Viteză maximă de 150 km/h pe autostradă! Cehia consideră că infrastructura modernă îi permite să ridice limita de viteză pe anumite porțiuni de autostradă. Primele teste vor fi efectuate pe D3 iar limita de viteză ar putea fi ridicată în funcție de trafic și condiții meteo. Vor fi efectuate teste și pe D11 și D1 și aceste noi limite ar trebui să intre în vigoare în curand, chiar la începutul lui 2025. Nu doar Cehia dezbate probabilitatea măririi limitei de viteză, și Italia și Austria ar dori să facă acest lucru pe anumite tronsoane. De cealaltă parte, Germania se pare că vrea să limiteze și mai mult viteza cu care se poate circula pe Autobahn, ba chiar se pare că zonele fără limită de viteză ar putea fi eliminate. Mă bucură să aud așa ceva, într-adevăr autostrăzile moderne sunt extrem de eficiente și viteza mărită nu ar crea mari probleme, mai ales că mașinile moderne au din ce în ce mai multe sisteme de siguranță. Noi abia construim autostrăzile, dar partea bună este că sunt construite bine, am mers pe A7 de la Buzău la Focșani și este vis. Abia aștept să avem mai multe autostrăzi!
3 mașini Aro cu 5 clujeni la bord au ajuns în cel mai nordic punct al Europei! Aventura clujenilor a durat 21 de zile și i-a purtat prin 12 tări, până au ajuns la Nordkapp, în Norvegia. Se pare că nu au fost probleme cu fiabilitatea, în ciuda faptului că mașinile au peste 20 de ani și călătoria a însumat circa 9000 de kilometri! Cei 5 sunt membri ai asociației NapocAro și, evident, sunt pasionați de acest model, prin urmare cele 3 exemplare care au parcurs drumul nu erau deloc într-o stare precară. Unul dintre membrii expediției a declarat că atunci când au oprit la granița cu Norvegia, vameșii i-au întrebat dacă nu cumva cară cartofi. Nu i-au întrebat de țigări sau alcool, doar de cartofi. Temperaturile se pare că au scăzut până la -29 de grade, resimțite la -38 de grade, dar în ciuda acestui lucru, românii au fost dotați cu încălzitoare, astfel că în mașină erau 22 de grade când ei dormeau. Un alt lucru interesant este că vameșii din Norvegia au spus că nu aveau marca Aro în baza de date, semn că aceasta a fost prima dată când un Aro a intrat în țara nordică. Mi se pare foarte tare aventura clujenilor, acum să vedem pe unde vor mai pleca.
2 betoniere au blocat traficul pe autostrada A7 pentru că, așa au avut chef, cred! Cele 2 betoniere ale firmei UMB, cea care în acest moment lucrează la mare parte dintre proiectele de infrastructură din țara noastră, au blocat ambele benzi de pe autostradă, dar nu aș putea să vă spun motivul pentru care au făcut acest lucru. Se pare că aceștia circulau cu circa 90 km/h, departe de limita de 130 km/h care e permisă pe acea porțiune de drum. Câțiva șoferi frustrați au devansat cele 2 camioane pe banda de urgență, fapt ce este ilegal, chiar și în acest caz. Într-un final, polițiștii vrânceni s-au autosesizat și l-au identificat pe șoferul betonierei ce mergea pe banda 2 ca fiind un gălățean de 58 de ani. Măsurile luate împotriva acestuia au fost o amendă de 1200 lei și suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice pentru 60 de zile. Deși gestul camionagiului este sub orice critică, șoferii exasperați nu ar fi trebuit să depășească pe banda de urgență, iar faptul că nu au luat și ei amendă este o dovadă de clemență din partea polițiștilor. Tu ce ai fi făcut dacă erai în spatele celor 2 betoniere care blocau calea?
Un șofer a fost prins de polițiști în capitală, iar aceștia l-au trimis la bancomat pentru a scoate bani de șpagă. Se pare că un șofer a fost oprit undeva pe raza sectorului 1 iar cei 2 polițiști care l-au tras pe dreapta au observat că acesta nu are asigurare RCA. În acest moment se pare că unul dintre oamenii legii a pretins suma de 500 de lei pentru a-l scăpa pe șofer de dispozițiile legale. Când șoferul a declarat că nu are bani la el, i s-a sugerat subtil că în zonă sunt multe bancomate de la care ar putea retrage banii. A mers și a retras cei 500 de lei și apoi i-a oferit polițiștilor. Ce nu înțeleg eu din toată situația asta este cum se face că fapta aceasta a ajuns publică? Dacă oamenii legii au primit ce au vrut, iar șoferul a rămas cu plăcuțele și certificatul de înmatriculare, atunci ce s-a întâmplat? Mai mult de atât, se pare că polițiștii au fost reținuți 24 de ore, după care Parchetul i-a lăsat în libertate sub control judiciar, pe când șoferul este cercetat pentru infracțiunea de dare de mită. Deci, ce s-a întâmplat, de fapt, aici? Ceva e putred.
