0

Ce mașină ne luăm cu 20.000 de euro?

Hyundai Ploiesti!

Să presupunem că printr-o mare fericire, ai ajuns să ai 20.000 de euro și vrei să îți iei mașină. Există diferite mașini pentru diferite tipuri de oameni. Mulți vor spune că nu e nimic mai bun decât o mașină nouă, alții vor spune că mai bine îți iei una mai veche și de restul banilor pleci în vacanță. Din orice categorie ai face parte, noi sperăm să avem un răspuns. Vom împarți alegerile noastre în 2 mari categorii: mașini noi și mașini second-hand. Am ales suma de 20.000 de euro pentru că reprezintă prețul mediu al unei mașini normal accesibile în Europa. Pentru români s-ar putea să fie un pic mai mult decât ne permitem dar având în vedere câte Audi-uri și BMW-uri sunt pe străzile noastre, 20.000 de euro s-ar putea să fie chiar accesibil pentru mulți alții. Vom încerca să profităm cât mai mult de bugetul nostru de 20.000 de euro.

Ce condiții vrem să îndeplinească mașina noastră de 20.000 de euro?

1. Să fie fiabilă. Această calitate este relativa. Cu toții am văzut Logan-uri care merg 200.000 km fără schimbări majore dar am văzut și Golf-uri stricate după 30.000 km. Până la urmă depinde de modul în care mașina e folosită și îngrijită… și de norocul fiecăruia.
2. Să aibă costuri de întreținere decente (consum, piese, etc). Mașinile care intră în acest top ar trebui să nu ne facă prea tare să plângem lângă pompa de benzină/motorină.
3. Să fie practică și/sau distractivă. E destul de greu să ai o mașină care e și practică și distractivă dar unii producători reușesc.
4. Să nu fie cu volan pe dreapta! Da, e ușor să îți iei Seria 7 în banii ăștia… dar cu volan pe dreapta, cui îi trebuie?

Mașini noi:

1.      Citroen C4.Da, am pus o mașină franțuzească în top. Știu ce veți spune: ieftine la cumpărare, scumpe la piese. Francezii sunt conștienți de acest renume nefast așa că mașinile lor încep a fi din ce în ce mai fiabile cu aceste noi modele. Un C4 1.6 e-HDI cu 115 cai putere și echipare Exclusive ajunge la 17.980 EUR. Pe lângă asta, mașina are un design foarte ineresant, tineresc.

citroen-C4
2.      Toyota Avensis. Da, poate că nu este o mașină foarte distractivă dar fiabilitatea este legendară. Varianta 1.6 cu echipare Comfort și cutie manuală cu 6 trepte consumă 8.5 l/100km și are un preț de 18.062 EUR. Noi zicem că nu are ce să iasă rău.

toyota-avensis
3.      Honda Civic Sedan. Nu am ales varianta celebră hatchback pentru că vrem o mașină cât mai practică. Cu prețuri pornind de la 16.690 EUR, echipări decente și un consum mixt de 7l/100km dintr-un motor ce ține în frâu 142 de cai putere, mașina este una dintre cele mai bune investiții.

honda-civic-sedan
4.      Volkswagen Golf. Nu se putea să nu fie și un Volkswagen, nu? Adevărul e că românii sunt mari consumatori de Volkswagen și pe bună dreptate: Golf-ul este o mașină relativ practică, puțin sportivă și cu nivele de echipare diverse, ușor de condus prin zonele aglomerate ale țării. Spre exemplu, un Golf Comfortline 1.4 TSI cu cutie manuală în 6 trepte ajunge la 18.865 EUR. Sehr Gut! Dacă tot suntem aici, va ofer și un bonus: SEAT Leon Style 1.4 TSI la 17.677 EUR. Același șasiu, aceleași motorizări, aproape aceleași echipări dar stiluri complet diferite. Se vede că amândouă mașinile sunt făcute de VAG.

volkswagen-golf-7 Seat-Leon
5.      Hyundai Elantra. O marcă ce începe a fi cumpărată tot mai des de români, Hyundai a fost apropiată cu scepticism de compatrioții noștri datorită fiabilității. În ultimul timp însă, cei de la Hyundai au făcut minuni cu fiabilitatea, așa că o Elantra cu echipare Highway Heat și motor 1.6 Benzină și 132 cai putere, ajunge la 16.558 EUR.

hyundai-elantra

Mașini second-hand:

1.      Skoda Octavia 3. O altă mașină preferata a românilor din concernul VAG, Octavia este o mașină ce poate fi găsită pe străzile din România în general pe motorină. Noi am găsit o mașină foarte puțin rulată la 16.600 EUR cu motorizare diesel 1.6 (105 cai putere). Având în vedere că se mai și poate negocia, mașina poate fi cumpărată cu 16.000 EUR lejer. Chiar dacă nu e înmatriculată în România, nu e nicio problemă pentru că înmatricularea motoarelor EURO 5 e foarte ieftină.
http://www.autovit.ro/skoda-octavia-C34527574.html

Skoda-Octavia-3
2.      BMW 320 d. Am găsit un exemplar la 19.999 EUR, înmatriculat în Germania (inamtricularea nu este scumpă) cu motorizare diesel, 184 cai putere și cutie automată. Sunt multe BMW-uri bune la prețul asta dar cele mai bune sunt cele rulate în alte țări. Știți prea bine la ce mă refer.
http://www.autovit.ro/bmw-320-C34746702.html

BMW-320
3.      Subaru Impreza (2010). Dacă vrei să te simți Ken Block în parcarea din fața blocului, nimic nu te va face să fii mai fericit decât un Subaru. Noi am găsit unul la 19.800 (negociabil). Probabil vei vărsa o lacrimă când va trebui să pui benzină dar de restul de bani îți iei și o bicicletă. Dar ai Subaru Impreza!
http://www.autovit.ro/subaru-impreza-C34750925.html

subaru-impreza
4.      Triumph Spitfire. Nu sunt mulți care cunosc această mașină, dar cei care o cunosc nu o uită niciodată. O bijuterie făcută de britanici în 1971 cu un motor 1.6 de 65 cai putere (nu, n-am greșit nimic, are 65 cai putere), decapotare manuală, inteior piele, toatea astea la 15.900 EUR. Inclus în preț: toate capetele întoarse ale trecătorilor.
http://www.autovit.ro/triumph-spitfire-C34155944.html

triumph-spitfire
5.      Lotus Elise (2003). Puține mașini reușesc ce reușește această mașină: fiabilitate+putere (motor honda 1.8 litri 140 cai putere), dramatism (arată ca și cum are avea 415757 cai putere) și o istorie mai veche decât mulți dintre cei ce vor citi articolul ăsta. Nu mai sta pe gânduri, du-te și ia-ți un Lotus. Se vede că sunt fan al mărcii, nu?
http://www.autovit.ro/lotus-elise-C33813795.html

lotus-elise

Mai în glumă, mai în serios, cam asta ne-am lua noi cu 20.000 de euro. Așteptăm și propunerile voastre în comentariile de mai jos.

Pace și prietenie pe șosele!

Despre autor:

Ziua pasionat auto, noaptea actor, dar tot timpul cu 3 pedale și un volan la îndemână.

Articole Similare

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Cîmpurile obligatorii sunt marcate. *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.