Închide
Închide
Închide

INTERACȚIONEAZĂ CU NOI PE REȚEAUA DE SOCIALIZARE PREFERATĂ!

Test Drive Toyota RAV4 – Back to the future [REVIEW versiunea 4×4 & VIDEO versiunea 4×2]

Test Drive Toyota RAV4 – Back to the future [REVIEW versiunea 4×4 & VIDEO versiunea 4×2]

Dacă ai trăit anii nouăzeci sau ești măcar parțial cinefil știi la ce mă refer când fac referire la acest film iconic. Și totuși de ce îl folosesc în conjunctură cu această simpatică mașină de la Toyota? Urmează să aflați.

Am avut parte de noua generație a lui RAV4 la test pe parcursul unui weekend prelungit, și categoric a lăsat o impresie, una plăcută, și am putut să absorbim cât mai mult din ce poate mașina.

Primele impresii de la volan sunt destul de acaparate de o îmbunătățire a calității finisajelor față de modelul anterior, materiale moi, pielea este cea cu care suntem deja familiarizați pe modelele Toyota, singurul reproș ar fi lipsa perforațiilor pentru o ventilație bună atunci când își intră în efect vara. Alte lucruri ce le-am remarcat instant a fost instrumentajul sub formă de display și touchscreenul central care iese din bord și care răspunde la atingere mai rapid decât generația anterioară, care era cam lent comparat cu cele prezente pe vehiculele altor producători.

Navigarea prin meniuri este facilă și se face tactil, sau cu ajutorul unor butoane rotative care sunt prezente și la reglajele de climă și sunt cauciucate cu un model șpiral care e plăcut la atingere și aderent, dar cu o dimensiune FOARTE MARE comparat cu oricare restul de butoane sau întrerupătoare care se simt calitative și bine proporționate

Un alt lucru deosebit ca finisaj ar fi manetele, în special cea de semnalizare. În mod normal nu aș specifica astfel de detalii, dar e ceva deosebit prin faptul că atunci când vrei să rămână blocată face un clanc mecanic satisfăcător, iar pentru acționarea pentru câteva secunde e finuț ca și cum nu ar fi analog. Astfel de atenție la detalii e de apreciat, pentru mulți care se orientează către branduri nemțești tocmai din aceste motive.

Mașina se conduce plăcut, dinamic și poate fi condusă și docil cu ușurință. Am avut parte de motorizarea hibridă de 2500 cmc cu 222 cai putere combinată (dintre care 178 sunt produși de motorul pe benzină iar ceilalți de două motoare pentru puntea față și spate, cu un raport ce favorizează puntea față). De asemenea există și opțiunea 4×2 cu tracțiune care dezvoltă 218 cai putere pe care colegul meu, Adi Dima, a testat-o iar review-ul lui îl puteți urmări la finele acestui articol. Transmisia este una cu variator, adecvată atât mersului în oraș cât și în afară și conferă atât posibilitatea de a merge economic cât și sportiv. Avem prezente moduri de condus precum eco, normal, sport și trail (cel din urmă pentru când e nevoie de ieșit din zona de confort pe vreo potecă pietruită sau denivelată unde face față cu brio). De asemenea are și un mod manual care simulează trepte de viteză cu funcție de +/- și am găsit acesta câ fiind modul cel mai optim de a exploata puterea disponibilă combinată a motoarelor fiind chiar mai eficient decât modul sport în testul nostru.

Dimensiunile caroseriei sunt generoase pentru clasa ei, și o primă impresie la condus dă o falsă impresie de mărime mare, deși mașina în realitate nu este greu de strecurat nici în oraș. Dacă însă mai există dubii, te ajută un sistem de camere modern cu vedere 3d care este unic prin prisma câtor moduri diferite ai la dispoziție să vezi în jurul mașinii. O altă stea a mașinii testate de noi e dat de sistemul de avertizare la ieșirea din spații de parcare pentru mașini care vin din stânga sau dreapta, și în special faptul că acest sistem funcționează cu brio și e util, nefiind doar un artificiu cu care să îți impresionezi pasagerii.

