Dacă te nemulțumește simplitatea funcțională a lui Opel Combo, dar designul îndrăzneț al lui Citroen Berlingo este prea mult pentru tine, atunci calea de mijloc ideală este cu siguranță Peugeot Rifter. În ultima vreme MPV-urile de dimensiuni mici sunt din ce în ce mai puțin căutate, dar SUV-ul acela la care te gândești s-ar putea să nu facă ce poate mica dubiță franțuzească. Haideți să aflăm împreună de ce.
Majoritatea cumpărătorilor din acest segment vor opta cu siguranță pentru un motor diesel, iar mașina noastră era dotată exact cu motorul de 1,5 litri diesel ce dezvoltă 131 cai putere si 300 Nm. Cuplul maxim era dezvoltat la aproximativ 1800 turații ceea ce oferea mașinii noastre o agilitate neașteptată în oraș, mai ales dacă luam în considerare faptul că masa este de aproximativ 1,4 tone. Totuși, acest cuplu se plafona destul de repede, astfel că la 2500 turații mașina deja nu mai accelera deloc, doar făcea zgomot mai mult. Punctul forte al performanței lui Rifter este în oraș, având în vedere că mașina are nevoie de aproximativ 4 secunde pentru a ajunge de la 0-60 km/h. Cutia de viteze manuala in 6 trepte este de preferat celei automate care nu se împacă prea bine cu condusul în oraș. Din punct de vedere al manevrabilității modelul în cauză are un șasiu gândit pentru confort, astfel că la intrarea în viraj mai îndrăzneață vei simți ruliu, poate nu atât de mult pe cât te-ai aștepta, dar îndeajuns încât să nu uiți ce fel de automobil conduci. În oraș suspensia confortabilă nu te zgâlțâie ca pe un sac de cartofi, deși ai putea căra mulți din aceștia dacă ai vrea.
După un drum întins și apoi condus constant în oraș, Peugeot Rifter indica un consum de 6,3 l/100 km, ceea ce este mult peste consumul de 5,0 l/100 km titrat de constructor, dar nu este un consum rău deloc pentru o mașină extrem de practică ce poate să și genereze bani, nu doar să-i consume. La viteză constantă de 100 km/h, consumul instant al mașinii este de aproximativ 4 l/100 km, ceea ce denotă un consum exemplar la drumuri lungi. Consumul exclusiv urban ar fi de 6,5 l/100 km, cimentând astfel statutul lui Rifter de mașină cu costuri reduse de întreținere.
Interiorul lui Peugeot Rifter este identic cu al verilor Opel Combo și Citroen Berlingo, dar mașina noastră a venit fără vestita consolă suspendată de plafonul panoramic, deși aceasta poate fi cumpărată ca opțional și pe Peugeot. Pentru a compensa un spațiu de stocare practic ce nu se afla pe modelul nostru, consola centrală era extrem de spațioasă (încăpeau aproximativ 2 sticle de apa de 2 litri), astfel că nu am simțit lipsa consolei suspendate decât când s-a făcut noapte, aceasta împrăștiind în habitaclurile lui Opel Combo și Citroen Berlingo o lumină ambientală interesantă.
Scaunele spate rabatabile erau foarte ușor de folosit iar acesta e un lucru important: cu cât e mai ușor să folosești un lucru, cu atât îl vei folosi mai mult. Rabatate, aceste scaune ofereau sentimentul unui adevărat furgon: o platformă dreaptă de încărcare și un spațiu maxim de încărcare de 3000 litri, îndeajuns de lat și lung încât să poată susține mica ta afacere. Dacă scaunele banchetei spate erau ridicate, portbagajul tot rămânea cavernos: 775 litri. Spațiile de stocare bine gândite puteau foarte ușor să suporte utilizarea zilnică, mai ales dacă ești părinte – materialele sunt ușor de curățat iar prinderile ISOFIX de pe bancheta spate oferă siguranță micilor ocupanți.
Scaunele erau îndeajuns de confortabile, atât pentru cei din spate, cât și pentru cei din față iar materialul folosit în cea mai mare proporție în interior era plasticul. Principalele zone de atingere erau bine finisate, dar în zonele mai ascunse era evidentă mentalitatea de tăiere a costurilor.
Conexiune Bluetooth, wireless charging pad, USB, jack 3,5 mm, senzori de parcare, sistem audio cu 6 boxe – sunt doar câteva lucruri care îți fac viața mai ușoară în această mașină.
Peugeot Rifter reușește să fie mai conservator decât Citroen Berlingo, dar cu un design un pic mai special decat Opel Combo, astfel că ar putea fi calea de mijloc perfectă pentru utilizatorul care vrea o singură mașină ce le face pe toate: practică pentru munca din timpul săptămânii, dar îndeajuns de arătoasă încât să o poți arăta și soacrei fără ca ea să îi aducă aminte soției tale că putea să aibă orice alt băiat din sat atunci când s-a hotărât să se căsătorească cu tine. Pachetul GT-Line și jantele pe 17 inch oferă un aer de offroader agresiv lui Peugeot Rifter, fapt ce pare că se potrivește la fix caracterului acestei mașini.
Sunt multe moduri prin care poți intra în posesia unui Peugeot Rifter, dar al nostru costa 25,500 Euro cu TVA inclus, ceea ce nu va fi pe placul majorității cumpărătorilor. Partea bună este că vânzătorii îți vor oferi cu siguranță un discount sănătos când vei merge în showroom, iar nivelul de echipare pe care îl aveam noi nu este necesar pentru a avea o experiență plăcută la bordul unui Peugeot Rifter.