Închide
Închide
Închide

INTERACȚIONEAZĂ CU NOI PE REȚEAUA DE SOCIALIZARE PREFERATĂ!

Test Drive BMW X3 2025

Doamnelor și domnilor, a venit timpul pentru o generație nouă a unuia dintre cele mai vândute modele BMW, și anume X3. Generația G45 arată mai mult ca celelalte modele BMW mai scumpe și utilizează tehnologie inițial introdusă pe aceste modele mai scumpe, dar toate aceste elemente noi vin cu un preț – prețul mașinii.

BMW se laudă chiar cu acest nou design plat, numindu-l monolitic, și chiar așa este. Mașina arată ca o bucată mare de beton care a fost tăiată cu flexul ca să arate așa, în vreme ce primul X3 părea că fusese șlefuit pentru a arăta cum arăta. Evident că designerii s-au prins de acest lucru, astfel că au schimbat puțin dimensiunile mașinii pentru a-i oferi o statură nouă – lungimea a crescut cu 34 mm, lățimea cu 29 iar înălțimea a scăzut cu 25 mm. Din punctul meu de vedere, toate aceste schimbări de dimensiune au făcut acest model să arate foarte bine din spate. Din față nu-s așa sigur, aștept să-mi spuneți în comentarii.

Acest plafon panoramic fix este opțional și trebuie neapărat să îl ai pe mașină, deoarece oferă multă lumină în habitaclu, dar dacă vrei să știe lumea ce mașină ți-ai luat, tot opțional își poți dota X3-ul cu lumini de contur în jurul grilei rinichi supradimensionate. N-o să vă mint, nu arată rău noaptea, e un contur fin, și nici nu costă prea mult, e 400 euro, deci e probabil să se umple Bucureștiul de ele. Panoramicul e 1300 euro.

Și dacă iluminatul siglei vi s-a părut la limita bunului simț, hai să vă spun despre cutia de bijuterii. Nu mă refer la bijuteriile mele, ci la cutia de bijuterii pe care BMW o implementează pe X3. Așa se numește acest spațiu de stocare în care ai încărcătorul cu inducție, suporturile de pahare și un logo M, care ar fi doar un logo X3, dacă nu ai avea pachetul M, cum avem noi. Mă întreb câți masculi feroce care își doresc BMW vor ști că se uită la cutia de bijuterii în timp ce conduc.

Sistemul de infotainment a ajuns acum la generația a 9-a și este construit pe bază Android Automotive, dar germanii tot se încăpățânează să utilizeze here maps, nu Google Maps. Partea bună este că avem din nou rotița de la care putem să controlăm ce se întâmplă pe display! Mulțumim BMW! Nu mai trebuie să bâjbâi cu mâna pe ecran când ești în mers, pentru că acum s-a întors rotița pe modelele BMW!

Hai să vorbim despre motoare – toate motorizările disponibile au o formă sau alta de hibridizare  – fie că este mild hibrid sau plugin hibrid. Modelul nostru 20d este este un mild hibrid pe 48 de volti care utilizează un motor 2.0 diesel, sistemul dezvoltând 197 cai putere și 400 Nm cuplu. 0-100 are loc în 7.7 secunde, iar mașina poate rula cu maxim 215 km/h.

Micul motor electric nu este îndeajuns de puternic pentru a propulsa mașina des la viteze joase, așa cum face sistemul de pe noile modele Audi, de exemplu. Acolo, 2.0 diesel-ul mild hibrid se comportă des ca un hibrid cu auto încărcare. Aici, motorul electric are 11 cai putere și 25 Nm cuplu și este conectat pe curea, nu direct în spatele cutiei cum face Audi. Atenție – la noile X3 pe benzină, mild hibrid-ul poate, la fel ca la Audi, să propulseze mașina pur electric, dar nu și la această variantă diesel.

Ce poate să facă acest motor electric este să susțină funcționarea compresorului electric de climatizare atunci când mașina este oprită la semafor și a intrat start stop-ul. Asta înseamnă că, în ciuda faptului că stai vara la semafor, tot primești aer rece prin ventilații. Deasemenea, repornirea de la semafor după ce start stop-ul a oprit motorul se face extrem de lin, deci nu-și vine să oprești start stop-ul.

Acest 2.0 diesel utilizează 2 turbine. Știu ce veți spune – twin power Turbo nu înseamnă neapărat 2 turbine, ci înseamnă o singură turbină cu geometrie variabilă. Așa credeam și eu, dar am căutat și pe site-ul de presă BMW, am vorbit și cu reprezentanții BMW România și am ajuns la concluzia că mașina aceasta are 2 turbine cu geometrie variabilă, una cu presiune mare, alta cu presiune scăzută. Ele au fost implementate pentru a-ți oferi o accelerație fără pic de scădere în cuplu, și, într-adevăr, mașina accelerează super liniar, ca și cum ar avea anti lag.

Mașina utilizează cutia Steptronic cu 8 rapoarte, o unitate cu convertizor care vine și cu padele în spatele volanului încă din varianta standard, dar dacă vrei să ai padela cu funcția de sport boost, care îți dă toată puterea deodată, indiferent de modul de condus în care ai fi, ai nevoie de pachetul M Sport.

Așa cum o vedeți voi, mașina aceasta costă 80.000 euro, dar pleacă de la 50.000 euro. Vă zic sincer, nu face nimic greșit acest model, dar nici nu mi se pare că are vreun avans tehnologic fantastic față de vechea generație. Schimbările par a fi doar la suprafață, iar dacă asta vor clienții, atunci foarte bine. Dar aștept acel moment când BMW va implementa șasiuri cu adevărat inovatoare cu materiale ultra ușoare pentru a preveni această nouă normalitate a mașinii de 2 tone.

CONCLUZII

Nota:

Galerie foto Facebook

AUTOR:

TAGS: 2025 bmw x3,