Peugeot 3008 PHEV este disponibil în două variante, Hybrid și Hybrid4. Cea pe care am condus-o eu a fost varianta Hybrid4 cu tracțiune integrală și 300CP.
Dintre numeroasele atribute tehnice ale mașinii, menite să ofere confort, am apreciat funcția de iluminare statică în viraje a farurilor full LED, portbagajul de 395L cu hayon cu deschidere hands free, scaunele cu încălzire și cu masaj (oferite ca echipare standard) și oglinzile retrovizoare exterioare care sunt încălzite și care se înclină (nu exagerat de mult, ca la alte mașini) automat atunci când mașina este pusă în marșarier.
O experiență mai puțin plăcută am avut-o cu funcția Apple CarPlay deoarece aplicația Waze nu numai că se bloca uneori, cum am observat și la alte mașini, dar în cazul de față, când accesam aplicația Waze, după ce deja ascultam muzică în Spotify, volumul muzicii se dădea mai încet automat și revenea la volumul inițial dacă închideai Waze (neputând măcar să îl modifici folosind oricare buton de volum disponibil), comportându-se astfel chiar și dacă reporneai Waze de 5 ori. Soluția a fost să închid sistemul audio complet apăsând pe butonul din bord și să îl redeschid; asta făcea volumul să poată fi controlat în mod normal.
Varianta pe care am condus-o eu, cea cu tracțiune integrală, are un motor pe benzină, 1.6 PureTech Turbo ce dezvoltă 200CP, un motor electric în partea din față de 81kw și încă un motor electric de 83kw în partea din spate. Performanța maximă a acestei mașini, în cifre, sună cam așa: 300 CP și 520Nm cuplu care deplasează cele 1800kg până la 100km/h în 5,9 sec.
Există 4 moduri de condus. Unul pur electric care poate oferi până la 59km autonomie având o baterie de tip litiu ion cu o capacitate de 13,2 kw. Un mod hibrid care folosește și motorul termic și pe cel electric pentru a optimiza consumul. Modul sport care îți oferă toată puterea tuturor motoarelor disponibile și modul 4WD pentru “o tracțiune îmbunătățită”.
Ce am observat eu este că modul 4WD cu această tracțiune îmbunătățită, îți dă impresia de mașină electrică. Atunci când accelerezi la plecarea de pe loc, cuplul parcă e instant și e și mai silențioasă mașina în timp ce accelerează. Eu eram curioasă ce face modul sport, dar modul sport îmi dă impresia că mașina se chinuie, cel puțin la început, la plecarea de pe loc până ajunge la o viteză de croazieră mai mare.
În mare parte am circulat în oraș în modul hibrid cu frânarea regenerativă activată pentru că decelerarea nu se produce prea brusc atunci când iei piciorul de pe accelerație și ajută și bateria. Și tocmai pentru că frânarea regenerativă e atât de plăcută, devine foarte utilă la deplasarea în oraș.
Pentru mine a fost prima mașină cu sistem de propulsie hibrid pe care am condus-o și concluzia mea a fost că asta e varianta câștigătoare, în detrimentul unei mașini cu combustie internă sau a uneia electrice.
Nota: