Închide
Închide
Închide

INTERACȚIONEAZĂ CU NOI PE REȚEAUA DE SOCIALIZARE PREFERATĂ!

Test Drive Noua Mazda 3 2.0 SkyActiv-G si X [REVIEW & VIDEO]

Test Drive Noua Mazda 3 2.0 SkyActiv-G si X [REVIEW & VIDEO]

Trecuseră câteva luni bune de când nu mai condusesem o mașină produsă de cei de la Mazda, iar dorul începuse să se așterne așa ușor ușor peste mine, mai ales că mersesem de-a lungul scurtei mele vieți de șofer cu atâtea modele extraordinare realizate de către constructorul japonez (Mx5, Mazda 6, etc.).

Din acest motiv am fost foarte entuziasmat în momentul în care am auzit că voi testa noua Mazda 3, așa că am luat mașina personală, am mers legal, dar totuși cât s-a putut de repede înspre Rădăcini Motors Brașov și am luat cheile de la arătoasa Mazda 3 de care urma să mă bucur câteva ore bune.

Încă din momentul în care am intrat în mașină mi-am dat seama că vorbim despre un automobil ce se respectă cu adevărat, observând foarte multe elemente cu adevărat premium. Primul indiciu legat de aspectul precizat mai devreme a fost dat de către bord. Din momentul în care atingi această parte a mașinii îți dai seama că este vorba de materiale de calitate, iar în momentul în care observi și faptul că în partea din dreapta parte din bord este îmbrăcată în piele, începi ușor ușor să îți dai seama că te aflii într-o mașină cât se poate de serioasă. Un al doilea indiciu mi-a fost dat de către turometru și de către vitezometru ce, în ciuda faptului că sunt electronice, se încadrează extrem de bine în tiparul mașinii și combină într-un mod plăcut un aer clasico-modern. Un al treilea aspect este dat de către combinația volan îmbrăcat în piele, scaune foarte confortabile cu tentă sportivă și cotieră mobilă ce îți oferă o poziție de condus foarte bună. La toate elementele menționate mai sus se adaugă câteva inserții argintii subtile dar plăcute la vedere, un ecran de 8,8” ce se controlează dintr-un joystick plasat în spatele cutiei de viteze, într-un mod destul de facil, cu toate că personal aș fi preferat un ecran cu touchscreen, mai ușor de utilizat în timpul mersului, și o încălzire în scaune și în volan ce se simte foarte plăcut în momentul în care o utilizezi. La toate aspectele menționate mai sus adăugăm spațiile de depozitare masive și sistemul audio Bose sublim cu 12 difuzoare și ne dăm seama că avem parte de un interior de cea mai înaltă calitate în ceea ce privește partea din față. Urcând un pic și pe locul pasagerului din spate, mi-am dat seama, realizând un clasic test 1.92, că pe înălțime stăteam foarte comod, dar spațiul pentru picioare ar fi putut fi mai mare, fiind un pic înghesuit. Cu toate acestea deschizând portbagajul am remarcat faptul că s-a făcut un compromis pe această parte, cei 327 de litrii fiind foarte încâpători pentru o mașină de acest tip.

