TMD Friction ne oferă detalii în ceea ce privește norma de poluare Euro 7 și eforturile companiei de a scădea emisiile poluante cauzate de frâne.
Odată cu noul standard de poluare Euro 7, emisiile cauzate de frâne au devenit pentru prima oară o prioritate pentru autorități. Noua legislație în acest sens va intra în vigoare la sfârșitul anului 2026, ceea ce înseamnă că toate companiile din domeniul sistemelor de frânare vor fi nevoite să se conformeze.
Încă din 2016, TMD Friction a fost implicată activ în tot ceea ce înseamnă măsurarea emisiilor cauzate de frâne, prin susținerea construirii aparaturilor de testare, cât și a metodologiei în acest sens. TMD Friction vine în ajutorul nostru cu detalii atât despre provocările, cât și despre oportunitățile care există în industrie în această perioadă.
În ultimii ani, vehiculele care au motoare cu ardere internă au devenit tot mai curate, iar cele cu sisteme de propulsie electrice sunt tot mai des întâlnite, ceea ce a dus la o reducere a emisiilor cauzate de gazele de evacuare.
Totuși, în ciuda legislației tot mai aspre și a progresului tehnologic, poluarea aerului, în special cea din orașe, rămâne mare. Motivul? În prezent, majoritatea emisiilor poluante sunt cauzate de abraziunea frânelor și a anvelopelor, fenomen care apare indiferent de sistemul de propulsie al unui vehicul.
În timpul frânării, particule foarte mici se desprind și ajung în atmosferă, fapt cauzat de frecarea dintre plăcuțele și discurile de frână. Aceste particule nu doar că murdăresc jantele mașinii, dar sunt și foarte dăunătoare atât pentru mediul înconjurător, dar și pentru sănătatea noastră.
Noua legislație impusă de UE, care va intra în vigoare în viitorul apropiat, îi va forța pe producătorii de sisteme de frânare să caute soluții pentru a reduce amprenta pe care produsele lor o lasă asupra mediului înconjurător, prin conformarea la noile norme de poluare.
Norma de poluare Euro 7 va limita drastic abraziunea frânelor, ceea ce înseamnă că producătorii vor fi supuși unor cerințe foarte mari în ceea ce privește plăcuțele de frână pe care le vor putea comercializa. Nu numai că aceste produse vor trebui să se conformeze unor norme de poluare, dar ele vor trebui și să îndeplinească așteptările în ceea ce privește performanța lor.
Pentru prima oară, emisiile în ceea ce privește abraziunea cauzată de frâne este limitată. Particulele dăunătoare (PM10) nu pot depăși 3-11 mg per kilometru, în funcție de sistemul de propulsie și categoria din care face parte vehiculul.
Vor exista perioade de tranziție, între 30 și 60 de luni, timp în care producătorii vor avea timp să dezvolte și să omologheze toate soluțiile necesare în acest sens. TMD Friction lucrează deja cu diverși producători auto la noi concepte în ceea ce privește abraziunea, pentru a găsi soluția ideală cu emisii cât mai scăzute.
O concepție greșită în ceea ce privește abraziunea este că aceasta ar fi cauzată de plăcuțele de frână. Realitatea este că 80% din emisii sunt cauzate de abraziunea provenită de la discurile de frână.
Cantitatea de material înlăturat prin abraziune depinde de materialele din care este fabricată suprafața de frecare a plăcuțelor de frână. Odată cu apariția normelor Euro 7, se crede că simpla împerechere corectă a materialelor din care sunt fabricate cele două componente principale ale sistemului de frânare nu mai este suficientă.
Jucătorii mari din industrie caută acum soluții noi pentru a îndeplini noile norme în ceea ce privește abraziunea. Una dintre idei ar fi absorbția particulelor cu ajutorul unor filtre dedicate. O altă idee este înlăturarea problemei direct de la sursă, adică împiedicarea formării acestor particule.
Vincenzo Di Caro, Senior Manager Vehicle Programme la TMD Friction, spune că „nu este nevoie de niciun fel de filtre speciale” și că „problema se poate rezolva prin împerecherea inteligentă a materialelor celor două suprafețe de frânare”.
