Închide
Închide
Închide

INTERACȚIONEAZĂ CU NOI PE REȚEAUA DE SOCIALIZARE PREFERATĂ!

Test Drive Citroen C3 SHINE 1.6 HDI 100 CP 2017

Test Drive Citroen C3 SHINE 1.6 HDI 100 CP 2017

Francezii de la Citroen au fost tot timpul priviti ca fiind rebelii design-ului auto si intotdeauna au avut ceva de zis cu modelele puse pe piata: fie ca a fost vorba de confort absolut cu modelele BX, XM, etc, fie ca a fost vorba de inovatie la micile zgarieturi din parcare cum a fost cu C4 Cactus, designer-ii nu se lasa batuti si aduc C3-ul la viata cu cateva elemente imprumutate de la fratele mai mare Cactus, sperand ca astfel vor oferi un impuls vanzarilor.

Performante

Citroen pune la dispozitie 3 motorizari pe benzina si doua pe motorina pe noul C3: benzina (toate motoarele sunt 1.2) 68 cai putere, 82 cai putere si 110 cai putere; motorina (ambele motoare au o capacitate de 1.6 litri) 75 cai putere si 100 cai putere. Toate motoarele se supun normelor de poluare Euro 6 iar cele pe benzina au 3 cilindri, pe cand cele pe motorina au 4 cilindri.

Masina noastra era echipata cu motorul diesel de 100 cai putere si o cutie manuala in 5 rapoarte. Pana acum toate bune si frumoase, dar trebuie sa discutam putin mai pe indelete despre sentimentul pe care ti-l oferea Citroen C3 in timp ce erai la volan. Pedala de acceleratie era moale si apasai 50% din intreaga ei cursa si nu se intampla nimic, apoi… se intampla ceva. Ceva mic. In fine, nu ne asteptam de la o astfel de masina sa fie rapida, dar uneori parea mult prea lenta, in ciuda faptului ca in fisa masinii scrie ca ajunge de la 0-100 km/h in 10.6 secunde. Dupa ce mi-am resetat modul de a gandi si am inceput sa apas acceleratia pana spre capatul cursei, am inceput sa am si niste rezultate. Totusi, in acelasi timp au inceput sa creasca si cifrele ce imi indicau consumul.

Din punct de vedere al stabilitatii, nu am simtit probleme la viteze mari, in ciuda faptului ca am circulat doar in oras, iar suspensia si-a facut treaba cat a putut ea de bine. Asta nu insemna ca C3 este o masina confortabila, dar este exact cum te-ai astepta de la o masina frantuzeasca ieftina. Rapoartele cutiei erau lungi pentru a suplini lipsa celei de-a sasea trepte, astfel ca in treapta a treia mergeam in oras cu 60 km/h la 2000 rpm. Totusi, cutia echipata pe masina noastra de presa avea o problema pe care nu am sesizat-o doar eu ci si Ionut, fotograful nostru, cand muta masina de colo-colo: treapta a treia avea o problema evidenta, cuplarea facandu-se uneori destul de greu. Cu totii stim ca pentru a cupla treapta a treia trebuie sa impingi in sus din pozitia 0 a cutiei de viteze. Atat! Nu trebuie sa ghidezi levierul, trebuie doar sa il impingi in sus. La Citroen C3 acest lucru nu era neaparat valabil, de multe ori cutia intampina in obstacol atunci cand cuplai treapta a treia, astfel ca in timp a devenit foarte frustrant. In rest, toate bune si frumoase la Citroen C3.

Acest capitol este foarte important pentru aceasta masina: nu doar ca este o masina mica si ieftina de oras, dar trebuie sa fie si foarte putin insetata pentru a justifica cumpararea ei in timp. Producatorul estimeaza un consum urban de 4.4 litri pentru motorizarea testata de noi, dar ca orice estimare, si aceasta este optimista. Conducand exclusiv in oras, am reusit un consum de 5.5 litri/100 km. Din nou, trebuie sa reamintim ca a fost nevoie sa apasam destul de tare pedala de acceleratie, avand in vedere performantele slabe la turatii joase. Totusi, 5.5 litri in oras nu e rau deloc pentru o masina mica si ieftina!

