire de 20.050 euro cu TVA pentru versiunea cu motor 1.5 dCi Visia; 3. mai puțin cunoscuta Kia Niro ce vine cu un preț de pornire de 23.988 euro.
Vezi galeria foto completa: Click aici! Vezi alte teste cu modele TOYOTA: Click aici!
PRO: Design-ul interior și exterior, multe dotări premium de siguranță, manevrabilitate, garanție 6 ani.
CONTRA: Consumul urban, preț.
În concluzie, Toyota a aratat clar ca vrea ca C-HR-ul să fie distractiv ți ușor de condus, şi au reușit acest lucru chiar şi cu un motor mic 1,2 litri. Mașina arată demențial, este sigură și interesantă pentru clasa sa, merită să îi acordați atenție.
Noi am recomanda însă să vă orientați pentru modelul hibrid, care are un consum la jumătate: