Închide
Închide
Închide

INTERACȚIONEAZĂ CU NOI PE REȚEAUA DE SOCIALIZARE PREFERATĂ!

Termeni auto – Ep. 1: Torpedou

Fiind o pasionată de maşini, mereu am fost intrigată de originea unor cuvinte, în special de acelea din  terminologia auto. În industrie sunt folosite o multitudine de termeni, care parcă nu au înteles. Asta, bineînteles până înţelegi originea acestor cuvinte şi ajungi la concluzia că istoria nu vrea să se asocieze cu adjectivul ’perimat’.

Pentru început, să ne oprim la termenul auto ‚ torpedo’, care provine din francezul ‚torpédo’, (tot ca o componenta a maşinii), acesta la rândul său provenind din latinescul ‚torpedo, torpille’ (torpila este un proiectil submarin, ce se lansează împotriva unei nave inamice).

Dar, francezii fiind foarte individualişti în ceea ce priveste terminologia, şi-au creeat propriul lor cuvant : ’boîte à gants’ (cutie pentru depozitarea mănuşilor). Ştiindu-i utilizarea unui torpedou, mănuşile nu au un rol impetuos aici. Dar, parcurgând paşii istoriei vom vedea de unde provine şi această denumire.

Încă din primele zile a naşterii acestei invenţii utile, folosirea mănuşilor era indispensabilă nu doar ca accesoriu discriminatoriu: adesea doar şoferii înstăriţi purtau mănuşi, dar şi pentru motive utilitare: pentru a ţine cald mâinilor. Primele automobile apărute nu aveau încorporate sisteme de încălzire , iar şoferii şi pasagerii erau forţaţi să poarte mănuşi groase pentru a-şi proteja mâinile. Aceste maşini ce ne par acum ancestrale, nu aveau încorporate nici cabină, deci erau decapotabile. De aceea, putem spune că faptul de a ţine mănuşile într-un compartiment pentru a fi mereu la îndemână, acum are logică.

Un alt sinonim folosit în ţările francofone este ‚vide poche’ ( buzunar gol), iar în engleză este folosit acelaşi termen: ’ gloves compartment’ ( compartiment pentru manusi). Comparativ cu terminologia română, alte terminologii sunt mai pertinente şi autentice în termeni.

Dar, dacă aplecăm un ochi critic asupra cuvintelor, putem descoperi urmele istoriei în cele mai uzuale cuvinte.

reclama