Închide
Închide
Închide

INTERACȚIONEAZĂ CU NOI PE REȚEAUA DE SOCIALIZARE PREFERATĂ!

Audi TTS 2.0 310 CP S-TRONIC Quattro 2016 Review & Video

Audi TTS 2.0 310 CP S-TRONIC Quattro 2016 Review & Video

Mai tineti minte pustiul ala din liceu pe care toata lumea il lua peste picior pentru ca mama lui il imbraca cu haine ciudate si parea ca nu se integreaza in niciun grup? Da, acelasi timp care ajunge sa aiba un loc de munca super bine platit imediat ce iese din facultate si parca toate fetele incep sa traga la el. Tipul asta e Audi TT; cand a aparut toata lumea spunea ca e o masina de fete ce arata ciudat, dar ia uitati-va unde a ajuns acum.

Performante

Ca sa fie o masina demna de luat in serios de toti cumparatorii, Audi TTS a mers la sala, a luat niste steroizi si acum dezvolta 310 cai putere dintr-un motor cu 4 cilindri in linie! Unitatea de 2 litri foloseste o turbina pentru a produce puterea mai sus amintita, iar masina pune herghelia pe sosea in modul cel mai eficient cu putinta: cutia S tronic cu 6 rapoarte si tractiunea integrala Quattro. Toate bune si frumoase, dar ce te faci daca Audi TTS a fost la sala doar sa faca biceps si triceps? Daca nu a lucrat si picioarele, atunci o sa fie cam nasol in curbe. Noroc de noi ca a avut un antrenor bun: masina nu cantareste decat 1.385 kg. Daca maresti puterea unei masini, cu siguranta va avea performante mai bune in linie dreapta, dar daca ii scazi masa performantele vor fi mai bune peste tot, nu doar in linie dreapta.

audi_tts_2016_test_drive_review_eblogauto-1

Acestea fiind zise, Audi TTS are nevoie de doar 4.7 secunde pentru a ajunge de la 0 la 100 km/h. Folosind functia Launch Control, masina face toata treaba in locul tau, propulsandu-te cat mai repede catre orizont. Inainte sa ai timp sa spui: “Cutia automata e pentru fraieri!” deja ai ajuns la 100 km/h gratie functiei minunate mai sus amintita. Atunci cand masina este in modul Dynamic, motorul are exact comportamentul asteptat: raspunde la cea mai mica apasare pe acceleratie, tipa din toate puterile (chiar daca am impresia ca un pic de zgomot e facut si in boxele masinii) si te imbie sa ii impingi limitele cat mai mult.

audi_tts_2016_test_drive_review_eblogauto-3

Toate astea ar fi fara folos daca Audi TTS nu ar sti si sa stea pe sosea; partea buna e ca sta foarte bine. Subvirarea este insesizabila iar suspensia se repliaza imediat atunci cand are de-a face cu imperfectiunile din asfalt. In modul cel mai confortabil, masina nu este foarte confortabila, dar in modul dynamic suspensia este ideala pentru condus sportiv!

Sistemul Quattro face minuni in TTS; atunci cand te crezi la limita aderentei, masina iti arata ca mai ai putin pana sa ajungi in sant si ca poti sa impingi si mai mult. In concluzie, masina aceasta straluceste in doua cazuri: la acceleratie si in curbe. Cum sa nu te faca sa zambesti o masina care indeplineste aceste conditii?

audi_tts_2016_test_drive_review_eblogauto-4

Toata distractia enumerata mai sus are un pret: consumul de combustibil. De-a lungul testului meu, am mers cu masina in mare parte in oras – aproximativ 75% din timp, 15% am mers la drum intins si 10% in stil sportiv. In fisa primita de la Audi, consumul oficial este de 6.7 litri/100 km. Probabil acesta este un consum mixt, nu este specificat cu exactitate.

audi_tts_2016_test_drive_review_eblogauto-5

Orice ar fi, germanii care au facut estimarile au petrecut cam mult timp pe la Oktoberfest pentru ca au fost foarte optimisti cu calculele facute. Consumul obtinut de mine in conditiile mai sus amintite a fost de 12.7 litri/100 km. Da, nu este un consum mic, dar daca stau putin si ma gandesc, cam acelasi consum l-am reusit si cu Renault Megane RS Trophy, o masina cu 275 cai putere, nu 310 ca rivalul din Germania. Cei care vor o masina precum TTS cu siguranta nu se vor lasa descurajati de acest consum, in ciuda faptului ca este aproape dublu fata de asteptarile producatorului.

Siguranta

Intr-o masina cu 310 cai putere ce te imbie in mod constant sa incalci legea, e bine sa fii si protejat in cazul unui eveniment neplacut. Astfel ca Audi nu se da inapoi nici la capitolul siguranta, asigurandu-se ca pasagerii noului TT vor fi feriti cat mai mult de pericolele de pe sosele. Pentru inceput, airbag-urile frontale, cele laterale si cele pentru cap sunt montate pe masina pentru a ingloba pasagerii intr-un cocon de siguranta in cazul unui accident.

audi_tts_2016_test_drive_review_eblogauto-7

Pana la airbag-uri, Audi prefera sa previna: Lane Assist (sistemul ce anunta soferul ca a incalcat marcajele drumului fara a semnaliza), asistenta la franare, ABS, EBV, ESC, sistem de tetiere integral (partea de sus a corpului este retinuta de centurile de siguranta, astfel prevenind leziuni ale coloanei vertebrale) – toate aceste sisteme sunt prezente pentru ca producatorul german sa se asigure ca ramai in viata sa mai cumperi si alte modele de la ei.

