Vorbeam intr-o zi cu un posesor de Mercedes si mi-a zis un lucru foarte interesant: “sa stii ca Mercedes-ul adevarat porneste de la Clasa E in sus.” Nu prea intelegeam eu ce zicea el, dar dupa ce am condus mai multe modele de la Mercedes, sunt gata sa spun ca sunt de acord cu afirmatia lui.
Performante
In cazul de fata, masina noastra era propulsata de un motor diesel de 2 ltri ce dezvolta 195 cai putere si un cuplu de 400 Nm – asa cum te-ai astepta de la un motor cu o unitate diesel sub capota. Sunt absolut sigur ca acesta va fi cel mai vandut motor pe Clasa E, avand in vedere ca ofera un balans reusit intre performante si eficienta consumului. Chiar daca sprintul de la 0 la 100 km/h se intampla in 7.3 secunde, cuplul iti da o senzatie placuta la accelerare si ai impresia ca masina acumuleaza viteza mai rapid decat o face cu adevarat. Totusi, trebuie sa nu uitam ca aceasta masina are o masa totala de aproximativ 1.6 tone, ceea ce o face destul de greoaie. Acest lucru inseamna ca tot cuplul acela este pus la treaba cu folos de fiecare data cand te apropii de acceleratie. Cand selectezi diferitele moduri de condus – Comfort, Sport, Eco – simti o diferenta notabila in acceleratie si greutatea coloanei de directie. Totusi, masina iti da impresia ca ar prefera sa stea in modul “Comfort” mai tot timpul – atunci cand vrei sa te apropii de acceleratie mai agresiv, masina iti readuce aminte dictonul “graba strica treaba”. Mercedes Clasa E ar prefera sa intarzii la serviciu decat sa te duca acolo mai repede decat e dispusa sa faca acest lucru. Suspensia e atat de placuta incat nu iti mai vine sa cobori din masina! Pe virajele stranse si abordate agresiv te serveste atat cat trebuie, dar locul in care ea straluceste cu adevarat este in oras! Suspensia acestei masini parca este facuta special pentru un oras precum Bucurestiul: in Clasa E nu simti gaurile din asfalt iar liniile de tramvai sunt un lucru de domeniul trecutului! Tinuta de drum a acestei masini este impecabila, mai ales cand calatoresti la drum intins. E drept,si interiorul masinii care te invaluie intr-un “cocon” de materiale placute contribuie la acest lucru, dar despre acest subiect vom vorbi cand ajungem acolo.
Mercedes-Benz estimeaza un consum mediu de 4.3 litri/100 km. Nu am reusit acest consum, dar fara prea mari chinuri am reusit sa scot un consum urban de 5.9 litri/100 km, ceea ce nu e rau deloc! Singurul drum la viteza constant mai mare decat cea din oras a fost spre Tunari, dar in rest am folosit masina doar in mediul urban. 5.9 litri/100 km pentru o masina ce cantareste 1.6 tone, e mai mult decat onorabil.
Siguranta
Nu prea mai sunt masini in zilele noastre care sa insele asteptarile cumparatorilor la capitolul “siguranta”, iar Mercedes Clasa E nu face exceptie de la aceasta regula. Lasand la o parte airbag-urile pentru sofer si pasager, tip cortina, fata, pelvis si genunchi, protectia pentru impact lateral, airbag-urile pentru pasagerii din spate si o pleiada de senzori care, in cazul unui accident, nu au decat un singur scop – acela de a minimaliza forta impactului asupra ocupantilor – in afara de toate aceste sisteme de care ai nevoie in cazuri extreme, clasa E face si tot posibilul pentru a preveni situatiile neplacute. Franarea adaptiva si asistentul pentru semne de trafic au grija ca tu sa mergi exact cu viteza potrivita in toate cazurile, iar asistentul pentru unghiul mort se asigura ca poti schimba banda in siguranta. Sistemul Pilot Distronic este un sistem de siguranta destul de important, avand in vedere ca astfel de masini isi petrec mare parte a vietii in trafic: sistemul franeaza si accelereaza in functie de masinile din jur, astfel ca tu nu trebuie decat sa misti din volan daca este cazul. Sistemele de siguranta sunt multe si felurite, dar ideea de baza e simpla: Mercedes face tot posibilul ca tu sa nu patesti nimic.
