0

Tehnologia BMW eDrive

Tehnologia inovatoare BMW eDrive prezentă la noile BMW 225xe şi BMW 330e subliniază o dată în plus rolul de lider pe care BMW îl deţine în segmentul premium în ceea ce priveşte electrificarea sistemului de propulsie. Tehnologia BMW eDrive include o serie de componente hybrid plug-in de ultimă oră şi are o contribuţie semnificativă la reducerea consumului şi a emisiilor. În cadrul suitei de tehnologii BMW EfficientDynamics, BMW eDrive este unul din elementele cele mai avansate.

BMW eDrive este noua tehnologie a sistemului de transmisie care este utilizată la toate automobilele cu propulsie electrică de la BMW i, până la modelele hybrid plug-in de la BMW. Pe lângă eficienţa remarcabilă şi caracterul practic cotidian, BMW eDrive furnizează şi cele mai înalte standarde ale dinamici, în tradiţia mărcii. Alături de tehnologia BMW TwinPower Turbo pentru motoarele cu ardere internă, designul ultrauşor inteligent şi aerodinamica optimizată, tehnologia BMW eDrive reprezintă unul dintre cele mai importante elemente ale strategiei EfficientDynamics, concepută să crească puterea şi să reducă suplimentar consumul şi emisiile CO2. În plus, BMW eDrive oferă opţiunea unui condus exclusiv electric şi, astfel, a unor emisii locale zero – asigurând, în acelaşi timp, posibilitatea de a acoperi distanţe lungi când se combină cele două sisteme de propulsie.

Cele mai importante componente ale tehnologiei BMW eDrive sunt electromotorul sincron (integral dezvoltat de BMW, inclusiv gestiunea electronică a motorului), acumulatorul litiu-ion de înaltă tensiune şi gestiunea inteligentă a energiei. Aceasta din urmă asigură că electromotorul şi motorul cu ardere internă de la modelele hybrid plug-in hybrid conlucrează cât mai eficient posibil, în funcţie de situaţia de moment.

În esenţă, tehnologia BMW eDrive cuprinde electromotorul, acumulatorul litiu-ion de înaltă tensiune şi gestiune electronică a puterii. Pe baza unei strategii eBoost comună, toate modelele hybrid plug-in BMW oferă livrare superioară a puterii prin alăturarea celor două sisteme de propulsie şi ridică răspunsul şi pefroamanţa tehnologiei BMW TwinPower Turbo la un nou nivel. Datorită BMW eDrive, condusul în regim electric în zonele urbane şi pe drumurile naţionale este o soluţie viabilă comercial. Un element important al strategiei de funcţionare este utilizarea inteligentă a energiei electrice provenită din surse externe şi din recuperare, pentru maximizarea eficienţei automobilului. Componentele arhitecturii BMW eDrive sunt adaptate la fiecare concept de automobil în parte şi pot fi combinate cu motoare pe benzină, cu trei sau cu patru cilindri, precum şi cu tracţiune spate tradiţională, cu BMW xDrive sau cu tracţiune integrală electrificată.

Asemenea BMW i8, modelele BMW X5 xDrive40e, BMW 330e şi BMW 740e pot – la atingerea unui buton în modul MAX eDRIVE – să ruleze în regim exclusiv electric la viteze de până la 120 km/h, iar BMW 225xe până la 125 km/h. Motorul cu ardere internă intră în funcţiune doar când este trecut pragul de kickdown al acceleraţiei. În modul SAVE BATTERY se poate menţine încărcarea acumulatorului astfel încât să se poată conduce în regim electric la un moment ulterior al călătoriei. Dacă nivelul de încărcare scade sub 50%, acumulatorul este reîncărcat. Dacă levierul selectorului este mutat în poziţia S, motorul termic porneşte indiferent de modul utilizat, ceea ce asigură o disponibilitate susţinută a puterii maxime combinate a celor două sisteme de propulsie. În plus, acumulatorul poate fi încărcat până la un nivel de aproximativ 80%.

Prin adăugarea funcţiilor BMW eDrive, modurile Driving Experience Control – ECO PRO, COMFORT şi SPORT, sunt şi mai bine definite decât la automobilele convenţionale.Componentele eDrive, dezvoltate în cadrul proiectelor BMW i, vor fi integrate în curând şi la alte game de modele ale mărcii principale. Această arhitectură scalabilă furnizează baza necesară pentru a oferi automobile hybrid plug-in la preţuri atractive, la acelaşi nivel cu cele ale variantelor cu propulsie convenţională, de putere similară. Astfel, clienţii care optează pentru acest concept avansat de propulsie se vor bucura nu doar de beneficiile de mediu ale electromobilităţii, ci şi de avantaje economice.

Noile modele hybrid plug-in BMW cu tehnologie eDrive – precum BMW X5 xDrive40e, BMW 225xe şi BMW 330e care debutează acum sau BMW 740e care va fi lansat în viitorul apropiat – stabilesc încă o dată standardele în segmentul premium al diferitelor clase atunci când vine vorba de reducerea consumului şi vor îndeplini cerinţele viitoare ale legislaţiei internaţionale în ceea ce priveşte emisiile CO2. Mai mult, modul de condus pur electric – cu emisii locale zero – le va permite să ruleze în zonele urbane centrale, unde accesul este reglementat. Modelele hybrid plug-in BMW continuă să furnizeze atributele specifice mărcii – excelenţă dinamică, calităţi sportive şi plăcere a condusului -, oferind totodată cele mai bune performanţe în segmentele respective.

Despre autor:

Sunt de profesie economist si in timpul liber tatic, deci nicio legatura cu industria auto. Dar pentru ca inca din copilarie iubesc masinile, in 2012 am pornit proiectul eblogAUTO.ro.

Articole Similare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Cîmpurile obligatorii sunt marcate. *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.