Dacă și ție îți plac mașinile electrice, dar ai anxietate legată de nivelul bateriei, iar procesul de alimentare ți se pare unul complicat, cred că tocmai am descoperit mașina perfectă pentru tine! Sau producătorul.
NISSAN ne propune, prin noua generație X-Trail, un sistem de propulsie hibrid, care funcționează diferit de ceea ce știam până acum și după ce am avut mașina la dispoziție pentru test, am ajuns la concluzia că acest sistem își face bine treaba și cred că o să își găsească mulți fani.
Din punct de vedere tehnic, Nissan X-Trail e-4ORCE oferă un motor termic pe benzină cu o capacitate de 1.5 L și două motoare electrice, unul amplasat pe puntea față și celălalt pe puntea spate. Și în modul cum acest ansamblu funcționează intervine distracția pentru că motorul termic se ocupă exclusiv cu încărcarea bateriei, care are o capacitate utilizabilă de 1,73kwh, iar aceasta alimentează motoarele electrice care se ocupă efectiv cu învârtirea roților și deplasarea mașinii în spațiu.
La nivel practic, obținem o mașină care se comportă destul de asemănător cu o mașină electrică, fără preocupările pe care le implică un astfel de autovehicul.
În primul rând, inclusiv în modul standard, dar mai ales în modul sport, mașina are un cuplu asemănător cuplului instant, la plecarea de pe loc. Cuplul maxim pe care îl dezvoltă este de 330Nm. În al doilea rând, este silențioasă, având ca “zgomot” de fundal un sunet similar celui de pe mașinile electrice. Doar atunci când se trezește motorul termic la viață devine puțin mai zgomotoasă, dar chiar și așa, nimic exagerat. În al treilea rând, cutia de viteze are raport unic, exact ca la mașinile electrice.
Am testat varianta cu 7 locuri, care cântărește aproximativ 1900kg, dezvoltă 211CP și atinge 100km/h în 7,2 secunde. Atunci când nu este folosit ultimul rând de scaune, portbagajul are o capacitate de 485L, iar ocupanții de pe al doilea rând de scaune au suficient loc pentru a călători confortabil. Atunci când există pasageri pe cele doua locuri din portbagaj, situația se cam strâmtorează.
Dar Nissan X-Trail rămâne totuși un SUV cu tracțiune integrală, foarte potrivit pentru o familie, și cu o gardă la sol de aproape 20cm, așa că pentru a testa și performanțele offroad ale mașinii, am dat o fugă la TCS Racing Park, un circuit offroad nu foarte departe de București. Pentru că nici nu mă așteptam la ceva performanțe extreme, pot spune că mașina s-a descurcat bine și m-am simțit în siguranță.
Vă invit pe YouTube să vedeți toate detaliile legate de experiența alături de noul Nissan X-trail.
Nota:
ARTICOLE SIMILARE