Închide
Închide
Închide

INTERACȚIONEAZĂ CU NOI PE REȚEAUA DE SOCIALIZARE PREFERATĂ!

Test Drive BMW i8

Test Drive BMW i8

Probabil modelul cu cel mai surprinzător design din actuala gamă BMW, i8 a reușit să-mi instaleze un zâmbet pe față de care nu voi scăpa în viitorul apropiat.

Introducere

De la conceptul BMW Vision Efficient Dynamics prezentat în 2009 la Geneva ne întrebam dacă bavarezii vor lansa un asemenea model pentru publicul larg. Au trecut câțiva ani de atunci, împreună cu alte câteva concepte până în 2013 la Salonul Auto de la Frankfurt când întreaga lume a rămas uimită de faptul că designul final nu a deviat foarte mult de la prototip la varianta de serie, cum se întâmplă de obicei.

a-test-bmw-i8-eblogauto (1)

Design

Desenul lui i8 îmbină perfect eficiența cu frumosul: e oarecum rezultatul unui tango dintre un inginer aerodinamician și un designer. Da, este permis să-ți displacă, dar dacă o faci, ești printre puținii oameni cu o asemenea părere. Partea din față te privește cu o aroganță demnă de o mașină sport parcă venită din viitor. Atunci când o vezi în oglinda retrovizoare ai impresia că ești urmărit de vreo rudă de-a lui Megatron și vrei să te dai cât mai repede la o parte din calea sa pentru a nu-i stârni furia și de a începe vreo apocalipsă. Din lateral observi linii fluide care se îmbină într-o armonie specifică unui supercar italian. Dacă din față poți să îți dai seama că este un BMW datorită grilelor, din spate o dă de gol numai logoul BMW. Nu seamănă cu niciun model bavarez, dar continuă ideea generală a designului. Felul în care au fost desenate stopurile astfel încât să includă un canal pentru curgerea aerului îți oferă o ultimă amintire înainte ca mașina să dispară din fața ta. Tot acest ansamblu face din i8 o mașină cu un coeficient aerodinamic de doar 0.26  Pentru că designul este unul subiectiv, pot să afirm că Sophisto Grey, care era prezent pe modelul testat de mine, este culoarea cea mai potrivită pentru i8. Probabil că eu aș asorta-o cu accente i Blue în ciuda celor Frozen Grey metallic de pe mașina testată. În ceea ce privește jantele, i8-ul nostru a venit încălțat cu modelul W-spoke 470 de 20″.

a-test-bmw-i8-eblogauto (2)

Am lăsat la urmă ușile. De ce? Pentru că dacă nu rămâi impresionat de restul designului atunci când oprește un i8 lângă tine, sigur o să ridici o sprânceană când pasagerii vor coborî din acesta. Sunt motivul pentru care la o oprire de-a noastră un băiețel a strigat: „tati, tati, uite un avion!”.

Interiorul continuă liniile de la exterior, în aceeași manieră futuristă. Accentele Frozen Grey apar și la interior pentru a-ți reaminti de exteriorul mașinii. În ciuda acestui fapt, precum în cazul celuilalt model cu i în față, dacă ai mai condus un BMW nu trebuie să îți faci griji legate de folosirea controalelor: toate sunt la locul lor. Calitatea materialelor se ridică la așteptările oricărui om care ar cumpăra o asemenea mașină. Pielea moale (Carpo Amido în cazul nostru) acoperă mai toate locurile unde poți ajunge, inclusiv zona inferioară a planșei de bord. Pentru a-l face fericit și pe inginerul din tine, atunci când ușile sunt deschise poți observa structura de plastic ranforsat cu fibră de carbon. Planșa de bord este dominată de un ecran de 8.8″ de pe care poți opera toate funcționalitățile mașinii (sistemul de infotainment, navigația etc). Vitezometrul este unul digital al cărui culoare se modifică în funcție de modul de condus ales: Confort-gri, Eco Pro-gri+albastru sau Sport-portocaliu+roșu.

a-test-bmw-i8-eblogauto (10)

Confort

Din cauza pragurilor laterale ridicate, accesul în i8 este cam dificil, dar în timp te obișnuiești. Modul de urcare în mașină este asemănător cu cel al unui pilot într-o mașină de competiție. Suspensia este dură și nu recomand să parcurgeți distanțe lungi pe drumuri mai puțin line. Scaunele sunt impecabile. Sunt confortabile și reușesc să te susțină atunci când alegi să îi verifici puterea pe un drum virajat. Probabil te întrebi dacă 4 persoane au loc în i8. Răspunsul este nu prea, dar dacă tot vrei să te lauzi cu noua achiziție în fața prietenilor tăi, du-i pe o distanță scurtă pentru a nu le cauza dureri la genunchi. Locurile din spate au foarte puțin spațiu pentru picioare și cap. Prefer să mă gândesc la acele locuri ca la un spațiu de depozitare mai mare. Am folosit sistemul audio Harman-Kardon mai mult pentru a genera sunetul motorului din modul sport decât pentru a asculta muzică, dar nu te va dezamăgi nici dacă alegi să-l asculți pe Chopin. Restul sistemului de infotainment (iDrive) este precum cel prezent în oricare model BMW mai bine echipat din aceeași generație.

