Închide
Închide
Închide

INTERACȚIONEAZĂ CU NOI PE REȚEAUA DE SOCIALIZARE PREFERATĂ!

Test Toyota AYGO 2023

Toyota Aygo X are 3.7 metri lungime iar ampatamentul a crescut cu 90 MM față de modelul predecesor ce nu avea un X în coadă. Nu aș putea să vă spun cum era spațiul interior la modelul vechi, dar pot să vă spun că aici spațiul interior este demn de o mașină sport. Interior de Porsche 911, să zicem, cu 231 litri spațiu de stocare.

Garda la sol de 146 MM, acesta este motivul principal al existenței acestui model: trebuia in acest segment un model care să permită accesul pe drumuri mai puțin primitoare. Exteriorul încearcă să întărească această senzație de robustețe prin design. Putem să spunem ce vrem noi despre prețul acestei mașini, dar designul exterior mi se pare că arată foarte bine. Dar arată îndeajuns de bine pentru un preț de plecare de 16k euro cu TVA inclus? Asta hotărăște fiecare.

Suntem propulsați de un motor de 1 litru in 3 cilindri, fără turbină, motor ce dezvoltă 72 cai putere și 93 Nm cuplu. Asta nu este neapărat o problemă, având în vedere că mașina este foarte ușoară, având undeva la 950-1000 kg. Aygo X nu este făcută pentru 0-100, deși dacă vă interesează, ii ia 15 secunde să ajungă acolo; modelul nostru este făcut pentru accelerări până la viteze de oraș și la așa ceva excelează.

Pentru oraș, vei vrea o cutie automată, in cazul de față CVT. Nu pot să recomand un CVT pe acest model, având în vedere că manuala are un consum mai mic, este mai silențioasă și are emisii de noxe reduse. CVT-ul este cel mai eficient atunci când mai are un „e” in fața și sub capotă se află un sistem de propulsie hibrid. Așa cum avem noi, CVT legat la 1 litru 72 cai atmosferic in 3 cilindri, consumul este de 7 litri/100 km.

Interiorul este simplu, dar eficient. Pe uși există plastic dur, butoanele pentru geamurile electrice sunt dintr-un plastic ce nu-mi place deloc, dar designul și culorile sunt foarte bine alese. Îmi place cum se reflectă culoarea exteriorului in interior și îmi plac și scaunele. Nu mă refer doar la tapițerie, ci și la confort. Totuși, nu înțeleg de ce la acești bani nu există o cotieră, un accesoriu atât de important pentru piata noastră.

Sistemul de infotainment se mișcă extrem de bine, are Android Auto, Apple carplay wireless, tot ce vrei. Toyota Touch 2 este un sistem bine finisat, care nu te frustrează când îl utilizezi, dar cea mai tare parte este ce avem sub podeaua portbagajului: subwoffer JBL. Dai 23 k euro, dar asculți muzică cum nimeni nu o face în această clasă.

Nu o sa vă ascund, îmi place TOYOTA, este unul dintre producătorii mei preferați, abia aștept Corolla GR, dar Aygo X are o singură problemă – prețul. Evident, nu-și va cumpăra nimeni un Aigo X atât de echipat la 23.000 euro, dar chiar și prețul de plecare de 16.000 euro pare puțin piperat pentru o piață ca a noastră unde există Sandero Stepway și unde românii cumpără ghidați de preț, nu de dorința de a aparține neapărat unui brand auto.

CONCLUZII

Nota:

Galerie foto Facebook