După ce am admirat interiorul și ne-am jucat cu diversele comenzi prezente în această parte am decis să pornim la drum, fiind pregătiți să testăm în diverse condiții motorizarea G122 MT Plus ce oferă un motor de 2 litrii pe benzină de 122 de cai putere alături de un cuplu de 213 Nm. Mergând ușurel prin oraș am remarcat o mașină confortabilă, cu o suspensie ce se comportă într-un mod foarte plăcut în momentul în care treci peste denivelările atotprezente în localități. Tot în această parte urbană a călătoriei noastre ne-am bucurat de sistemul GPS foarte bine dezvoltat, care m-a uimit prin faptul că în premieră cel puțin pentru mine îți arată și indicatoarele rutire pe care ar trebui să le vezi în funcție de direcția pe care o ai de urmat. Fiind în această parte a testului am încercat și senzorii de parcare și camera,  care funcționează exact așa cum ar trebui să funcționeze în momentul în care este uscat, din păcate camera se udă un pic în momentul în care sunt precipitații, dar într-un mod ce nu este foarte deranjant.  În momentul în care a trebuit să urcăm un pic am testat și sistemul de asistență la plecare din pantă care se comportă ca un prieten adevărat, ajutându-te la nevoie, și tot efectuând diferite manevre prin nu foarte aglomeratul oraș Brașov, am ieșit înspre celebra stațiune Poiana Brașov și am zis să vedem un pic ce poate mașina. Pe viraje comportamentul este unul plăcut, mașina având un ruliu cât se poate de normal și de acceptabil pentru dimensiunile ei, per total având o ținută de drum ce nu te va lăsa să derapezi sau să subvirezi aiurea dacă nu exagerezi cu adevărat. Pe partea de linii drepte motorul se aude absolut superb iar în momentul în care crești un pic turațiile merge extrem de lin și de cursiv, fiind ideal pentru drumuri naționale și autostrăzi. Cu toate acestea în momentul în care ești pe drumuri ce au o diferență serioasă de nivel precum cel pe care am mers noi, simți în unele momente că  ai avea nevoie de un pic mai multă putere, chiar dacă mașina înaintează binișor… mă rog, pe partea asta întotdeauna sunt sigur că problema este de multe ori la mine mult mai mult decât la autovehicul.  Urcând pe acest drum m-am bucurat de direcția electronică și de volanul acoperit cu piele ce se simte foarte plăcut pe viraje și am ajuns în locul în care am zis…”ce frumos ar fi să ne oprim aici pentru niște poze”.

Am ieșit și am început, eu prin intermediul ochilor iar colegul meu prin intermediul obiectivului, să ne bucurăm de designul realizat de către cei de la Mazda. Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la această mașină este aspectul părții frontale, care pe mine cel puțin mă face din prima să mă duc cu gândul la vechile mașini de Formula 1, ce aveau acel bot lung încheiat în partea din față cu o grilă de dimensiuni considerabile. Îmi place foarte mult modul în care arată, iar faptul că au reușit să introducă într-un mod atât de subtil lângă măreața grilă farurile full led m-a impresionat. Adăugând la cele menționate mai sus jantele din aliaj pe 18, culoarea roșie soul crystal și subtila fustă laterală de culoare neagră ce merge din dreptul oglinzii până în partea din spate s-a obținut ceea ce putem numi, și cred că sunteți de acord cu mine, o frumusețe de mașină. Singurul aspect ce ne face să îi dăm designuruli nota 9.5, și nu 10 plus este dat de către partea lateral spate, care este parcă scoasă, după părerea mea exagerat de tare doar pentru a acoperi într-un fel sau altul roțiile din spate, formând niște linii mai puțin estetice. Cu toate acestea, per total, din afară, sunt sigur că Mazda 3 este o mașină pe care pur și simplu nu ai cum sa nu o remarci, fiind acea combinație de eleganță și de sportivitate de care orice om are nevoie.

Punctul forte al acestei mașini este dat din punctul meu de vedere de către aspect, mașina fiind din punctul meu de vedere cea mai arătoasă apariție din categoria sa. Good job Mazda! Punctul slab este dat de către puterea propulsorului de 2 litrii ce pur și simplu nu se potrivește cu aspectul general al mașinii, chiar dacă este destul de puternic pentru clasa de care vorbim.

Realizând ceea ce am avut de realizat am pornit înspre casă și, la un mers decent, am reușit să obținem o medie de consum de 7.0, având în vedere după cum vă spuneam și în alte reviewuri că nu sunt un bun etalon pentru această parte. O dată ajuns, m-am uitat pe lista de prețuri, și am văzut că această mașină începe de la 19.890 de euro cu tva inclus, preț în care este inclusă garanția extinsă de 3+2 ani în limita a 150.000 de km, și un preț ce este din punctul meu de vedere mai mult decât decent pentru ceea ce are de oferit prin acest model constructorul japonez. În continuare vă invit să vizionați testul video a lui Adi Dima cu acelasi model, însă mașina a fost oferită de Mazda Romania!

reclama