Cu o experiență de 110 ani în producția de sisteme de frânare, TMD Friction este unul dintre singurii producători de plăcuțe de frână care a primit aprobarea pentru producția de serie. În ultimii 30 de ani, compania a dezvoltat peste 50 000 de formule pentru plăcuțele de frână.
Pentru obținerea rezultatului dorit, sunt folosite până la 43 de materiale de cea mai bună calitate. Multitudinea de vehicule diferite prezente pe piață înseamnă și că departamentul de testare și dezvoltare monitorizează constant comportamentul diferitelor soluții de frânare, pentru a asigura performanța optimă.
O altă provocare pentru producători va fi cea legată de aspectul economic. Pentru a găsi soluțiile necesare îndeplinirii normelor Euro 7, va fi nevoie de investiții semnificative. Costul pentru un banc de testare se ridică la aproximativ 1,5 milioane de euro, iar un ciclu complet de testare al unui produs durează 27 de ore. Acesta include șase cicluri de testare, fiecare simulând 303 frânări pe o distanță de 192 de kilometri.
Normele Euro 7 se vor aplica atât producătorilor OE, cât și producătorilor aftermarket. Aceste norme vor intra în vigoare prin intermediul directivei ECE R90.
Omologările Euro 7 pentru producătorii aftermarket sunt încă în curs de dezvoltare, ceea ce le va permite acestora să găsească toate soluțiile necesare pentru a se încadra atât în ceea ce privește emisiile, cât și în ceea ce privește performanțele.
Reducerea uzurii va duce și la anumite schimbări în ceea ce privește intervalele de service ale plăcuțelor de frână. Dacă până acum acestea trebuiau schimbate atunci cand erau prea uzate, în viitor ele se vor schimba după o anumită perioadă de timp. Practic, deși plăcuțele de frână nu vor fi prea uzate, ele vor fi afectate de trecerea timpului și de supunerea acestora la diverse condiții de operare, motiv pentru care va trebuie ca ele să fie înlocuite corespunzător.
TMD Friction deja lucrează la oferirea unor soluții aftermarket în ceea ce privește sistemele de frânare cu emisii reduse. Aceștia examinează diverse concepte în acest sens, pentru a găsi soluția optimă pentru reparații și întreținere.
Vincenzo Di Caro spune că TMD Friction se deosebește de alți producători din domeniu prin faptul că fiecare produs al lor este dezvoltat pentru un vehicul anume și pentru condițiile în care acesta va fi folosit. De asemenea, el ne asigură că TMD Friction va oferi soluții de reparație în timp util, aceștia ținând cont de intrarea în vigoare a noilor standarde de poluare Euro 7.
Standardul de poluare Euro 7 a intrat în vigoare în 28 mai 2024. Chiar dacă perioadele de tranziție le oferă timp producătorilor să găsească soluțiile necesare, este important ca aceștia să acționeze în cunoștință de cauză. Ei vor trebui să vină cu niște soluții care să fie atât prietenoase cu mediul înconjurător, cât și cu performanțe care să se ridice la înălțimea așteptărilor. Acest lucru necesită investiții semnificative, dar și experți în domeniu.
TMD Friction este una dintre cele mai mari companii furnizoare de soluții de frânare pentru industria auto și cea a sistemelor de frânare. Din portofoliul companiei fac parte bine-cunoscutele branduri Textar, Pagid, Mintex, Don, Cobreq și Bendix. TMD Friction dezvoltă componente vitale precum plăcuțe și saboți de frână. De asemenea, prin intermediul brandurilor Pagid Racing și Mintex Racing, sunt produse componente pentru sistemele de frânare și pentru motorsport, sub brandul Cosid.
Grupul TMD Friction are în prezent peste 4200 de angajați la nivel mondial, atât în varii locații din Europa, cât și în SUA, Orientul Mijlociu, Brazilia, Mexic, Japonia sau China.
Nota:
ARTICOLE SIMILARE