a-test-bmw-i8-eblogauto (9)

Tech corner

BMW i8 îmbină puterea a două motoare: unul electric cu o putere de 131 cp pentru puntea față și unul termic cu o cilindree de 1500 cmc și 231 cp trimiși la roțile spate printr-o cutie de viteze automată cu 6 rapoarte. În total acestea livrează o putere de 362 cp și un cuplu de 570 Nm. Probabil nu vei fi crezut când o să-i răspunzi vreunui trecător cu aceste cifre, sau cu faptul că motorul termic biturbo dispune de 3 cilindri așezați în linie. Nu sunt niște numere foarte impresionante, dar sunt ajutate și de masa redusă a întregii mașini de doar 1485 kg, datorită structurii din aluminiu și a celulei pasagerilor din plastic ranforsat cu fibră de carbon. Tot pe puntea spate mai este amplasat și un generator care realizează recuperarea energiei cinetice din timpul frânării și încărcarea bateriilor. Toate aceste lucruri fac din i8 un automobil cu comportament polivalent: poate rula cu tracțiune față în modul electric, cu tracțiune spate atunci când ai rămas fără curent în baterii, sau cu tracțiune integrală.

a-test-bmw-i8-eblogauto (13)

Bateria se încarcă atât în mers, dar poate fi încărcată de la o priză normală în aproximativ două ore și jumătate. Autonomia în modul electric nu este una impresionantă, 37 km anunțați oficial de bavarezi, care se traduc undeva la 25 km în traficul real. Nu este rău, pentru că motorul electric este folosit la i8 pentru avantajul său: cuplu instant. Autonomia totală se ridică undeva la 500 km dacă nu ai talpa grea. Ți se pare puțin? Gândește-te că BMW i8 are un rezervor de combustibil de doar 42 de litri.

Accelerează de la 0 la 100 km/h în 4.4 secunde fiind la fel de rapid precum un Aston-Martin DB9 GT care dispune de un motor V12 de 5.9 litri, sau mai rapid decât un Bentley Continental Flying Spur Speed W12 de 602 cai putere și 816 Nm.

Proba practică

Dacă criticam suspensia la capitolul confort, din punct de vedere dinamic se observă că inginerii au sacrificat suspensia moale pentru comportamentul sportiv al mașinii. Ajutat de un centru de greutate foarte jos și de aerodinamică, i8 parcă stă lipit de asfalt și nu prea poți să îi faci nimic să schimbi acest lucru. Îți conferă foarte multă încredere pe virajele rapide în care simți că ai putea să mergi și mai tare fără a te îndepărta de senzația că mergi ca pe șine. Masa redusă a mașinii te face să nu simți ruliul. Direcția este puțin cam moale până când comuți în modul sport. Dacă tot am amintit de acesta, consider că i8-ul ar trebui condus numai pe sport. Mașina se schimbă radical, reprizele de accelerație sunt mai violente, motorul urcă mult în ture, direcția devine mai precisă, te face să te lupți cu volanul atunci mergi tare pe viraje și sistemul de frânare este adaptat perfect întregii mașini.

a-test-bmw-i8-eblogauto (15)

Vizibilitatea are de suferit din cauza formei mașinii: montantul A este destul de gros și o să îți intre în câmpul vizual în oraș sau pe drumurile virajate. În spate, vizibilitatea este la același nivel cu cel al unui supercar, dar pentru manevrele de parcare ești ajutat de camera amplasată deasupra numărului de înmatriculare și de oglinzile laterale destul de mari. Pentru drumurile pe timp de noapte poți să optezi când îți configurezi mașina pentru faruri Laser.

Spațiile de depozitare nu sunt foarte numeroase, iar cele de pe uși lipsesc din motive de siguranță. Așadar, toate spațiile de depozitare sunt așezate pe consola centrală. Nu sunt mari, dar îți ajung cât să îți pui telefonul, portmoneul și o legătură de chei. Cu 154 de litri împărțiți mai mult pe verticală portbagajul este aproape inexistent așa că o să folosești cele două locuri din spate ca și spații de depozitare mai generoase atunci când ai nevoie.

a-test-bmw-i8-eblogauto (16)

Concluzii

BMW i8 este mașina pe care dacă o conduci nu poți să rămâi neobservat. Probabil că aș fi preferat un sunet real în locul celui provenit din difuzoare sau mai mulți cai putere, cel puțin pentru a echilibra balanța dintre design si putere, dar nu pot fi cârcotaș: i8 face ce trebuie să facă și o face bine. Mă face să aștept materializarea conceptului Vision. Este o mașină rapidă și eficientă, exact ce a vrut constructorul bavarez să transmită. Ah, au mai vrut să ne zică ceva: dacă vor, pot!

Productie
tester: Horațiu-Șerban Voicu
foto: Claudiu Morar, Calin Tamas
Parteneri:
Automobile Bavaria Group, PONY Car Sharing si F64

 

reclama