Nu intotdeauna ai noroc sa faci test unei masini care iti este pe plac, dar trebuie sa uiti de tine si de preferintele tale si sa ii oferi o recenzie corecta, chiar daca poate nu este genul tau de masina. Alteori ai noroc de o masina care parca ti se potriveste perfect si incepi sa tii la ea pentru defectele ei, fiind tentat sa o aperi in fata oricui indrazneste sa spuna ca nu este o masina ideala. O astfel de masina a fost, pentru mine, Renault Clio RS Trophy.
Performante: In acest capitol stau sarea si piperul acestui review. Sa incepem cu datele tehnice: motorul pe benzina de 1.6 litri dezvolta 220 cai putere si un cuplu de 260 Nm. Toata puterea asta misca o masa totala de 1.2 tone prin intermediul unei cutii dublu ambreiaj EDC. Cat de repede este miscata masa mai sus mentionata? Destul de repede – 6.6 secunde de la 0 la 100 km/h.
Clio RS Trophy este o masina jucausa care abia asteapta sa fie scoasa din traficul infernal din Bucuresti si pusa pe o sosea sinuoasa pentru a putea sa isi dezmorteasca picioarele. Acceleratia este explosiva, propulsandu-te inainte in timp ce tu zambesti cu gura pana la urechi. Suspensia nu te iarta deloc cand esti oras: daca treci peste un capac de canal, aproape ca poti simti prin volan fiecare litera gravata pe capacul cu pricina. Sa ne intelegem de la inceput: asta nu este o masina cu care poti trai zi de zi in oras – suspensia nu te iarta deloc si la un moment dat vei ajunge sa te saturi. Doar daca esti impatimit al masinilor vei putea sa conduci zilnic Renault Clio RS Trophy pentru ca doar cei innebuniti dupa masinile cu adevarat speciale ar fi dispusi sa traiasca cu coloana lombara tasata, doar sa mai conduca o zi masina aceasta. In schimb, pe cat de mult te pedepseste in oras, pe atat de mult te rasplateste pe serpentine sau pe pista: suspensia accea care iti da bataie de cap in oras este perfect gandita pentru a-ti permite sa arunci micul Clio in curbe fara sa iti fie teama ca masina nu va merge incotro o indrumi tu.
Sasiul e atat de dur incat ai impresia ca este facut dintr-o singura bucata de metal turnata in forma masinii. Motorul te serveste tot timpul si cuplul incepe sa fie evident de la 2000-2200 turatii, iar toate aceste lucruri laolalta te fac sa te simti incredibil cand conduci sportiv. Totusi, de cateva randuri evit un subiect pe care trebuie neaparat sa-l abordez: cutia de viteze dublu ambreiaj EDC. Aceasta generatie de Clio RS este prima care vine cu o cutie automata, fara a putea opta pentru o cutie manuala. De cand ma stiu si de cand ma uit la review-uri auto, mi s-a inoculat ideea ca un hatchback trebuie sa aiba o cutie manuala! Din pacate, Renault Clio RS Trophy nu schimba aceasta idee general valabila. Nu ma intelegeti gresit: nu este nimic in neregula cu aceasta cutie – schimba atunci cand vrei, este eficienta, padelele din spatele volanului functioneaza asa cum au fost proiectate, din cand in cand te mai zgaltaie un pic in oras la retrogradarea din treapta a 3-a in a 2-a, dar per total este o cutie buna.
Acestea fiind zise, de fiecare data cand conduceam Clio intr-un mod sportiv imi aduceam aminte de fratele mai mare, Megane RS Trophy, si excelenta senzatie de implicare pe care mi-o oferea cutia sa manuala. Eu vad problema in urmatorul fel: daca tot am o suspensie dura ce numai un fan inrait ar suporta-o, de ce nu as putea avea si o cutie manuala, asa cum un fan inrait si-ar dori? La momentul scrierii acestui review am aflat, din barfele de pe internet, ca urmatoarea generatie a lui Megane RS Trophy va avea si ea doar cutia EDC disponibila. Epoca cutiilor manuale incepe sa se sfarseasca, dar o face un pic prematur daca ma intrebati pe mine.
In ciuda faptului ca dezvolta 220 cai putere motorul este, pana la urma, o unitate mica, de 1.6 litri, ce nu trebuie sa consume mult. Francezii estimeaza un consum urban de 7.6 litri/100 km, dar ca majoritatea estimarilor de consum din lume, si aceasta este un pic optimista. Eu am condus masina in proportie de 65% in oras, 10% am mers asezat la drum intins, iar 25% am condus sportiv. Cand am dus masina inapoi la reprezentanta imi arata un consum de 9.2 litri/100 km si cred ca ar mai fi scazut putin daca mai conduceam lejer prin oras. Prin urmare, estimarile francezilor nu au fost chiar atat de departe de adevar; am putea chiar sa spunem ca, raportat la performantele pe care le ofera, Clio RS Trophy este o masina economica.
