Închide
Oferta AUTO
Închide
Oferta AUTO
Închide

INTERACȚIONEAZĂ CU NOI PE REȚEAUA DE SOCIALIZARE PREFERATĂ!

Oferta AUTO

[P] Cum sa conducem pe timp de iarna

Ca orice lucru nou, condusul presupune intelegerea si aplicarea unei conduite reglementate de lege. In Romania chiar si soferii profesionisti au dificultati in a tine pasul cu modificarile legislative in domeniu din moment ce actele normative sufera modificari constatante. O asemena modificare a fost adusa Ordonanţei de Guvern 5/2011 care reglementeaza de acum inainte obligativitatea anvelopelor de iarna doar când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada calendaristică astfel suntem obligati sa apelam la anvelope de iarna pentru a circula in siguranta si pentru a evita amenzi de pana la 8.000 de lei in functie de gravitatea faptei savarsite. Soferii tineri ar trebui sa cunoasca reglementarile in materie dar si sa inteleaga rationametul legiuitorului in aceasta privinta.

Este important sa stim ca toate anvelopele fie ele anvelope de iarna, anvelope de vara sau anvelope all season au o temperatura standard la care pliabilitatea si durabilitatea cauciucului incepe sa se schimbe. Inginerii o numesc „glass transition temperature” sau Temperatura de tranziție vitroasă (Tg), iar cand cauciucurile (polimerii) sunt utilizate sub temperatura sa de tranziție, acesta va deveni sticlos sau greu.

Anvelopele de vara au aceasta temperature in jurul temperaturii de 5 grade astfel utilizate sub aceasta temperatura soferul va sesiza o aderanta scazuta a cauciucului rezultand in distante de franare cu 10-20% mai mari.

Anvelopele de iarnă si cele all season sunt confecționate dintr-un tip de cauciuc care are o temperature de tranzitie mult scazuta decât anvelopele de vara. Acest lucru înseamnă că, chiar daca mercurul scade, anvelopa nu se va apropia de Tg, și va rămâne flexibil, ceea ce rezultă in mai puțina acumulare de zăpadă, și mai multă tracțiune.

Aceasta diferenta se poate sesiza si daca puneti mâna pe suprafața de rulare a unei roti pe o zi rece, o anvelopă de iarnă se va simți încă de cauciuc flexibil, pe cand o anvelopă de vară se va simți mai dura, mai mult ca lemnul.

Din cele prezentate mai sus rezulta ca anvelopele de iarna sau anvelopele all season sunt o necesitate nu numai pentru periodale in care carosabilul este acoperit de zapada, gheata sau polei dar si cand temperaturile din termometre sunt scazute.

Cautarea anvelopelor de iarna pentru masina ta ar presupune un timp indelungat de cercetari pana la gasirea celei potrivite.In sprijinul tau vine www.anvelopex.ro unde puteti selecta anvelopa dorita si in functie de mai multe criterii precum nivel de zgomot produs in mers dar si efiecienta cu privire la combustibil. Facand o comanda chiar acum vei beneficia de transportul gratuit in toata tara cu posibilitate de retur 30 de zile.

La anvelopex.ro se garanteaza ca sortimentul de anvelope este din cel mai inalt standard de calitate, iar livrarea rapida este garantata sa te scape de batai de cap.

Oferta AUTO
reclama