Interior
Interiorul a fost intotdeauna punctul forte al celor de la Mercedes: dintre Clasa E, Seria 5 si A6, e clar ca Mercedes face cel mai frumos interior. Noul Clasa E face cativa pasi indrazneti la capitolul “interior”: abordarea pe care am vazut-o acum ceva timp de Clasa S este prezenta si aici. Materialele sunt placute la atingere, totul este foarte bine imbinat si bordul este dominat complet de doua tablete ce servesc ca sistem de infotainment si ceasuri de bord. Initial mi s-a parut un pic ciudata implementarea, avand in vedere ca elementele noi pareau a nu se impleti prea bine cu liniile clasice ale bordului, dar cred ca designerii nici nu au vrut acest lucru.
Functionalitatea celor doua tablete este atat de mare incat aproape ca nu te mai intereseaza daca se impletesc sau nu cu bordul. Totusi, sper ca pe viitor, germanii sa reuseasca sa deseneze mai frumos ecranele din masina, in asa fel incat sa se imbine mai bine cu design-ul clasic al bordului si al habitaclului in general. Nu ma intelegeti gresit: interiorul nu este urat! Doar ca iti ia ceva timp sa te obisnuiesti cu el. Sincer, prefer aceasta abordare decat a altor producatori din aceasta clasa care au aceleasi linii de interior de 15 ani incoace. Si ca tot am batut apa in piua cu tehnologia, sa vorbim si despre functionalitate. Pe langa rotita pe care o folosesc cam toti producatorii auto pentru a introduce informatii in sistemul de infotainment, Mercedes adauga si un trackpad ce mie mi s-a parut mai usor de folosit. Si comenzile de pe volan sunt acum trackpad-uri, dar acolo nu mi se par atat de utile: tot mai sigur este un buton atunci cand mergi cu viteza pe autostrada si vrei sa schimbi postul de radio.
Sistemul de operare este usor de folosit, toate functiile fiind la indemana, chiar daca esti utilizator nou al brand-ului Mercedes. Camera pentru marsarier este atat de clara incat aveam impresia ca ma uit la filme in format Blu-Ray, iar conectivitatea (USB, Card SD, Bluetooth) este la ea acasa. Nu am decat o singura problema cu sistemul de infotainment: datorita plasarii sale si pentru ca nu este incastrat in bord, ecranul se incalzeste foarte tare atat de la soare cat si de la utilizare. Eu am testat masina intr-o perioada cand afara erau 35 grade Celsius la umbra, asa ca va puteti imagina uimirea mea cand am pus mana din greseala pe ecranul sistemului de infotainment si era cat pe-aci sa nu imi mai simt buricele degetelor. Nu cred ca aceasta caldura va avea vreun impact asupra ecranului pe o perioada indelungata, dar este ceva de care trebuie tinut cont.
Exterior
Cand a aparut noul Clasa E, noi cei de la eblogauto.ro incepusem sa avem o gluma: “De-acum cand intri intr-o reprezentata Mercedes nu mai spui ce model vrei, zici doar cat de mare vrei sa fie S-Klass-ul!”. Cam asta e povestea la exteriorul lui Clasa E, dar nu ma deranjeaza acest lucru. Clasa S este o masina foarte eleganta, era si normal sa “doneze” din eleganta ei si fratilor mai mici. Masina noastra de test drive arata bine, dar sunt de parere ca acest model arata cel mai bine cu kit-ul AMG; design-ul mai agresiv face din conservatoarea Clasa E o masina la care te uiti si a doua oara intrebandu-te: “Sigur nu poate mai mult decat arata?”. Lungimea masinii ii permite sa aiba un portbagaj mare (540 litri) si spatiu generos pentru cei din spate.
Pret
Mercedes Clasa E 220D porneste de la 50.000 euro, dar dupa ce adaugi optionalele pe care le avea masina noastra, ajungi undeva la 65.000 euro. E cam urat din partea germanilor ca ne pun sa platim in plus pentru lucruri precum bancheta spate rabatabila, dar ce mai conteaza 150 euro cand tu esti gata sa dai 65.000 euro pe o masina? Cred ca din clasa ei, E-Klasse este masina care isi merita cel mai mult pretul, atunci cand vine vorba de confort si calitatea interiorului. Totusi, sa vedem si cu ce vin cei de la Audi pe noul A6!
Vezi galeria foto completa: Click aici! Vezi alte teste cu modele Mercedes-Benz: Click aici!
Pro: interior, motor/cutie, spatiu bancheta spate, confort
Contra: implementarea ecranului sistemului de infotainment.
Productie
Adi Dima – tester
Catalin Trasca -foto
Spune-da – video
Parteneri
Tiriac Auto
ARTICOLE SIMILARE