Cea ce vedeți în poze, este un Renault! Se numește Filante Record 2025 și este o mașină electrică cu o baterie foarte mare de 87 kwh, dar cu o masă totală extrem de mică. Monopostul este inspirat din modele Renault care în anii 20, 30 și 50 au luptat pentru recordul absolut de viteză. Are o lungime de 5.12 metri, dar în ciuda faptului că este o mașină electrică, cântărește 1000 de kilograme, ceea ce este uimitor, având în vedere că doar bateria cântărește 600 de kilograme! Acum ajungem și la motivul pentru care voiam să vă arăt acest concept – șasiul ultra ușor fabricat din aluminiu, carbon și oțel. Deși ceea ce vedem acum este un concept, vă garantez că în câteva zeci de ani, vom avea mașini ce vor utiliza aceste tipuri de șasiuri ultra ușoare. Avem nevoie de așa ceva, având în vedere cât de grele au devenit mașinile în ultima vreme. S-a utilizat și imprimare 3D pentru a fabrica piesele din aluminiu cu o precizie incredibilă, astfel că tot procesul este extrem de eficient, ceea ce ar putea însemna și costuri relativ reduse de producție. Cei de la Renault chiar reușesc lucruri incredibile în ultima vreme și mă bucur să aud că sunt primii dintre producătorii de volum care se ocupă de această problemă de care ne plângem cu toții în ultima vreme – masa mașinilor crește de parcă e scăpată de sub control! Un Audi Avant cântarește acum aproape 2 tone! Abia aștept să văd cum vor folosi francezii această tehnologie.
Acesta este primul BMW M3 CS Touring! Modelul păstrează aceeași motorizare precum CS-ul sedan, adică același motor 3.0 în 6 cilindri cu 2 turbine care dezvoltă 550 cai putere. De pe loc, break-ul atinge 100 km/h în 3.5 secunde, iar de la 80 la 120 km/h, mașina ajunge în 2.7 secunde, deci depășirile nu vor fi niciodată o problemă. Pentru a susține aceste performanțe incredibile, modelul utilizează xDrive și o cutie steptronic în 8 rapoarte. Viteza este limitată electronic la 300 km/h, iar pentru a ține în frâu break-ul de 1850 kilograme, BMW oferă și diferențial activ M pentru puntea spate. Acest diferențial este îndeajuns de puternic pentru a-ți permite să trimiți toată puterea mașinii numai la puntea spate, astfel că modelul nu se îndepărtează de rădăcinile unui BMW M pursânge. Jantele sunt de 19 pe față și 20 pe spate, dar pentru dimensiunile lor, sunt ușoare, astfel că mașina vine extrem de bine dotată din fabrică, dar dacă vrei să oprești mai repede decât accelerezi, poți dota noul M3 CS Touring și cu frâne ceramice. Este ceva teribil de atrăgător la un break rapid, eu de curând am avut norocul să conduc un M4 Competition Cabrio care are aceeași evacuare ca acest break CS și trebuie să vă spun că se aude incredibil. NU știu ce aș alege dintre decapotabilă și break, îmi plac ambele prea mult.
Nu românii au cel mai vechi parc auto din EUROPA! Asociația constructorilor Auto din Europa a preconizat că în 2023, 1.8% din mașinile înmatriculate erau electrice, iar dacă se iau în considerare și modelele plugin hibrid, ajungem la o pondere de 3.9% din totalul flotei auto europene din 2023. Se pare că europenii își schimbă mai rar mașinile, durata medie fiind de 12 ani și jumătate, în vreme ce flota cea mai vârstnică din Europa se află în Grecia! La polul opus, Luxemburgezii își schimbă mașinile la 8 ani. Cea mai mare densitate se află în Italia, acolo există 694 de vehicule per 1000 de locuitori, iar la polul opus se află Letonia cu doar 381 de vehicule la mia de locuitori. În medie un European parcurge un circa 12.000 kilometri anual, așa că aveți grijă la kilometrajul mașinilor aduse din vestul Europei. Nu uitați, aceste date sunt pe anul 2023, abia aștept să vedem și datele pe 2024 pentru a ne da seama dacă mașinile electrice au căpătat mai multă tracțiune, în ciuda faptului că multe țări au renunțat la ecobonusul oferit pentru a-ți cumpăra un model electric.
CONCLUZII
Nota:
ÎȚI PLACE CE AI CITIT ? INTERACȚIONEAZĂ CU NOI PE UNA DINTRE REȚELELE DE SOCIALIZARE FAVORITĂ !