Exteriorul este unul robust, dominat de grile și ornamente negre și argintii, blocuri optice cu un look modern după orice standarde, care luminează mai bine decât cele de pe modelul precedent. Avem și niște fante ornamentale la îmbinarea dintre capotă și bară față care sunt aspectuoase, blocurile optice din spate proeminente care ies în afara caroseriei (lucru care e des întâlnit la SUV-uri mai nou sau de exemplu chiar aduce a designul de pe noul Prius) și niște jante pe 18 inci care pe modelul testat de noi sunt cu un finisaj “gunmetal” ce arată deosebit de bine lângă ornamentele offroad-ish ale evazărilor și garda la sol caracteristică unui SUV (190mm în cazul nostru).
Exteriorul lui Rav4 poate de asemenea fi personalizat cu vopsea “Bi-tone” în două tonuri de culoare, aceasta transformând aspectul mașinii foarte mult. De exemplu varianta cu alb perlat și plafon negru sau cyan în pun în evidență foarte bine formele mașinii și o fac foarte atrăgătoare, dar sunt și alte combinații reușite de culori în funcție de preferințele fiecăruia.
Ținuta de drum trebuie menționată, fiind un model hybrid e normal ca acel centru de greutate al mașinii să fie jos. Asta înseamnă că este contrar așteptării, și în viraje nu prezintă ruliul tipic unei mașini din acest segment, astfel că poate fi condusă și într-un mod mai sportiv fără să îți dea emoții pe viraje, ba chiar poate fi ușor de prezis și îți da încredere în virajele abordate mai energic. Absoarbe bine denivelările, și categoric ai nevoie de așa ceva, în special într-un oraș ca și Clujul, unde am parcurs kilometrii acestui test, un oraș care este constant în șantier și în lucru.

Nu putem să nu vorbim și de prețuri și anume varianta ce am avut-o la test cu tracțiune 4×4 are un preț de pornire de la 33490 eur TVA inclus, iar cea 4×2 31800 eu TVA inclus. Prețurile ne-au fost comunicate de Toyota Cluj-Napoca. Noi am prefera să optăm categoric pentru varianta 4×4 pentru că este un sistem capabil și descurcăreț și oferă un plus de siguranță și stabilitate pentru tipul de condiții meteo schimbătoare ce la avem mai nou pe tot parcursul anului.

Sunt câteva argumente bune ce trebuiesc adăugate la acest capitol, și anume taxele și costurile de rulare reduse asociate cu motorizarea de tip hybrid, garanția de 6 ani și 200000 km specifică Toyota. Fiind cât se poate de obiectiv, la sfârșitul testului nostru, încărcată cu 2-3 oameni și aparatură foto, condus în regim normal, fără tendința spre un mers economic, aerul condiționat prezent tot timpul la 30+ grade exterioare, mașina a scos un consum respectabil de 5,5 litri la suta de kilometri care pentru un motor de 2500 cmc și o greutate de 2225 kg(fără ocupanți) a fost o surpriză plăcută la care nu ne așteptăm la modul cât mai serios.

Colegul meu Ștef a ținut neapărat să specifice faptul că nu par deloc obiectiv în review așa că am stat puțin și m-am gândit la punctele negative ale mașinii, și mi-a fost puțin greu. Am știut exact ce îmi place și ce nu la noul RAV4. Mai pot fi aduse îmbunătățiri la partea de infotainment (chair mai mult decât acum), pielea de la interior poate fi puțin rafinată, și partea din spate a mașinii ca aspect nu e pe placul tuturor, inclusiv al meu, dar per total mașina arată bine și se comportă la nivelul așteptărilor. Mai e și prețul care ințial am zis că e categoric piperat, dar cu puțin timp petrecut studiind prețurile de piață și ce oferă mașină se justifică, mai ales in cazul in care intenționezi să o achiziționezi pentru 4-5-6 ani.

Așa că, să revin puțin la partea inițială în care făceam referire la filmul care în traducere liberă înseamnă “înapoi în viitor”. Pentru mine cel puțin, această împrospătare a modelului RAV4 e un pas “înapoi” în modernitate, finisaje de calitate, tehnologii noi, și o mașină capabilă să țină pasul cu noțiunea actuală de suv, dar în același timp aplică tehnologia hybrid, capitolul la care Toyota domină piață.

Este o mașină potrivită unui stil de viață dinamic, capabilă să fie atât mașină de oraș cât și de ieșiri în natură, economia este un punct forte considerând punctul de preț, și este pretabilă în special unei familii tinere, prin confort și spațiu. În continuare vă invit să vizionați și review-ul lui Adi Dima care a testat RAV4 în versiune 4×2!

reclama