Siguranta: Cu o masina atat de performanta, ar fi cazul sa ti se ofere si sisteme de siguranta cat mai eficiente, pentru orice eventualitate. Renault Clio a obtinut 5 stele la testele Euro NCAP, oferind cumparatorilor sai o gama variata si eficienta de sisteme de siguranta. In cazul unui accident, esti protejat de airbag-uri frontale si laterale pentru sofer si pasager fata, iar pentru prevenirea acestor evenimente neplacute te poti baza pe ABS + EBD (repartitie electronica de franare), AFU (asistare la franarea de urgenta), ESP (stabilitate electronica), HSA (asistenta la pornirea in panta). Pentru a tine in frau toata puterea acaparatoare a lui Clio RS Trophy, masina vine cu frane supradimensionate CUP si, poate cea mai importanta aditie, pneuri Michelin Pilot Super Sport. Daca mai punem la socoteala si sasiul CUP R.S. Trophy rezulta o masina care te salveaza prin performantele ei; o masina care te va ierta atunci cand gresesti, astfel permitandu-ti sa ramai pe asfalt teafar si nevatamat.
Interior: Interiorul este… ei bine, exact ca al unui Renault Clio. Pe ici pe colo mai apar cateva semne ca aceasta este o masina sportiva, dar cel mai notabil astfel de semn il constituie cu siguranta scaunele. Doar cand ma gandesc la scaunele acelea incep sa zambesc; modul in care te “primeau” in masina era unul specific pentru o masina de pista, nu de strada. Imediat ce te urci la volanul lui Clio incepi sa te simti ca un pilot din WTCC. Din pacate, scaunele de care v-am spus mai sus sunt dotare optionala, dar daca ma intrebati pe mine ar trebuie sa fie standard pe varianta Trophy. Imitatia de fibra de carbon care inconjoara gurile de aerisire nu pot sa spun ca m-a impresionat prea mult, in schimb raman un fan declarat al sistemului R.S. Monitor. R-Link-ul este deja un sistem bine implementat in toate masinile Renault si bine cunoscut de utilizatorii sai, dar R.S. Monitor iti aduce in fata ochilor date importante pentru momentele cand conduci competitiv: forte G, acceleratie, tractiune, temperatura ulei, apa, presiune, etc. Toate informatiile care te-ar putea ajuta sa devii un sofer mai bun sunt coroborate aici.
Exterior: O sa incep cu parta mai putin buna: jantele de pe noul Clio RS Trophy nu prea m-au impresionat, dar in rest… Cam totul e bine! Bara fata are o “gura” larg deschisa, semn ca motorul acela are nevoie sa respire bine ca sa functioneze la parametri maximi, dar daca ma intrebati pe mine, cel mai bine arata aceasta masina din spate. Lasand la o parte autocolantul rosu lipit pe masina noastra cu textul “Trophy”, spatele masinii este elementul care te face sa te uiti a doua oara la aceasta masina si sa-ti spui: “Stai putin, asta parca nu e un Clio normal, nu?”. Esapamentul dublu complimenteaza perfect partea din spate, oferindu-ti impresia ca asa trebuia sa fie dintotdeauna. Oricum, aspectul exterior al acestei masini nu conteaza prea mult: oricum nu o sa aiba nimeni timp sa te vada.
Pret: Asa cum l-am testat noi, Renault Clio RS Trophy are un pret de 23.200 Euro. Da, nu este o masina ieftina, si daca te mai gandesti ca nu are cum sa fie singura ta masina, incepe sa devina o investitie din ce in ce mai costisitoare. Acestea fiind zise, singurul ei punct in minus este vis-a-vis de cutia de viteze automata. Intr-o astfel de masina as fi vrut ca francezii sa ofere o cutie manuala si, sincer, nu inteleg de ce producatorii simt nevoia sa “asfixieze” cutia manuala cand, cu siguranta, ea mai are viata in ea. In concluzie: merita Clio RS Trophy banii astia? Daca mai o masina cu care sa faci calatoriile la drum lung, atunci merita. Daca e singura ta masina, s-ar putea sa nu merite.
Vezi galeria foto completa: Click aici! Vezi alte teste cu modele Renault: Click aici!
PRO: motorul, suspensia, R.S. monitor
CONTRA: cutia EDC