Interior 

Nu pot sa descriu in cuvinte cat de mult mi-a placut interiorul acestei masini. Oriunde puneai mana, o textura placuta cu forme ergonomice iti iesea in intampinare; oriunde te uitai, un design bine gandit iti arata exact ceea ce te asteptai sa vezi. O sa spun din nou: domnul din departamentul de design de la Audi care a venit cu ideea inglobarii controalelor pentru climatizare in gurile de aerisire merita un premiu.

audi_tts_2016_test_drive_review_eblogauto-8

De fapt, daca imi spuneti cum il chema si imi dati un contact, ii scriu eu personal sa il felicit. Nu doar ca interiorul arata foarte bine datorita acestei mici inovatii, dar elimina nevoia unei console centrale aglomerata de butoane. Inca un lucru care ajuta la debarasarea consolei centrale este inglobarea intregului sistem de infotainment, Audi MMI, intr-un ecran LCD ce se afla in fata soferului, acolo unde sunt si ceasurile de bord. Intregul ecran poate fi vazut fara nicio problema si de pasageri iar controalele se afla atat pe volan cat si pe consola centrala, pentru a fi usor si pasagerului sa actioneze. Acest mod de a gandi sistemul de infotainment este ergonomic, oferind soferului toate informatiile de care are nevoie fara a fi nevoie sa isi ia ochii de la drum. Iti ia ceva timp sa te inveti cu noul MMI, dar dupa ce ai inteles ca butonul “Back” te aduce tot timpul in meniul principal dupa ce il apesi in repetate randuri, incepi sa risti si sa te avanti prin meniul Audi MMI. Totusi, sa nu uitam: Audi TTS este o masina sport. Pe volan, exista un buton ce are doar un simbol printat pe el: un asterisc *. Inital, am crezut ca butonul acela poate fi programat pentru a putea accesa diferite functii favorite pe care le seteaza soferul. Nu e asa. Butonul neinteresant cu * pe el schimba caracterul masinii (comfort, dynamic, etc). Cum poate un buton atat de neinteresant sa faca ceva atat de frumos?!

audi_tts_2016_test_drive_review_eblogauto-10

 

Dar sa lasam putin locurile din fata si sa vorbim despre portbagaj si locurile din spate. Portbagajul e mare, iar deschiderea hayon faciliteaza incarcarea spatiului de depozitare. Cu locurile din spate e o alta poveste. Nu ai ce sa faci cu ele. Deloc. Eu nu sunt foarte inalt, am 174 cm. Cu scaunul soferului pus in pozitia mea, nu puteam sa urc in spate pentru ca scaunul din fata imi venea peste picioare. Audi TT nu este o masina pentru 4 persoane, ci pentru 2 persoane care se rasfata.

Exterior

Dupa cum spuneam la inceputul acestui review, Audi TT a mers la sala si a facut niste muschi pe care acum si-i etaleaza printr-un tricou mulat pe care scrie: “Win or die trying!”. Daca prima generatie avea o forma considerata mult prea efeminata, generatia testata de noi nu mai lasa loc niciunei interpretari: design angular, faruri cu LED ce ofera masinii o figura “incruntata”, stopuri cu LED si semnalizare progresiva, si o forma care evoca istoria TT-ului, in acelasi timp pastrand linii noi si agresive de design. Cele 4 evacuari cu care vine echipat TTS sunt acolo parca sa spuna: “De data asta nu ma joc!”. Eleronul ce se ridica/coboara la apasarea unui buton este si el acolo sa arate posibililor cumparatori ca Audi a facut o masina ce nu doar arata bine, dar si “alearga” bine.

audi_tts_2016_test_drive_review_eblogauto-6

Pret

Pentru aceasta masina cei de la Audi cer 56.727 Euro. Doar nu va asteptati sa fi un chilipir, nu? Imi reapare in minte Megane RS Trophy care costa aproape jumatate din pretul TTS-ului, dar pe care multi il vor cataloga ca fiind o PIA - Banner PBN 468 x 90 pxmasina putin fiabila. Din cate am inteles, exista ce-i drept niste probleme la cutiile de viteze ale Megane-urilor sportive, dar sa nu uitam ca trebuie sa scoti din buzunar mult mai putin decat ai face-o pentru Audi. Noul Audi TT vine cu multe inovatii, astfel ca pretul ar putea fi justificat de catre producator – in acelasi timp, nu m-ar deranja sa se opreasca la 50.000 euro pretul aceste masini.

audi_tts_2016_test_drive_review_eblogauto-10

Pro: motorul, cutie, interior, exterior
Contra: bancheta spate

Vezi galeria foto completa: Click aici! Vezi alte teste cu modele AUDI: Click aici!

Productie www.eblogauto.ro
Adi Dima – tester
Ionut Enache si Razvan Ionescu – video
Alex Orosanu – foto
Tommy Turos – montaj

Parteneri
Porsche Pipera, Osiris Film si Tommy Films

reclama