2

[Sfaturi utile] Cum depozitezi anvelopele pe care nu le folosești

Hyundai Ploiesti!

Dacă nu folosești anvelope all season, atunci esti familiarizat cu schimbul de anvelope de iarna și vară între anotimpuri. Depozitarea neadecvată poate dăuna anvelopelor, iar tu vei fi nevoit să cumperi unele noi. De aceea trebuie să iei în considerare unde și cum depozitezi anvelopele care nu sunt momentan în uz.

Cum ar trebui depozitate?

Felul în care depozitezi anvelopele dictează cât de mult o să le poți folosi. Cel mai bine este să depozitezi cauciucurile deasupra pământului, angățate undeva. Spațiul de depozitare trebuie să fie unul răcoros, uscat și curat. Ține anvelopele departe de surse de căldură sau apă.

Dacă anvelopele sunt încă pe jantă, le poți depozita în poziție orizontală una peste cealaltă. Dacă anvelopele nu sunt atașate pe jantă, este recomandat să le poziționezi vertical.

Când ai de-a face cu anvelope de iarna, trebuie să cunoști câteva aspecte. În primul rând, nu trebuie să le lași echipate și nefolosite pe mașină mai mult de o lună. Acest lucru le poate dăuna și afecta în mod negativ viitoarea performanța. În loc de asta, te poți asigura că schimbul cu anvelope de vara este făcut din timp. De asemenea, ține minte poziția anvelopelor după ce sunt scoase. Astfel, iarna viitoare vei putea să le schimbi pozițiile pentru a preveni uzura. Este recomandat ca înainte de depozitare să le cureți bine cu apa și să le lași la uscat o vreme.

Cel mai important lucru la care trebuie să fii atent sunt crăpăturile de pe cauciuc. Acestea apar când anvelopele nu sunt folosite pentru o perioadă lungă de timp. Când roțile sunt în mișcare, substanțele anti-UV de oxidare mențin anvelopele flexibile. Când ele nu sunt în mișcare, aceste substanțe nu sunt distribuite în mod egal și astfel apar zonele uscate.

Unde ar trebui depozitate?

Dacă nu ai anvelope all season, trebuie să te preocupe spațiul de depozitare al anvelopelor care nu se află în uz. Fie că sunt anvelope de vara sau de iarna, ele trebuie depozitate într-un loc răcoros, ferit de razele soarelui. Expunerea la astfel de factori pe durate îndelungate va afecta calitatea cauciucului și astfel vor rezulta crăpături. Cele mai bune locuri de depozitare sunt garajele, subsolurile sau magaziile. Asigură-te că fiecare anvelopă este învelită într-un sac sau pungă dintr-un material opac. Verifică dacă suprafețele de depozitare sunt curate, nu au combustibil sau alte substanțe ce pot deteriora cauciucul.

Dacă locuiești la casă, depozitarea anvelopelor ar trebui să fie destul de ușor de făcut. În schimb, dacă locuiești la oraș, spațiul ar putea deveni cu ușurință o problemă. Dacă nu îți permite spațiul, poți închiria un loc într-un garaj sau alt spațiu de depozitare.

Dacă ai nevoie să depozitezi anvelope pe o durată scurtă, poți așeza anvelopele una peste alta. Condiția este ca înălțimea lor să nu depășească 1,2 metri. De asemenea, dacă este posibil, încearcă sa nu le așezi direct pe pământ, ci pe un suport.

La fel ca orice altceva, anvelopele îmbătrănesc și resimt efectele trecerii timpului. Dar dacă urmezi aceste sfaturi, vei ajuta la încetinirea procesului de uzare și prelungirea vieții cauciucului pe durata depozitării. Ține minte: înainte de montarea anvelopelor depozitate înapoi pe mașină, asigură-te că sunt verificate de către un profesionist!

Programeaza-te la un test drive!

Despre autor:

Sunt de profesie economist si in timpul liber tatic, deci nicio legatura cu industria auto. Dar pentru ca inca din copilarie iubesc masinile, in 2012 am pornit proiectul eblogAUTO.ro.

2 COMMENTS

 1. Anca Pavel

  Un articol foarte util!
  De asemenea, anvelopele trebuie depozitate:
  – la distanta de caldura cauzata de conducte calde si generatoare electrice,
  – pe suprafete de depozitare sunt curate si lipsite de grasimi, benzina sau de alte substante care ar putea deteriora cauciucul;
  – in medii uscate, bine ventilate, protejate de lumina directa a soarelui si de intemperii;
  – la distanta de substante chimice, solventi, hidrocarburi;
  departe de metale/bucati din lemn ascutite;
  – la distanta de orice sursa de caldura, flacara, obiect incandescent sau material care ar putea provoca scantei sau descarcari electrice;
  – departe de orice surse producatoare de ozon (transformatoare, motoare electrice, aparate de lipit, etc).

 2. Jojo

  Util articolul!
  Ale mele nu au janta si le-am agatat de peretii magaziei.Asa nu iau din spatiu si stau si ele intr-o pozitie ok.Magazia este in OSB, iar acoperisul este din table si incinge foarte tara vara.Pot fi afectate cauciucurile?Nu de alta, dar sunt noi si nu am dat 1700 lei pe ele!

Articole Similare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Cîmpurile obligatorii sunt marcate. *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.