DACIA Spring Extreme! Spring-ul nou cu motor de 65 de cai putere! Până să ajungem la motorizare, hai sa vorbim despre prima modificare pe care am simțit -o imediat ce am inceput să conduc Spring Extreme – suspensia! Constructorul a schimbat furnizorul amortizoarelor, dar nu a făcut-o pentru că așa i-au dictat schimbările făcute la motorizare – noul motor e doar cu 5 kg mai greu. Dacia a montat suspensia nouă pur și simplu pentru a spori confortul.
Mașina este scurtă, denivelările abrupte vor transmite în habitaclu senzația că ai escaladat un munte și apoi l-ai coborât repede și imediat ce credeai că ai scăpat, vine și puntea spate și face același lucru.
În oraș, peste capace de canal, piatra cubica și șocuri mici, amortizarea este mult mai buna. Poți să treci cu 50 km/h peste o gura de canal cu diferența de nivel de 3-5 cm, fără să simți mare brânză. Partea bună este că această suspensie nouă nu este disponibila doar pe versiunea Extreme, ci și pe Essential, deci te vei bucura de confort sporit și în versiunea de bază.
Deși suspensia este superioară, tot nu vei simți ceva sportiv la viraje, in mare parte și din cauza scaunelor pe care aluneci, dar nu cred că dinamismul a fost vreodată scopul final al inginerilor. Un lucru care ar putea îmbunătăți pozitia la postul de condus și percepția spațiului în general, ar fi scaun reglabil pe înălțime și volan reglabil. Sunt sigur că vor veni și acele dotări, până atunci ne bucurăm de ce avem.
Și acum că am vorbit de sportivitate, să discutăm despre propulsor. motorul sincron dezvoltă acum 65 cai putere și 113 Nm, față de 45 cai putere și 125 Nm cuplu pe versiunea essential. Să nu vă sperie cuplul mai mic, performanțele sunt sporite.
Motorul a primit un rotor nou și un stator redimensionat, deci turațiile au crescut de la 8.500 la 14.700. Aceasta este o diferență enormă, care se traduce în performanță crescută. Reductorul (care tine loc de cutie de viteze) a primit și el un raport nou de demultiplicare, astfel că de la 0-50 km/h Spring Extreme are nevoie de 3.9 secunde, față de 5.8. De la 0-100, timpul a scăzut de la 19.1 secunde, la 13.7.
Știu că cifrele nu sunt atât de impresionate, dar vorbim despre o mașină electrică de 975 kg, cu un consum de 10.5 kwh/100 km. Având în vedere că bateria a rămas neschimbată la 26.8 kWh, autonomia reușită de mine este de circa 250 km. Nu am mers cu AC și nici nu am făcut accelerări prea bruște, dar nu cred că îți va fi greu să obții 220 km reali in mediul urban, așa cum spune producătorul.
O mașină trebuie sa reprezinte ceva mai mult decât utilitate, ar trebui sa și provoace ceva in tine când o privești. Spring Extreme, mai ales în această culoare cu elemente bronz arata foarte bine și deși nu este un model nou, au fost oameni care s-au oprit să mă întrebe de ea. Da, nu înțeleg rostul acelor bare de pe plafon pentru care nu am găsit niciun accesoriu oficial Dacia, dar poate că dacă nu erau puse acolo, mașină părea prea cheală.
La interior exista atenție la detalii pe ici pe colo, îmi plac covorașele cu acest model topografic, ca și cum ai avea niste hărți la picioare și îmi place și acest accesoriu oficial Dacia ce-ți permite sa organizezi mult mai bine spațiul de depozitare de aici.
În continuare ai android auto și apple car play prin cablu, Bluetooth, camera pentru marșarier, senzori pe spate… totul la preț total de 22.450 euro, înainte să obții reducerea de la stat. La circa 11.000 euro cu TVA inclus după ce primești toate reducerile, Spring Extreme este o variantă bună pentru cei ce caută eficiență și mobilitate urbană. În continuare vă invităm să vizionați testul nostru!
Nota:
ARTICOLE SIMILARE