Test Drive Honda JAZZ hybrid

Test Drive Honda JAZZ hybrid

Există câteva mașini pe piața auto contemporană ce sunt cumpărate doar de un tip de cumpărător atât de nișat încât nu vezi prea des modelul în cauză pe străzi. Deși modelul este unul de o calitate înaltă, sunt rare momentele când poate fi observat în “libertate”. O astfel de mașină a fost și Honda Jazz III. Chiar și în zilele noastre, când deja există generația a IV-a în showroom-uri, Honda Jazz III rămâne una dintre cele mai frumoase surprize pe care le-am avut vreodată în lumea auto. Mașini de acest tip, nu vor mai exista deloc, în curând. Nu vom mai putea merge în showroom să cumpărăm un automobil relativ ieftin, de calitate, cu un motor atmosferic plin de caracter, cu consum redus, cutie manuală, cu dimensiuni excelente atât pentru oraș cât și pentru drum întins. Da, interiorul lui Jazz III nu era cel mai strălucit din lume, dar restul mașinii avea atât de mult șarm, încât uitai de plasticul dur ce acoperea mare parte a bordului și a ușilor. Pentru mine, experiența cu Honda Jazz a fost similară cu ceea ce cred eu că simțeau proaspeții posesori ai unui Civic în 1999, iar acest lucru nu m-a dezamăgit deloc în 2018.

Experiența de condus cu Jazz III a fost specială – mașina reacționa frumos la accelerație cu cei 100 cai putere, iar motorul de 1.3 litri voia să stea cât mai mult în limita superioară a turațiilor. În treapta a treia, puteam accelera de la 50 km/h până la 100 km/h fără probleme. Deși avea un centru de greutate ridicat, ruliul era progresiv și ușor de ținut în frâu. Bancheta spate încăpătoare făcea de rușine celelalte mașini din clasă, iar vizibilitatea (un factor ce nu mai interesează pe mulți producători în ultima vreme) era excelentă.

Când a apărut Jazz IV, m-am temut că aceste caracteristici vor dispărea complet și micul model japonez va fi anost. Sunt recunoscător că fricile mele nu s-au adeverit, ba chiar mai mult, cred ca Jazz IV este unul dintre cele mai reușite modele din clasa sa. Haideți să vă explic de ce.

Jazz III avea un design exterior ce era pe plac unora… Dar aceștia erau în minoritate. Cu noul Jazz japonezii și-au propus să schimbe acest lucru – exteriorul noului Jazz evoluează, aducând modelul în actualitate. Liniile minimaliste ale caroseriei pornesc de la benzile LED ce conturează farurile și continua până la spatele simplu, dar ușor de recunoscut al mașinii. Nu este o mașină ce va sări în ochi participanților la trafic, poate doar celor ce sunt fani mașini japoneze (eu, spre exemplu), dar cu siguranță va fi pe placul familiei.

Un hybrid potrivit vieții tale

Un hybrid potrivit vieții tale

Honda Jazz IV este o mașină ce evoluează valori din lumea auto pe care alți producători le-au uitat: vizibilitatea este un factor de care mulți producători au uitat în căutarea lor asiduă pentru un design care să îți ia ochii. Honda Jazz are o vizibilitate excelentă, stâlpii fiind “perforați” de geamuri ce te ajută să vezi traficul din jur, oriunde s-ar afla el. Bancheta spate a aceste mașini oferă atât de mult loc la picioare și mai ales la cap, încât ai crede că te afli într-un MPV.

Confortul pasagerilor de pe bancheta spate este sporit și de faptul că podeaua este (aproape) perfect dreaptă. Nu pot să accentuez cât de important este acest lucru: dacă ai familie, copii, animale de companie și știi că vei folosi des bancheta spate a mașinii tale, nu îți poți lua altă mașină în această clasă din două motive: podeaua plată mai sus amintită și Magic Seats. Nu există fan Honda care să nu știe de această inovație simplă, dar eficientă a constructorului nipon: bancheta spate se poate coborî pe bucăți, perfect plat, cu foarte mare ușurință, astfel că atunci când ai nevoie să cari ceva mai lung, sau un animal de companie, sau poate vrei să dormi în mașină, tot ce trebuie să faci e să rabatezi scaunele.

Interiorul noului Jazz este, fără cea mai mică urmă de exagerare, probabil cel mai bun din această clasă. Nu doar că arată bine, dar materialele folosite sunt excelente (nici nu se mai pune problema plasticului ușor de zgâriat de la vechea generație) iar sistemul de infotainment beneficiază de echilibrul perfect între comenzi touch screen și butoane fizice, ușor de folosit în timp ce conduci. Dacă mai adăugăm și Apple CarPlay wireless, este uimitor cum Honda a reușit ceea ce niciun constructor japonez nu a putut până acum: să creeze un sistem de infotainment pe care chiar vrei să îl folosești!

Pentru a afla mai multe despre experiența de condus a noii Honda Jazz, vă invităm să vedeți clipul de aici.

Variante de echipare și dotări.

Elegance e:HEV Hybrid, i-MMD - 109 CP 23,850€ (TVA Inclus)
Executive e:HEV Hybrid, i-MMD - 109 CP 25.350€ (TVA Inclus)

VEZI OFERTA COMPLETA PENTRU HONDA JAZZ