Închide
Închide
Închide

INTERACȚIONEAZĂ CU NOI PE REȚEAUA DE SOCIALIZARE PREFERATĂ!

Povestea Peugeot la Car of the Year

Povestea Peugeot la Car of the Year

Peugeot este un reper important in industria auto din Franța cât și  în Europa. Astăzi aflăm povestea producătorului la concursul anual „Car of the Year”, acolo unde de-a lungul istoriei, 6 modele au reușit să obțină titlul.

Prima mașină ce a reușit adjudecarea premiului a fost Peugeot 504 în 1969. Design-ul mașinii a fost realizat împreună cu Pininfarina, iar jurații au rămas impresionați de aspect, unii spunând că are „ochii lui Sophia Loren”. Totodată, 504 a fost primul model cu tracțiune spate. Acest model a reușit să se impună și pe scena raliurilor, câștigând numeroase curse din Africa. Mașina a fost produsă în aproape 3.800.000 de unități.

Trecem acum la 1988, atunci când Peugeot 405 obține titlul printr-un scor favorabil. 54 din 57 de jurați i-au dat punctajul maxim modelului. Cu un aspect plăcut la exterior, mașina avea și tehnologii noi cum ar fi un motor turbo diesel de 1.9 litri și 90 CP plus apariția ABS-ului. 405 este un nume greu pe scena motorsportului. A câștigat Dakar-ul de 2 ori, cursa de la Pikes Peak tot de două ori prin mâinile lui Ari Vatanen. Totodată, mașina a mai fost văzută și la numeroase campionate de circuit acolo unde a făcut o treabă bună. Peugeot 405 a fost fabricat în 5 milioane de bucăți.

Cel de-al treilea model ce a obținut titlul a fost 307 în 2002. Modelul a ieșit în evidență cu înălțimea sa și practicalitate. Cu un design inspirat de la 206, mașina a fost un succes pentru constructor, fiind produsă în 3,7 milioane de unități. În plus a venit cu un motor de 2.0 HDI de 110 CP și filtru de particule. 307 a avut mai multe versiuni: hatchback in 3-5 uși, Break și CC. Acesta din urmă a fost adaptat și pentru Campionatul Mondial de Raliuri ce a reușit câteva victorii prin Marcus Gronholm.

Succesorul lui 307, 308 obține victoria în 2014. Modelul a venit cu un design modern și cu o greutate mai mică față de 307. La interior, inginerii au adus foarte multe îmbunătățiri ce poarta denumirea de Peugeot I-Cockpit ce este prezent în ziua de azi la majoritatea modelelor. Un volan compact, head-up display, consola centrală de mari dimensiuni plus un ecran de 9,7 inch sunt doar câteva dintre tehnologiile noi pe 308. 1,7 milioane de modele s-au vândut, iar în motorsport s-a remarcat prin modelul de TCR.

3008 câștigă titlul în 2017 și a devenit primul SUV din istorie ce obține această reușită. Design-ul modelului este unul spectaculos, la interior găsindu-se o nouă generație a Peugeot I-Cockpit ce oferă șoferului o experiență plăcută la volanul mașinii. La capitolul sportiv, 3008 DKR a obținut victoria în ediția 2018 a rally-raid-ului DAKAR alături de pilotul Carlos Sainz.

Ultimul model ce reușește să se impună la Car of the Year este generația a doua 208. Modelul obține cel de-al șaselea titlu pentru leul francez, iar noua generație a reușit să atragă atenția juriului din acest an prin design-ul foarte atractiv, dar și prin tehnologiile de ultimă generație. E-208 este primul model electric al mărcii și acest lucru a contat pentru adjudecarea premiului. Deja de la lansarea sa din Septembrie 2019, 208 are deja peste 130.000 de comenzi, dintre care 15% sunt pentru modelul electric.

reclama