Închide
Închide
Închide

INTERACȚIONEAZĂ CU NOI PE REȚEAUA DE SOCIALIZARE PREFERATĂ!

Termeni Auto: Ep.2 Limuzina

Termeni Auto: Ep.2 Limuzina: Acest vehicul extrem de elegant a ajuns să fie asociat cu bogătia şi un anumit statut social. Dar din ce colţ al lumii provine această extravagantă invenţie? Răspunsul la întrebarea anterioară ni-l oferă etimologia cuvântului.

Apărut în 1902, acest termen îşi are originea din limba franceză: ‘limousine’. Limousin este o regiune din centrul Franţei, care îşi trage originea din lat. Lemovices ( un trib galic, numele lui traducându-se prin: ‚ cuceritorii cu ajutorul ulmului’ ).Denumirea vehiculului este bazată pe o similitudine: este numit după un timp de mantie şi glugă, care a fost purtat de păstorii din regiunea Limousin.Acest element a dăinuit, primii şoferii purtând o mantie pentru a se proteja de vreme. Ulterior , asemănarea s-a făcut cu acoperământul trăsurilor ajungându-se până la automobilul din prezent.Aceste vehicule exclusiviste sunt foarte puternice, depâşind uşor 400 cai putere.Dar, ce este un cal putere?

Un alt termen folosit in industria auto este : ‚cal putere’ definit ca o unitate de măsură pentru putere. Corespondenţa cu celelalte limbi este bazată tot pe traducere: fr.‘cheval-vapeur’, engl.’horsepower’.Prin urmare termenul provine de la cantitatea de muncă, pe care o poate produce un cal ! Inginerul James Watt (sfârşitul secolului XVIII) a adoptat acest termen atunci când se folosea de cai pentru a căra carbunele de la o mină.El a vrut să stie câtă putere aveau aceşti cai şi a măsurat cât puteau munci într-un minut pentru a putea face o comparaţie în scopul îmbunătăţirii motoarele sale cu aburi. Un om sănătos poate sustine aproximativ 0,1 cai putere, o maşină poate genera mai multe sute de cai putere, în timp ce o turbină cu abur într-o instalație de energie electrică poate produce mai mult de 1,5 milioane de cai putere.

Şi în acest articol am străbătut urmele istoriei ajungând până în prezent, unde un deziderat frecvent este sa fii posesorul unei limuzine cu mulţi cai putere.

carvertical VIN
reclama