Marca de camioane Scania este cunoscută în toată lumea pentru serviciile de bună calitate. Scania face istorie de 127 de ani prin intermediul produselor și serviciilor pe care le oferă clienților și șoferilor. Dacă ai avut vreodată ocazia să conduci un cap tractor sau o semiremorca Scania, știi despre ce este vorba. Centrarea pe avansul tehnologic și dorința de a fi cu un pas înainte a adus Scania în topul preferințelor șoferilor. Dar ca orice altă companie de succces, Scania a avut un drum lung până la atingerea succesului de astăzi.
Începuturi promitatoare
Scania a luat naștere în marele oraș suedez Malmö în anul 1891 sub denumirea de AB Scania-Vabis. Inițial, Scania de ocupa în mod exclusiv de producția de biciclete; de-abia în anul 1902 a fost fabricat primul camion. Și Scania și Vabis și-au încercat norocul în construirea de automobile, camioane și motoare, dar cu puțin succes. În anul 1911 Scania și Vabis fuzionează, fiind determinate de creșterea competiției din întreaga Europă. În scurt timp, Scania învață ce este succesul.
Primul Război Mondial și anii 1920
După 1911, Scania-Vabis și-a centrat atenția către fabricarea de mașini de lux. Aceasta a devenit producția principală pentru o vreme, datorită numărului mare de mașini ieftine importate în Suedia. Scania-Vabis a căpătat succes în vânzarea de limuzine și mașini sport. Chiar și Prințul Suediei la vremea aceea deținea o Scania-Vabis 3S din 1913.
Odată cu declanșarea războiului s-au schimbat și perspectivele firmei. Din anul 1919, Scania a decis să își concentreze atenția în producția de camioane, abandonând planurile legate de mașini luxoase. După o serie de dificultăți economice, Scania-Vabis primește finanțare de la familia Wallenberg și devine o companie de sine stătătoare.
Al Doilea Război Mondial și anii 1960
Pănă la a produce un cap tractor sau o semiremorca din prezent, Scania s-a ocupat și de producția de tancuri. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Scania-Vabis a produs tancuri ușoare Stridsvagn m/41 pentru armata suedeză.
În timpul anilor 1950, compania își extinde activitatea devenind asociată modelelor Willys Jeep sau Volkswagen Beetle. În aceeași perioadă a început să fie un competitor serios pentru Volvo odată cu lansarea camionului L71 Regent. În anii 1960, Scania-Vabis își extinde producția peste granițele tării. Brazilia devine o piață importantă pentru modelele de camioane Scania. În aceeași perioadă Scania-Vabis deschide mai multe fabrici de producție, inclusiv în Zwolle, Olanda.
Motorul V8 de 14 litri și 350 CP din 1969 era cel mai puternic motor de camion din Europa. Data de 1 septembrie, 1969 marchează fuziunea Scania cu producătorul de avioane și automobile Saab, formându-se Saab-Scania.
De atunci până în prezent, Scania și-a continunat expansiunea și avansul tehnologic. Din anii 1970 până în 1990 s-a continuat activitatea de deschidere de fabrici. În 1976 s-a deschis o fabrică în Tucuman, Argentina. Anul 1992 marchează deschiderea unei noi fabrici în Angers, Franța. Anul 1995 marchează un mare succes, Scania devenind o companie independentă, fiind listată la bursa de valori din Stockholm. Următorul an apare listată și la bursa de valori de la New York.
Din anul 2000 Scania căpătase deja titluri onorabile și o reputație foarte bună pe piața producătoarelor de camioane. O semiremorca Scania era deja o achiziție de încredere, iar cererea devenea mai mare. În anul 2000, 11 fabrici și-au unit fronturile pentru a produce un cap tractor Scania cu numărul 1 milion.
Istoria: cucerita. Urmeaza viitorul!
În 2007 Scania prezintă autobuzul viitorului. Un vehicul-hibrid de oraș de dimensiuni mari cu podea joasă. Autobuzul funcționa pe baza de etanol și reducea emisiile de dioxid de carbon fosil cu până la 90%. Acest procent era realizat doar dacă vehiculul era alimentat cu etanol. În anul 2008, Volkswagen a devenit principalul proprietar al companiei Scania. Acesta deținea 68,6% în consiliul de administrație și 37,79% din drepturile asupra capitalului.
De la înființare până în prezent Scania și-a concentrat atenția către satisfacerea nevoilor clienților. În prezent, un cap tractor sau o remorca Scania sunt concepute la cele mai înalte standarde tehnologice. Atributele care definesc produsele Scania sunt: performanța, puterea, siguranța, fiabilitatea și confortul. Într-o piață extrem de competitivă, compania a reușit să câștige numeroase titluri pentru camioane Scania. Primele camioane Scania care au câștigat ”Truck of the Year” sunt: Scania 3 Series (1989) și Scania 4 Series (1996). Ele sunt urmate de Scania R Series din 2005 și Scania R din 2010. Ultimele modele concepute de Scania sunt S-series lansate în 2016 și L-series în 2017.