Siguranta

Citroen C3 a obtinut 4 stele la testele Euro NCAP, dar asta nu ar trebui sa va deznadajduiasca, avand in vedere ca la aceste teste sunt luate in considerare mai multe lucruri, nu doar eficienta masinii in cazul unui impact. De fapt, din punct de vedere al protejarii ocupantilor in timpul unui impact masina a obtinut 89% pentru pasager adult si 83% pentru pasager infant. In schimb, i s-au scazut cateva puncte cand a venit vorba de protectia pietonilor si sistemele de preventie. Ca sisteme de siguranta masina vine cu: ABS, ESP, Hill Assist, putandu-se chiar opta pentru senzori de parcare si Blind Spot Assist. Desigur, poate cel mai important element de siguranta de pe aceasta masina este sistemul AirBump. Despre acest sistem am discutat si cand am testat C4 Cactus, fiind identic cu cel de pe masina mai sus amintita. Acest sistem inglobeaza in portiere o zona din plastic usor deformabil menita sa absoarba socurile relativ mici. O idee ce isi dovedeste eficienta la micile tamponari, acum chiar nu mai aveti motiv sa va suparati ca ati gasit masina zgariata in parcare.

Interior

Interiorul lui C3 mi-a amintit mult de C4 Cactus: aceleasi linii interesante, dar cu materiale nu atat de premium. In continuare sunt de parere ca aceasta masina este destinata in special publicului feminin, avand in vedere anumite forme si modele ce se pot gasi la interior ca de exemplu manerul din interiorul usii ce seamana cu o toarta de poseta. In ciuda faptului ca interiorul e plin de plastic, apreciez faptul ca designer-ii au acordat atentie modului in care este desenat bordul, astfel ca se creeaza o atmosfera placuta. Scaunele nu sunt cele mai confortabile din lume, dar sistemul de infotainment e usor de folosit si intuitiv. Exista port USB si conexiune Bluetooth, astfel ca poti pune muzica de pe telefon in timp ce il incarci. Pe bancheta spate e mai mult loc decat m-as fi asteptat, iar portbagajul are o capacitate de 300 litri. Dimensiuni numai bune pentru o masina de oras.

Exterior

Nu stiu ce parere aveti voi, dar eu am impresia ca din fata aceasta masina se inspira un pic de la Nissan Juke. Modul in care sunt aranjate blocurile optice, linia capotei, toate ma trimit cu gandul la Juke, dar asta nu e neaparat un lucru rau. Avand in vedere ca masina japonezilor este cumparata cu precadere de publicul feminin, poate si C3-ul va avea acelasi succes. Mai mult, francezii ofera si multe optiuni de culori la exterior: poti avea masina intr-o culoare si plafonul in culorile negru, alb sau rosu. Totusi, cel mai bine mi se pare ca aceasta masina arata din spate, stopurile sunt foarte frumos desenate, dand impresia unei masini jucause. In incheiere, pot spune cu mana pe inima ca design-ul exterior al acestei masini se potriveste perfect cu caracterul pe care francezii incearca sa il creeze.

Pret

Citroen C3 incepe de la 9.600 Euro pentru versiunea Live echipata cu motorul pe benzina 1.2, 68 cai-putere si poate ajunge pana la 14.300 Euro pentru versiunea Shine echipata cu motorul diesel 1.6 si 100 cai putere. Undeva la mijloc se afla o varianta care va fi potrivita si pentru tine, asa ca pentru aceasta masina pregateste-te sa scoti din buzunar aproximativ 12.000 – 12.500 euro. Nu mai sunt multe masini noi la aceste preturi, cu siguranta nu unele cu atat de mult caracter.

Vezi galeria foto completa: Click aici! Vezi alte teste cu modele CITROEN: Click aici!

Cauti un CITROEN? Completeaza formularul si te ajutam sa iti gasesti unul: CLICK AICI!

Pro: design exterior, spatiu interior
Contra: cutia imprecisa, motor

Productie eblogAUTO.ro
Adi Dima – tester
Ionut Enache – foto

Partener Citroën

reclama